Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Autóval a nagyállomásra: merész vállalkozás

Szeged - Csak a gyanútlan autósok indulnak el körültekintő tervezés nélkül, az utolsó pillanatban autóval a nagyállomásra. Az Indóház tér átépítése kellemetlen meglepetéseket tartogathat számukra.

Átépítik az Indóház teret: erről – nem csak lapunkból – már értesülhettek a szegediek. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, simán eljutnak a nagyállomás közvetlen közelébe. Pedig nem így van: a legnagyobb csúcsban előfordulhat, hogy – kis újságírói túlzással – csak az 1 kilométerre lévő Hősök kapujánál lehet megállni.

Hogy jár a gyanútlan autós? Elindul a Hősök kapuja felől a Boldogasszony sugárúton, eljut a Szent Ferenc utcai körforgalomig, és szembesül azzal, hogy nem tud befordulni az Indóház térre, mert cserélik a burkolatot. Továbbhalad tehát a körforgalomban, vagyis visszafordul a belváros felé. Eljut a Galamb utcáig, ott benéz az Indóház térre, és azt látja, hogy a villamossín mellett autók állnak, és legalább két parkolóhely üres. Örömében gyorsan jobbra fordul, ám rögtön meg is bánja: a helyeket kapubejáró miatt hagyták üresen.

Aki parkolni akar mostanság az Indóház téren, hagyjon fel minden reménnyel. Fotó: Karnok Csaba
Aki parkolni akar mostanság az Indóház téren, hagyjon fel minden reménnyel.
Fotó: Karnok Csaba

A helyzet napról napra változik

A múlt hét elején még meg lehetett állni a nagyállomásnál, a posta előtt, ha volt szabad hely: most azonban ezen a területen is felbontották az aszfaltot. Kizárólag a taxiknak tartanak fenn szabad négyzetmétereket.

Visszaevickél megint a Boldogasszonyra, és elhatározza, elmegy a Bécsi körúti körforgalomig, az Oldal utcánál jobbra kikanyarodva megkeresi az állomás felé vezető Bánomkert sort, hiszen ott biztosan talál parkolót. Utóbb kiderül: rossz volt a stratégia, mivel balról garázssor, jobbról kapubejárók vannak garmadával, az összes fennmaradó négyzetcentiméteren pedig autók állnak. Mire feleszmél, újra a Galamb utcában találja magát.

A kitartó autós nem adja fel: irány megint a Bécsi körúti körforgalom, amelyben megfordul, az autó orra most a Szent Ferenc utcai csomópont felé áll. Abból a körforgalomból is továbbmegy, mert reméli, hogy az árnyas Borbás utca lehet a megoldás (a Bem utcában nem lehet megállni, a Gőz utcába pedig még a behajtás is tilos). A Borbás utca azonban nemcsak neki jutott eszébe, hanem a parkolási gondokkal küszködő lakóknak is, valamint mindenki másnak, aki az állomás felé igyekezett.
Mi maradt? A Mátyás tér körüli utcák, valamint a Boldogasszony sugárút Hősök kapuja felé eső részének azon szakaszai, ahol meg lehet állni. Ezek a helyek az állomástól 600–1000 méterre találhatók.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. ifj. Nagy Gábor 2011. június 21. 10:20
  „46. lfj.Nagy.Gabor

  :)

  Én viszont maradok alapvetően a biciklinél.”
 • 49. alfoldi 2011. június 21. 08:02
  „A Satyna javaslathoz:
  tévedés.

  Nem tehermentesül a Tisza L. krt., hanem az említett helyeken is dugó lesz. A dugóval sújtott területek növelése a cél? A következő kézenfekvő megoldás az lesz-e, hogy legyen parkoló a Dóm térből? Milyen szép lenne roncsautó lerakat ott is?”
 • 48. Satnya 2011. június 21. 00:26
  „Kézenfekvő a megoldás.Meg kell nyitni az Oskola utcát és a Dóm teret az Aradi vt. tere felé, és azonnal tehermentesítve lesz a kiskörút.”
 • 47. tom_peris 2011. június 20. 22:38
  „ha meg kész lesz és akkor végre európai körülmények között fogadhatunk minden vendéget... na akkor bezzeg mindenki büszke lesz rá hogy milyen szép az indóház tér...”
 • 46. lfj.Nagy.Gabor 2011. június 20. 22:07
  „én eladtam a biciklimet is
  ezutan gyalogolni fogok
  vagy helikopter ;-)
  jajj de jo fej vagyok,igaz?
  :)”
 • 45. szatyi 2011. június 20. 20:24
  „"Sokat utazom, a pesti gyors ha jön, áll a mozgólépcső, mindenki cipekedik. Akkor miért van?"

  Ha nincs a mozgólépcsőn utas, akkor -automatikusan leáll- feleslegesen nem megy! Ha a "kedves utas" odalép a lépcső elé, akkor elindul. Ilyen egyszerű ez!”
 • 44. Nagy11 2011. június 20. 19:58
  „Lányom és három kis unokám jött vonattal, babakocsival, gurulós bőrönddel, csomagokkal. Rémálom volt átvergődni az építkezés miatt elkerített utakon és elérni a 3 utcával odébb álló kocsihoz. Ami szép még az állomáson, hogy alig kapcsolják be a mozgó lépcsőt, nehogy könnyű legyen lejönni a bőrönddel. Sokat utazom, a pesti gyors ha jön, áll a mozgólépcső, mindenki cipekedik. Akkor miért van?”
 • 43. alfoldi 2011. június 20. 19:49
  „Ha szuvas fogakkal fogorvoshoz megyünk, az is nagyon fáj és nagyon sokba kerül”
 • 42. THK 2011. június 20. 19:04
  „33,
  pár lényegi különbség ezek szerint nem tűnt föl, csak hirtelen:
  - reptereken csak a kézipoggyászod cipeled, a nehéz nagyot még a bejárathoz közel adod le (és addig is használhatsz görgős kocsit hozzá)
  - reptereken fedett helyen vagy, ahol nem csak a klíma kellemes, de
  - a pici gyerekek sincsenek veszélyben,
  - ahol nagyok a távolságok, ott mindenütt van mozgójárda”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2011. június 20. 18:45
  „29. interpaul
  "9. Józsika, 16. Józsika!
  Ha figyelmesen olvasnál, rájönnél, hogy nem környezetvédelemről folyik a szó, meg nem életmód tanácsadásról! Köszönjük!
  Ha van kocsid, használhasd."

  Használhatod, de most az állomás körül fél évig csak távolabb állhatsz meg vele. Szívesen!”
 • 40. Zsoltee0716 2011. június 20. 18:42
  „Klára drága, a 39.hsz magának szól! Esetleg beálljak én a kocsijával?”
 • 39. Zsoltee0716 2011. június 20. 18:39
  „Nem azért, de hamár be kanyarodott a Galamb utcába ott miért fordult vissza, mikor a Bánomkert sor ott van ahol meg fordult. Át megy szépen az alagúton és ott meg teccik állni.”
 • 38. CsImre 2011. június 20. 18:30
  „A gyanútlan autósok, akiknek fogalmuk sincs semmiről. Ez egy jellegzetes "megszívtambesértődtemjólmegírom" cikk, olyan is.”
 • 37. Martynko 2011. június 20. 16:35
  „Hatha leszoknak az emberek az autokazasrol..!! :) Kb minden 5. autoban ul esetleg meg egy ember a soforon kivul..!!!”
 • 36. daveedbrown 2011. június 20. 16:17
  „34! Áááá nem tényleg nincs kiírva, hogy hol kell felszállni. Az állomás bejáratával szembeni tábla épp ezt mutatja, de nem, valóban. nincs tájékoztatás. De te ezt hogy is láthatnád, ha csak a tábla hátoldalát láthatod..”
 • 35. horvathi 2011. június 20. 16:06
  „Ahhoz képest, hogy egy eszelős gazember csütörtön tönkretette Szeged közlekedését, a Nagyállomás problémája már csak egy csep a tengerben!”
 • 34. buszos 2011. június 20. 15:13
  „Hát kedves Szegediek! Előre leszögezném hogy szeretem a városomat! De ami itt folyik az már tényleg sokk!!! a munkámból adódóan járok arra és tényleg mikor jön vagy megy a vonat oda beállnak a kocsik! De én is ott állnék meg a közelben! aki egy kicsit is ismeri a saját városát az tudja hogy hol kell helyet keresni!!! És nem a buszmegállóban!!! Mert bizony nemrég ara mentem ott parkoltak sorban! De kitartás mert két év múlva ez is kész lesz!!! amúgy meg ha ide jön egy vidéki ember az csak nézelődik hogy mi van! hol kell felszállni meg leszállni nincs tájékoztatva az ember!!! De kitartás mert kész lesz előbb vagy utóbb!!!!!!”
 • 33. Ebgondolat 2011. június 20. 14:49
  „Vannak repülőterek, ahol többet kell gyalogolni, mintha néhány sarokra megállnánk az állomástól! És még nem halt bele senki a sétába!!!”
 • 32. lidocain 2011. június 20. 14:28
  „ezt is,mint bármi mást meg lehetett volna oldani ugy,hogy az jó legyen. mondjuk nem egyből szétbarmolni az egész teret,hanem megcsonálni az egyik felét,aztán a másikat,hogy valamennyi rész használható legyen. de nem. siralmas az egész város állapota,beleértve azt is ami "kész" van. pl gutenberg utca.
  senki nem mondhatja azt,hogy normális dolog a porban,koszban húzni a bőröndöket,a kerekük majd kitörik,elakad. ha meg van gyerek,rá is figyelni.
  de a kerékpárosoknak sem könnyebb,a bicigliutak egyszer csak végetérnek,nem lehet tudni merre tovább,mindenki amerre épp sikerül,autósok között cikázva,keresztbe kasul. egy káosz az egész város ami a közlekedést illeti.
  és pl miért nincsen családi jegy? pesten van. 2200 ft és annyit,azon utazik vele amennyit akar két napon át. egyedül a fogaskerekűre nem érvényes.”
 • 31. daveedbrown 2011. június 20. 13:42
  „30!
  Mozgólépcső. Megfordítható.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wesselényi Szabadegyetem Zsombón

Zsombó - A zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár szabadegyetemet szervez június… Tovább olvasom