Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Átvenné az egyház a pusztamérgesi iskolát

Pusztamérges - A pusztamérgesi általános iskola anyagi gondjai annak ellenére is súlyosak, hogy három éve az intézmény társult Ruzsával. Megoldás lehet, ha jövő ősztől elválnak útjaik, és a pusztamérgesi iskolát átveszi az egyház.
Három éve kötötte össze életét a pusztamérgesi általános iskola a ruzsai intézménnyel, hogy az állami normatíva teljesítéséhez szükséges gyereklétszámot biztosítsa. A közös adminisztrációt Ruzsán intézik, hogy spóroljanak, és a szaktanárok közül többen ingáznak, így az oktatás színvonala sem csorbul. Az is indokolta a kényszerházasságot, hogy azok az 1500 főnél kisebb lélekszámú települések, amelyek önállóan tartanak fenn oktatási intézményt, nem kérhetnek ÖNHIKI-támogatást. Márpedig a falu e nélkül nem tudott és nem tud működni. Jelenleg 90 gyerek jár a pusztamérgesi iskolába.

Pusztamérgesen a tanév vége felé találgatások kaptak szárnyra, miszerint az iskola jövőre kiválik a társulásból, és a püspökség veszi át a működtetését. Papp Sándor polgármester a falu internetes honlapján tájékoztat az átszervezésről. Lapunknak nem akart róla beszélni. Levelében kiemeli: a cél mindenképpen megtartani az iskolát, mert annak a falunak nincs jövője, ahol nincs iskola. A társulásból Pusztamérgesnek csak előnye származott, ugyanakkor a problémák nem szűntek meg, mert egyre apad a gyereklétszám, és fokozatosan olvad a központi normatíva. Emiatt az önkormányzatnak egyre több pénzt kell biztosítania az iskola ellátására, a helyzetet súlyosbította a gazdasági válság.

A polgármester azt írja: a képviselő-testület nem talált megnyugtató megoldást, ezért Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő közbenjárására felvette a kapcsolatot Kiss-Rigó Lászlóval. A megyés püspök biztosította a faluvezetőt, hogy segíteni akar, hiszen az egyház a megyében több iskolát működtet, és a pusztamérgesit is átvenné a jövő ősztől. Konkrét tárgyalás azonban csak akkor kezdődhet, ha a szülők írásban belegyeznek az átszervezésbe, és a képviselők is rábólintanak. Erről a faluvezető tájékoztatta a képviselő-testületet és a pedagógusokat.

Papp Sándor hangsúlyozza: az átszervezés csak az egyik lehetőség az iskola gondjainak megoldására. Az elképzelésről a most szeptemberben kezdődő tanév elején közös szülői értekezleten tájékoztatják a szülőket.

Olvasóink írták

  • 2. tothkornel6785 2010. augusztus 11. 19:43
    „Szerintem vannak rosszabb állapotú iskolák is!pl:Ott van Kishuta ott 1-4-ig van osztály és 5-8 osztályos annak át kell járni Pálházára busszal(4km)”
  • 1. nyilaspeter 2010. július 21. 12:30
    „Kedves Tünde, Újszentiván és Tiszasziget közös iskolája ugyanilyen cipőben jár. Az ügy másfél-két éve húzódik, az utóbbi hónapok története pedig kevéssé illik Putnik Polgármester Úr újraválasztási kampányába. Részletekért kattintson az e-mail-címemre, vagy olvassa az Együtt Újszentivánért Civil Egyesület Hírlevelében közölt írásokat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

292 forintért is veszik az eurót

Nincs pánik: a szegedi pénzváltók forgalma a hét első két napján is ugyanakkora volt, mint pénteken. Tovább olvasom