Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ászanák egy bérlakásban

Szeged - Nemcsak vállkörzésből és hasi légzésből áll a jóga. Komoly filozófiai háttere van, ezt azonban sok oktatáson mellőzik. Az integrál jóga gyakorlói állítják: megváltozott az életük, amióta megismerték a különböző módszereket ötvöző jógát.
Mezítlábas emberek nyakatekert mozdulatokat produkálnak a polifómon – a legtöbben így gondolnak a jógára. Mégis egyre népszerűbb munka után egy órát nyújtani és meditálni, hogy a napi stresszt valahogyan feldolgozzuk. A „gyorstalpaló" tanfolyamokon tanult gyakorlatok hasznosak, a jóga azonban több mint nyújtott lábbal ülni, s tekergetni a fejünket.

– Az integrál jóga több módszert foglal magába. Olyan gyakorlatokat, filozófiai ideákat, amelyeknek gyakorlati haszna van. Ez azt jelenti, hogy nem elrugaszkodott eszméket követünk, hanem fokozatosan felépített program segítségével ismerkedünk meg a filozófiával, ászanákkal (gyakorlatsorokkal), életmóddal – magyarázta Zakar Marianna jógaoktató.

Az integrál jóga ászanái a hétköznapokban is segítenek Fotó: Karnok Csaba
Az integrál jóga ászanái a hétköznapokban is segítenek
Fotó: Karnok Csaba

Aki tehát az integrál jógát választja, az nem kifejezetten tornagyakorlatokat tanulhat, hanem készségeket és lelkiállapotokat, amik felidézése segíthet a hétköznapokban, például a stressz kezelésében, vagy hogy örömünket leljük a munkánkban.

– Azelőtt gyenge, kissé beteges voltam, ráadásul nagyon vékony. Manökenkedtem. Aztán elkezdtem jógázni és felszedtem 15-20 kilót. Most már teljes az életem, jól érzem magam. Sokkal harmonikusabbnak és nőiesebbnek érzem magam, mint korábban. Többek között ezt is az integrál jógának köszönhetem – mondta Marianna.

A jógázás egyre nagyobb divat, főleg a fiatalok és a nők körében terjed ez a mozgásforma. A népszerűség átka, hogy sok kurzus nem azt nyújtja, amit kellene: egyszerű tornagyakorlatok és meditálás mellett nem tanulják meg a jógázók a filozófiai hátteret. Zakar Marianna azonban erre is nagy súlyt fektet: az órákon a kezdők az elméleti hátteret is elsajátítják.

– Olyan emberek járnak hozzánk, akik valóban komolyan veszik a jógázást. A felületes érdeklődők általában kikopnak – közölte az oktató. Ezt alátámasztotta a három éve jógázó Somogyi András is. A 43 éves tanár állítja: amióta eljár Mariannához, azóta nem volt beteg.

– Nehéz volt „átállni". Fokozatosan változtattam az életemen, volt, amikor majdnem feladtam. Például nem szólok bele a gyerekeim életébe. Figyelem őket, ott vagyok mögöttük, de nem én mondom meg nekik, mi helyes vagy helytelen. Erre nekik kell rájönniük – magyarázta a férfi.

Most már teljes az életem, jól érzem magam. Sokkal harmonikusabbnak és nőiesebbnek érzem magam, mint korábban. Többek között ezt is az integrál jógának köszönhetem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ducikból lett szegedi edzők

Szeged - Elvégzett egy edzői képzést, és saját fogyókúrás klubot alakított Király Róbert, a Nagy… Tovább olvasom