Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Az alkotmánybíróság elnöke a szegedi jogásznapon

Globális probléma? címmel tartott előadást Lenkovics Barnabás Szegeden.
– A Heti Világgazdaság múlt heti számában olvastam egy cikket, amely úgy kezdődött, hogy egyetlen buszba beférne, az a 62 szupergazdag, akinek az együttes vagyona akkora, mint a világ szegényebb felének, azaz három és fél milliárd embernek a magántulajdona – kezdte előadását Lenkovics Barnabás. Hozzátette: a Föld egy százaléka tehetősebb, mint a maradék kilencvenkilenc százalék.

Lenkovics Barnabás, az alkotmánybíróság elnöke Globális probléma? címmel tartott előadást a jogásznapon, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság dísztermében. Az elnököt Tárkány-Szűcs Babett, a Magyar Jogász Egylet Csongrád Megyei Szervezetének elnöke mutatta be.

Az előadás során kiderült, hogy a globális probléma, amelyet a rejtélyes cím takar, a magántulajdonra és a vagyoni különbségekre vonatkozik. Lenkovics szólt a rendszerváltásról, a szocializmus és a piacgazdaság különbségeiről, valamint a jelenlegi migrációs problémákról is. – De vajon lehet-e háborúval demokráciát exportálni anélkül, hogy anarchiába fulladna? Azt a helyzetet, ami most például Szíriában fennáll, nem hívhatjuk sem forradalomnak, sem polgárháborúnak. Kit nevezhetünk menekültnek, ha egyszer mindenki az? Ilyen esetben a világot újra kell formálni, és a kategóriákat újragondolni – mondta az alkotmánybíróság elnöke. Hangsúlyozta: nem arra van szükség, hogy visszatérjünk a kisparaszti birtokok rendszeréhez, hanem egy más formát kell létrehozni, amely megoldja a hatalmas vagyoni különbségek problémáját és a javak igazságos elosztását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékra hív a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem egyik legfontosabb feladatának tartja a szén-monoxid-mérgezéses esetek számának… Tovább olvasom