Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Átveszi az egyház a középiskolát

Pusztamérges - Egy iskolát vesz át idén a Szeged–Csanádi Egyházmegye: a Pusztamérgesi középiskolát. Ez a túlélést jelentheti, mert engedély hiányában tavaly óta nem vehettek fel elsősöket.
Átveszi a Szeged–Csanádi Egyházmegye az ásotthalmi Bedő Albert Szakképző iskola és Kollégium Pusztamérgesi telephelyének fenntartását. A két intézmény eddigi közös vezetője már informálta a változásról a nevelőtestületet és a diákokat. Pénteken az új fenntartó képviseletében Barabás Hunorné, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója tájékoztatott a Pusztamérgesi középiskolában.

– Teljesen önálló lesz az intézmény. Általános gimnáziumként működik tovább, kiemelt informatikaoktatással, kollégiummal – mondta el érdeklődésünkre az egyházi főhatóság vezetője. Mivel az eddigi igazgató az ásotthalmi iskola élén folytatja a munkát, Pusztamérgesen új vezető lesz, de a személyéről még nincs konkrét információ.

Az iskolában három évfolyamon egy-egy osztály tanul jelenleg összesen 60 diákkal, mert tavaly nem kapta meg időben az engedélyeket a beiskolázáshoz. Mivel a végzős osztály kimegy, és idén sem lehetett elsősöket felvenni, ősztől két osztály kezdi meg a tanulást. Az igazgatónő hangsúlyozta, ha a következő hetekben mégis összejönne egy általános gimnáziumi osztályra való elsős gyerek, beindítanák az évfolyamot. Ha nem most, akkor a következő tanévben lesz új első osztály.

A pusztamérgesi iskola átvétele régóta érett, többen kérték a püspöki hivataltól a helyzet stabilizálása érdekében. Papp Sándor polgármester is lobbizott érte. Barabás Hunorné azt is elmondta, idén, úgy tűnik, ezzel az egy középiskolával bővül az egyházmegyei intézményhálózat. Szeptemberben a pusztamérgesiekkel együtt – Csongrád és Békés megyében – 30 intézményen keresztül 85 telephelyen megközelítőleg 9700 óvodás, általános és középiskolás, valamint 1000 pedagógus kezdi meg a tanévet.

A Pusztamérgesi középiskola 1996-ban épült fel a német Észak-Rajna–Vesztfália tartomány támogatásával, hogy a homokháti gyerekek a közelben színvonalas középfokú oktatásban részesülhessenek. Előbb a helyi önkormányzat, majd a megyei helyhatóság, később a vidékfejlesztési tárca, most utódja, a Földművelésügyi Minisztérium a fenntartója. Működött önállóan, majd az ásotthalmi Bedő Albert iskola telephelyeként, aztán megint önállóan, most a hivatalos átvételig az ásotthalmi iskola tagintézménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegekről nem lehet papírból dönteni

Hamis szakorvosi igazolás alapján az állam közel 100 millió forintot fizetett ki olyanoknak, akik nem fogyatékosok. Tovább olvasom