Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Átszervezik az egészségügyet

Szeged - Feloldotta az egészségügyi reform titkosítását a Heti Válasz. A hetilapban nyilvánosságra hozott részletekről kérdeztünk Csongrád megyei kórházigazgatókat.
Nyolc egészségügyi térségre osztja az országot a hazai egészségügy reformjának egyik ismertté vált fejezete. A Heti Válasz tette közzé a részleteket. Az ország egészségügyi térképén a dél-alföldi régió térségi központja Szeged, megyei kórházai: Békéscsaba és Kecskemét, városi kórházai: Baja, Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Szentes. Vagyis a szentesi kiemelt, „súlyponti" szerepe eltűnt.

Hogy valóban így van-e, nem sikerült tisztáznunk, mert a konkrétumokat országjáró körúton ismerteti az egészségügyi államtitkár: Szócska Miklós legutóbb Orosházán tájékoztatta a fehér köpenyeseket. Az ott közölt tervekről az érintettek keveset árulnak el.

Kérdéseinkre a szentesi intézmény vezetője nem reagált. A makói kórház főigazgatója, Baráth Lajos azért válaszolt óvatosan, mert optimista: úgy tudja, a döntéshozók még nem véglegesítették a jövő májustól érvényes struktúraváltás tervét, 2–3 héten belül egyeztetnek az intézményekkel, így lesz lehetőség véleményt nyilvánítani. E két kórház kerül január 1-jétől állami tulajdonba – eddig a Csongrád megyei önkormányzat üzemeltette.

Kérdőjelek

Az országban 16 „funkcióváltásra érett intézménnyel" tárgyal az egészségügyi államtitkárság. Nem tudni, van-e olyan megyebeli intézmény, amelynek rehabilitációs jellegét erősítik. Az sem világos, hogy a háziorvosi szolgálatok megerősítése – például laboratóriumi vizsgálatainak engedélyezése – milyen következménnyel jár.

Tíz percen múlik a szabad orvos- és kórházválasztás. A reformerek szerint ugyanis másik körzetbe lehet menni, de csak azoknak ajánlott, akiknek 45 percnél többet kell utazniuk az adott térségben kijelölt intézményhez, és ezt legalább tíz perccel le tudják rövidíteni, ha átlépnek egy másik körzetbe – olvasható a hetilapban. Négy csoportba sorolnak minden betegséget és sérülést az ellátás bonyolultsága alapján. Az egészségügyi államtitkárság orvosi tanácsadó testülete javaslatára például a legegyszerűbb lábtörés ellátásához 24 órás szolgálatban egy baleseti sebészt, laboratóriumi hátteret és röntgent kell biztosítani. Mivel bármikor történhet baleset, legalább négy főállású traumatológust kell alkalmazni – írja a Heti Válasz a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. Ahol nem lesznek meg ezek a feltételek, nem működhet baleseti sebészet.

– Az I-es típusú baleseti sebészeti ellátásban például bizonyosan részt veszünk továbbra is. De így is van rendjén, az egyszerűbb eseteket mi is el tudjuk látni. Sőt: a szomszédos megyéből és a határon túlról is érkeznek hozzánk páciensek – mondja Baráth Lajos. Reméli: az új, november elejétől működő sürgősségi betegellátó osztályuknak köszönhetően változatlan aktivitással dolgozhatnak a struktúraváltással járó ágyszámcsökkentés ellenére is.

Változik szakmánként az ellátó hálózatban részt vevő intézmények száma: minden egyes szakmában végigviszik a betegút tervezését. A hetilap értesülése szerint például a szülések központokba szervezése várható, mert a gyermek világra segítésekor újszülöttgyógyász jelenlétét is előírja a tervezet. A vállalkozóknak kiszervezett diagnosztikai vizsgálatok, művesekezelések „visszavétele" is elképzelhető.

– A jogszabály-alkotási folyamatról, a váltás módszertani elemeiről, ütemezéséről is tájékoztatta a szakmát az államtitkár – összegzi az orosházi összejövetel lényegét Kallai Árpád. A vásárhelyi városi kórház főigazgatója szerint fontos, hogy a reform részleteinek finomhangolása mellett sokszereplős kockázati közösségben gondolkodnak. A vásárhelyi kórház jövőjéről még tart az egyeztetés, mert a városi önkormányzati intézmények, illetve a járóbeteg-ellátó rendelőintézetek várhatóan 2013-ban kerülnek állami tulajdonba.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. deszkás 2011. november 03. 11:12
  „NICKOLETT! És a mostani tervnek mondj egy csak egy jó megoldását.?Azonkivül hogy a mostani rendszert favorizálók akkor ez ellen ágálltak a legjobban emlitsem a népszavazást a 300-ról? Vagy az arra volt csak jó bukjon a komcsikok? Na ez a sötétség.”
 • 22. nickolett 2011. november 03. 10:13
  „8. gavallér 2011.11.02. 16:26

  A szöszi csaj olyan sötét volt, miután a Nap teljesen kialszik.
  Úgy akart központokat létrehozni, hogy egyáltalán semennyire sem vett figyelembe bizonyos ésszerűségi kritériumokat. Gondoljunk csak a megyehatáron megálló mentőkre, akik ott cserélgetik a beteget az út közepén, nehogy átlépjék a vonalat. Meg arra, hogy ha valaki 4 órára lakik a számára kijelölt régióközponttól, akkor is csak ott kapott ellátást, ha egyébként másfél órára lakott a szomszéd régió központjától, ahol ugyanazt az ellátást meg tudta volna kapni (valós esetre gondolok). Meg arra, hogy hónap végén már azért nem kaphattál ellátást a nyavajádra, mert abban a hónapban az oep csak X számú esetet finanszíroz, és sorry, de te az X+1. voltál, ott dögölj meg, ahol vagy.
  Ez volt a te szöszi csajodnak a zsenialitása. Inkább felejtsük el gyorsan.”
 • 21. Monthechristo 2011. november 03. 09:02
  „Ha lehet,még nagyobb káoszt, hozzá nem értést dilettantizmust bele,és azok is elmenekülnek akik eddig ki tudja miért de még kitartottak,operálhat,cserélhet ágytálat,fűrdetheti a sok oszlásnak indult hajléktalant ez a remek szakértő gárda a miniszterekkel,és azok elnökével egyetemben::))!!!!!”
 • 20. Én2 2011. november 03. 08:14
  „Az Orosházi kórház jó korház, a vásárhelyiben meg nincsennek orvosok (jó). Borzalmas, hogy mindent felfordítanak méghozzá úgy , hogy az embereknek rossz legyen. Ehhze is érzék kell.”
 • 19. Egyolvasó 2011. november 03. 06:53
  „És ez nem megszorítás a a kormány részéről, hanem ÁTSZERVEZÉS.”
 • 18. döngicse2 2011. november 02. 22:39
  „45 percnél többet kell utazniuk.....
  Hmm..érdekes megfogalmazás.Nem írják,mivel "utazva" kerékpárral,vagy rakétával?
  Ehhez még tegyük hozzá a sorbaállást,várakozási időt,vissza távfutást,addig kinyúlik a beteg.Mert aki ezt a strapát kibírja,az biztos megmarad.
  Elgondolkodtató:Abban a szocializmusban hogy oldották meg? Várólista ismeretlen volt.Most 1 év műtétre ,addig vagy az idegbe,vagy a betegségbe hal meg az ember. Mert az alkotmányban benne foglaltatik ,az emberi érték.
  Vagy ez is módosítva lett?Itt már a pénz az érték.Azok rendelkeznek így,akik magánklinikára azonnal befekhetnek.”
 • 17. maradando 2011. november 02. 21:16
  „16.klj*_54
  Ne izgulj!
  A kormány nem adja könnyen magát.
  A következő "segitség" már nem útópia .(Mindent egy helyben!)
  Gyógyszer helyett hamvasztás . :-(”
 • 16. klj_54 2011. november 02. 20:19
  „15. deszkás 2011.11.02. 19:05
  Azokról lemond a kormány!
  Persze hamvaikat csak akkor vihetik haza, ha előtte a temetkezési vállalkozónak fizetnek!”
 • 15. deszkás 2011. november 02. 19:05
  „És a 45 percen túl lakók? Azok túl laknak.Érti ezt valaki?”
 • 14. eldorádó 2011. november 02. 17:25
  „tuti, ez a térkép sem lesz a végleges: hogy képzelik azt Szócskáék, hogy Lázár János 45 ezres városában nincs traumatológia!? Most építik az új épületszárnyat hozzá!
  - ár, a cikk Vásárhelyt nevesíti, s nem Orosházát...”
 • 13. eldorádó 2011. november 02. 17:18
  „10. klj_54 2011.11.02. 16:38
  vazze, Te már vagy valaki :-)))”
 • 12. studyfy 2011. november 02. 16:52
  „Az elmúlt 50 évben a Tiszazug községeinek ellátását mindig Szentes végezte. Másfél év kellett hogy, a minisztérium és a megye ezt tudomásul vegye és így finanszírozza Szentest. Most ezt mintha elfelejtették volna az egészet annullálták. Így Kunszentről az 50 km-re levő Szolnokra kell menni, hiába van kórház 25 km-re. Ez a magyar egészségügy átszervezése.”
 • 11. TELSTAR 2011. november 02. 16:51
  „A cikkben közölt térkép csak a traumatológiai ellátás kórházaira vonatkozik.”
 • 10. klj_54 2011. november 02. 16:38
  „7. eldorádó 2011.11.02. 16:10
  Kérésed Parancs, új képet rendeltem:
  http://hetivalasz.hu/data/cikk/4/25/79/cikk_42579/baleseti2_jav.jpg”
 • 9. klj_54 2011. november 02. 16:36
  „7. eldorádó 2011.11.02. 16:10
  Eltüntették szülővárosom?
  No, akkor uccu neki futok amíg a térképen van:)”
 • 8. gavallér 2011. november 02. 16:26
  „A szöszi csaj az Ági is ezt akarta kb3 évvel ezelőtt. Azt meg elküldték a p..ba azok akik most ezt csinálják.”
 • 7. eldorádó 2011. november 02. 16:10
  „belenéztem a hivatkozott HV cikk térképébe: az orosházi kórház eltűnik, sőt, maga a város is (Orosháza helyén Hódmezővásárhely van feltüntetve)!”
 • 6. DMagóg 2011. november 02. 15:53
  „A pénz nem lehet akadály, mert a Nemzet Orvosa, Mikola úr megmondta: Lesz pénz az egészségügyre, ha a Fidesz nyeri a választásokat! (Igaz, azt nem mondta, hogy elég pénz.)

  Ahhoz meg kétség sem fér, hogy ezek többre képesek! Majd, magyarázzák el, hogy ez mitől jobb, mint amit megakadályoztak! Bár, minél kevesebben fordulnak orvoshoz, s kevesebb gyógyszert szednek, annál jobb a túlélési esélyük.”
 • 5. Berlusconi 2011. november 02. 14:57
  „Na, ebbe döglünk mi bele...”
 • 4. joy 2011. november 02. 13:00
  „"..a struktúraváltással járó ágyszámcsökkentés ellenére is."
  Hogy tüzeltek az ágyszám-csökkentés ellen pár éve fityiszék!

  Úgy látom, mint anno a köztársaságból, most az egészségügyből törlik a "nép"-et, utána amint a köztársaságot, úgy az egészséget is törlik majd.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verespatak-ügy: megint a pénz beszél

Nem fogja megakadályozni a verespataki cianidos aranybánya megnyitását az Európai Bizottság. Tovább olvasom