Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az egyház költöztetheti az Árpád nevelőotthont Tápéra

Szeged - Egyházi fenntartásba kerül 2011 szeptemberétől az Árpád Speciális Fiú Nevelőotthon – erről szóló megállapodást írt alá szerdán Botka László polgármester és Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök.

A polgármester a közgyűlés elé terjeszti a megállapodást, a testület pedig a következő, június 30-i ülésén dönt.

A megállapodás három részből áll: a feladatátadási szerződés értelmében a fiúk gondozását az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézménye fogja végezni. Ezen kívül az egyház ingyenes használatba kapja azt a tápéi, Budai Nagy Antal utcai épületet, ahová az Árpád nevelőotthon költözött volna, ha a Fidesz-KDNP frakció és az LMP-s képviselő ezt a környékbeliek tiltakozására hivatkozva decemberben le nem szavazza. Az uniós támogatással, mintegy 170 millió forintból kialakított épület azóta is üresen áll.

A megállapodás harmadik pontja szerint az egyházmegye jövő év szeptemberéig kiüríti és átadja a városnak azt a Szőregi úti épületet, ahol a nevelőotthonos fiúk jelenleg laknak. Az önkormányzat értékesíteni kívánja ezt az ingatlant, amely 400 milliós értékben már a tavalyi költségvetésben is pályázatok önrészeként szerepelt – mondta a polgármester.

A delmagyar.hu kérdésére, hogy ezek szerint az Árpád mégis Tápéra költözik-e, Botka László így válaszolt: a megállapodás nem tartalmazza, hogy kinek kell odaköltözni, ezt a fenntartó fogja eldönteni.

Az egyház költöztetheti az Árpád nevelőotthont Tápéra. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A Budai Nagy Antal utcában évtizedek óta gyermekintézmény, iskola működött. Azért szűnt meg, mert néhány évvel ezelőtt Tápén építettünk egy új iskolaszárnyat és fölöslegessé vált az intézmény. Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy ott a gyermekintézményt létrehozzuk. Az épület semmi másra nem használható, mert minden szociális intézménynek speciális szakmai szabályai vannak. Mivel Szeged önkormányzata átadja a gyermekvédelmi intézményét egyházi fenntartásba, fölösleges megtartani egy olyan ingatlant, ami csak erre használható. Hogy kiket fog oda költöztetni, az az egyház feladata – fogalmazott a polgármester.

A kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valamelyik gyerek gyámja úgy dönt, hogy nem szeretné, ha a gyámsága alá tartozó gyermek egyházi fenntartású intézménybe kerülne, a polgármester azt mondta, nem számítanak ilyenre, mert a megállapodás a gyerekek igényeit szolgálja, a feltételrendszert úgy alakították ki, hogy nekik jobb legyen. Hozzátette: a megállapodás értelmében az otthon 15 dolgozóját is átveszi az egyházmegye.

A polgármester beszélt arról is, hogy a gyerekotthon éves költségvetése 60 millió forint, ehhez 10 millió forint állami normatívát kap az önkormányzat. Az egyházi normatíva 82 százalékkal magasabb, tehát nagyjából 18 millió forintot kap a fenntartásra az egyház. A különbözetet a város minden évben átutalja az püspökségnek.

Megírtuk: az egyházmegye tavasszal állapodott meg a Csongrád Megyei Önkormányzattal arról, hogy július 1-jétől átveszi gyermekotthonait és a nevelőszülői hálózatát.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. delgadopapa 2011. június 16. 15:04
  „és engem egyébként mélyen elszomorít az a fajta előítélet, ami napjainkban, a 21. században még mindig övezi ezeket a gyerekeket... gyalázatos dolognak tartom.
  Deszkás fiam, azt is gyalázatosnak tartom, h te azok ellen fújsz, akik ezeknek a gyerekeknek a sorsát akarják jobbá formálni. Tudom, mert már írtad, h te is az voltál.
  én 52 évesen képes vagyok nyitottan, az embert látva közelítenia dolgokhoz. Ti miért nem próbáljátok ezt meg?”
 • 49. delgadopapa 2011. június 16. 15:01
  „SZÓ NINCS ARRÓL, h a speciális szükségletű gyerekek mennek Tápéra. Ez elhangzott botka szájából is, meg a Püspök Úr szájából is. Majd a fenntartó eldönti. Gondoljátok, h kitennék a gyerekeket a közutálatnak? Hálistennek nem mindenkit az önös érdek vezérel, van aki a másik érdekét tartja szem előtt. Úgyhogy melőtt össze vissza pisilnétek magatokat a félelemtől, maradjatok józanok és a szemeteknek higgyetek. Szó nincs ilyesmiről.”
 • 48. gettoska 2011. június 16. 14:57
  „mancinéni vagy hogy hívják: az internet többek között arra való, hogy tájékozódjunk, új ismereteket szerezzünk és ha valamit nem tudunk, akkor utána is nyomozhatunk akár adott témának. Ezek a gyerekek nem csináltak semmi rosszat! Nem törtek be, nem loptak, nem hazudtak. Eldobta őket a jó édes anyjuk, apjuk, bántalmazta őket, esetleg éveken keresztül. Ha Önnel bárki hasonlót csinálna, csak egyszer mondjuk, nem éveken keresztül, akkor az lenne a megoldás, h vigyük kalocsára ugye? Merthogy ott női BV intézet is van...
  szóval használja az internetet kedves asszonyom rendeltetésszerűen, informálódjon. És tanítsa móresre ezeknek a gyerekeknek a szüleit, jó?”
 • 47. Ebgondolat 2011. június 16. 14:13
  „47. Jáki 2011.06.16. 13:00
  Igen, ezt anno a fidesz-lmp mutyi szavazta meg! De az a jelentéktelen lmp-s legalább nem kerül olyan sokba a városnak, mint az az egy szem <moderálva>!!!”
 • 46. Jáki 2011. június 16. 13:00
  „Az gyönyörű, hogy a Délmagyar mai nyomtatott lapszámában a cikkben kétszer is azt írják, hogy a Fidesz-Jobbik többség szavazta meg, hogy a gyerekek ne kerüljenek Tápéra. Ebben a tegnapi cikkben viszont még emlékeznek rá, hogy az LMP szavazott a Fidesszel.”
 • 45. TELSTAR 2011. június 16. 10:51
  „38.
  Most akkor beteg gyerekek vagy hátrányos gyerekek? Nem mindegy!
  Mindenesetre Fárkás Áurélka mehet a szomszéd nénihez a főzésben segíteni...meg némi terepszemlét tartani...”
 • 44. vuk 2011. június 16. 10:43
  „32. macusnéni 2011.06.16. 06:39
  Kalocsan az az intezmeny epp egy templom mellett van egyebkent ;)

  43. mango1 2011.06.16. 09:49
  Mi baj Kalocsaval? Szep hely. Ott szulettem :)”
 • 43. jq 2011. június 16. 10:05
  „Na mi van, akkor most Botka is a klerikális reakció kiszolgálója ? :) Kedves fújolók, lehet hőzöngeni!”
 • 42. mango1 2011. június 16. 09:49
  „32.macusnéni ---szerintem téged kellett volna Kalocsára vinni---de még nem késő----odakerülhetsz”
 • 41. macs 2011. június 16. 09:23
  „32. macusnéni,
  miből gondolja, hogy ezek a gyerekek bünözők? Érdekes volt hallani Tápén randalirozó fiatalokról szóló képviselői nyilatkozatot. Ne legyünk képmutatók! Sok problémás gyerek van, akikkel a szülők nem igazán törödnek, de olyan jó, hogy bele lehet rúgni másokba!”
 • 40. mango1 2011. június 16. 09:21
  „Szőregi úti épületet, azért húsz gyerek miatt- nem kevés pénzből lehet fenn tartani .”
 • 39. Ebgondolat 2011. június 16. 09:18
  „Botka egymaga többet ér, mint az a 15-16 idióta együttvéve! Na, többet is dolgozik, mint az a 15-16 idióta együttvéve!!
  Azok a narancsos szemétládák, akik képesek voltak elfogadni fónagy válaszát autópálya ügyben, akkor tennék a legjobbat, ha a Tiszába vetnék magukat! De előtte még köpjék szembe egymást!
  B. Nagyban, Bohácsban legalább az a minimális tisztesség megvolt, hogy tartózkodjanak! De a bodók, mágorinék bizonyították, hogy számukra a talp-és s..gnyalás sokkal fontosabb, mint választóik képviselete...”
 • 38. nanemaaa 2011. június 16. 09:08
  „Kibújt a szög a zsákból. Megint egy fideszes mutyi. Nyilván ezért kellett a tavalyi cirkusz, hogy így lehessen átjátszani egy 170 millás közpénzből felújított ingatlant ingyen az egyháznak. Gondolom ez is benne volt a háttéralkuban, amikor is a templomokban kampányoltak a plébános urak a választások előtt. Az meg, hogy a cikkíró itt hevesen Botkázik, elég átlátszó baromság. Jól tudjuk, hogy a fideszes önkormányzat minden jogot megvont a polgármestertől, lényegében már csak smitt pali szerű aláírogatásokra van joga.”
 • 37. Commander-V2 2011. június 16. 08:52
  „34: deréknek ne nevezzük, amikor beteg gyerekek ellen lázítanak. Hívjuk inkább gyalázatnak. :(”
 • 36. sajtkukac 2011. június 16. 07:46
  „macusnéni! Ezek a gyerekek NEM bűnözők, NEM BV intézetet alakítottak ki nekik, sőt eddig sem ott éltek, könyörgöm!
  Félinformációk alapján nem kellene sületlenségeket írni...”
 • 35. tuti 2011. június 16. 07:35
  „Ilyen nincs! :) Zseniális húzás Botka! Probléma megoldva, felelősség áthárítva, tápé tiltakozása J.Gy.nak adresszálva, és végre újszegeden felépülhet egy bevásárló kp. Hát... lehet hogy egy rettenet stílusú szörny ez a polgi, de nagyon sok esze van, és igenis jó irányba viszi Szeged dolgait.”
 • 34. gizigézáné 2011. június 16. 07:22
  „34.: Úgy tűnik. Bár ha a problémás fiatalok nem kellenek, gyűlik majd az aláírás pl. a fogyatékosok ellen is, mert bizonyára tudnak ők is veszélyesek lenni, ha odaköltöznek.”
 • 33. TELSTAR 2011. június 16. 07:01
  „Akkor mégis hiábavaló volt a derék tápaiak példamutató összefogása ??”
 • 32. TMA 2011. június 16. 06:45
  „˝Tejföllel és porcukorral a kutyaszart is megenném˝ volt Gonda Zs. cikkének címe a közelmúltban.
  Nos úgy tűnik ehhez a Fidszenek Szegeden se tejföl se porcukor sem kell.
  Amit Botka nem tudott leerőltetni a torkukon, azt most Püspök Urunk tenyeréből jóízűen elmajszolgatják!”
 • 31. macusnéni 2011. június 16. 06:39
  „várjuk meg a végét az egésznek,majd azt hiszi egy-némelyik,hogy majd a papi irányitás alatt ezek a gyerekek meg javulnak.Megy majd minden rendben.Lesz majd téma az újságnak,amikor közlik,hogy melyik mit csinált.Speciális nevelésre ajánlanám azt az intézményt ami Kalocsán van.Kigyúrt hatalmas méretű nevelőkkel,valaha oda itélte be a biróság a fiatalkorút,vagy a Gyámhatóság.Ott majd móresre tanítják.Azt hiszik az okosok,majd a papi ráolvasással tudnak ezekre hatni.Aki oda bekerül az biztos,hogy jó útra tér,megszökni nem tud az ablakokon lévő rácsok miatt.Az biztos a szőregi úti telek kell valami jóbarátnak,mert mindig úgy volt ezidáig is ebben a városban.A speciális szót jó lenne,ha bőven kifejtenék mi is van mögötte.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Pál filmjei a KAFF-on

Szeged - Ma kezdődik a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amely – a szervező… Tovább olvasom