Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az év csőtörése Szegeden

Szeged – Eltörött egy vízcső Szegeden az Aradi vértanúk terénél, tengelyig ért az autóknak a víz. A sérült szakaszt kedd délre kicserélték - de maradt a gödör és a terelés. Galériák, videó.
Késő délelőtt sikerült beszélnünk a vízmű helyszínen tartózkodó vezérigazgatójával, Istókovics Zoltánnal, aki portálunknak elmondta, hogy a kötelező technológiai idők betartása mellett próbálják a lehető leggyorsabban helyreállítani az úttestet és visszaadni azt a forgalomnak.

– A beton kötéséhez kell egy hét, de minimum öt nap biztosan és csak ezután jöhet az aszfaltozás. Az is látszik, hogy a mostani gödörnél valamivel nagyobbat kell nyitni, úgy lesz a végeredmény maximálisan biztonságos. Mi is tudjuk, hogy a jövő héten kezdődik az iskola és nagyon igyekszünk, hogy addig minden elkészüljön. Szeretnénk a betonnal is minél hamarabb feljönni az aszfaltszintig, hogy ne a gödröt, csak egy építési területet kelljen kerülgetniük az autósoknak. A sérült csőszakaszt ezekben a percekben váltották ki kollégáim, ezután következik az ilyenkor szokásos mosatás és fertőtlenítés, majd visszaáll a 100 százalékos vízszolgáltatás – mondta a vezérigazgató.

Az is megtudtuk tőle, hogy kedden délelőtt csupán az Aradi vértanúk terén működő büfében nem volt szolgáltatás, más fogyasztó nem maradt víz nélkül.


Az év csőtörése Szegeden - másnapi munkák. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Korábban írtuk:

Kedd reggelre valamelyest normalizálódott a helyzet az Aradi vértanúk terénél, a rakpartról érkező autósok azonban nem haladhatnak egyenesen tovább a Dugonics tér irányába, illetve nem kanyarodhatnak balra a Boldogasszony sugárútra, hanem meg kell kerülniük a teret.

Ez ma reggel 8 óra előtt valamivel viszonylag hosszabb sorok nélkül működött is, ha mindez egy hét múlva, iskolakezdés, becsöngetés után történik, akkor nagyobb torlódásokat okozott volna az egyirányúsítás és a terelés.

 
Az év csőtörése Szegeden - az esti munkálatok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

20:53
– A Tisza Lajos körúton a vízműtől az SZTK-ig, a Szentháromság utcában, a Boldogasszony sugárúton a Vitéz utcáig nem volt víz akkor, amikor eltört a vezeték. A kollégáim azóta helyreállították a szolgáltatást, jelenleg a sérült cső kicserélését végzik. A munkagödröt viszont már csak kedden temetik be, ekkor kezdődik meg az út helyreállítása is. A betonozás még aznap megtörténik, viszont az aszfaltozásra még körülbelül egy hetet kell várni: meg kell kötni rendesen a betonnak – tájékoztatta honlapunkat Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője.

Az év csőtörése Szegeden. Fotó: Horváth Attila (galéria)

19:27 Miután sikerült elvezetni a víz nagy részét, Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta: valószínűleg kereszttörés történt. – A tolzáraknákban lévő tolózárak elég régiek, egész egyszerűen áteresztenek. Ez okozza a legfőbb problémát. Cserére szorulnának, ezért kell ilyen nagy szakaszt lezárnunk. A Dóm felöl három aknán keresztül tudtuk lezárni a rendszert, hogy ne eressze át a vizet – magyarázta a vezérigazgató. Elmondta, hogy hamarosan elkezdik felbontani az érintett útszakaszt, bízik benne, hogy a mai nap folyamán vissza tudják adni a vizet. – El kell kezdeni kicserélni a tolózárakat ezeken a frekventált helyeken, de erre a világ összes pénze sem elég – fogalmazott Istókovics Zoltán. Azt is elmondta, hogy a kiváltó okok között az szerepel, hogy nagyon száraz a föld, nem véletlen, hogy a városban három csőtörés is történt. Ilyenkor összehúzódik a föld, ami töréseket okoz.

Csőtörés Szegeden az Aradi vértanúk terénél


– A régi azbeszt csövek gyakorlatilag felrobbannak, amikor megmozdul a föld. Amint kiszivattyúztok a vizet, egy hibajavítóval ki kell vágnunk egy nagy darabot a csőből, aztán pedig összetoldjuk. A helyreállítás néhány napot fog igénybe venni, de a vizet pár órán belül visszaadjuk a lakosoknak – mondta.

19:18 Olvasónk, Totya jogosnak tűnő felvetése: Nekem csak egy kérdésem van, ez a sok bátor ember aki ott autózik, nem gondolkodik azon, hogy ha már csőtörés van akkor valószínű az aszfalt alól a talaj kimosódott, és ha véletlen valaki leszakad, akkor mérgelődik, hogy nem volt szerencséje...

19:10 Az SZKT igazgatója, Tóth István Tibor azt mondta, a 8-as troli jelenleg a Dugonics térnél fordul meg, nem biztos, hogy ma még közlekedik a klinikákig.

Az év csőtörése Szegeden. Fotó: Horváth Attila (galéria)


18:19 A Szegedi Vízmű Zrt. hivatalos közleménye:
"Eltört egy nagy átmérőjű, 300-as vízvezeték az Aradi vértanúk terén. a Vízmű emberei a helyszínen megkezdték a hiba feltárását. A Tisza Lajos körutat le kellett zárni az árvízi emlékmű irányában. A környéken átmenetileg szünetel a vízszolgáltatás, a szolgáltató szakemberei igyekeznek minél előbb felderíteni a hiba pontos helyét, és helyreállítani a vízszolgáltatást."

Az év csőtörése Szegeden - olvasóink fotói. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

18:14 Több olvasónk is jelezte: Alsóváros nagyon megérzi a csőtörést, gyakorlatilag nincs víznyomás. A helyszínen ott van már a vízmű teljes vezérkara.

17:54 A Gödör étterembe beszivárgott a víz, takarítják az étkezdét.


Korábban írtuk:
A vízmű a Tisza Lajos körutat lezárta az árvízi emlékmű felé. A forgalmat rendőrök irányítják. A Szegedi Vízmű Zrt. két autóval szivattyúzik a helyszínen. Az út egyszerűen felrepedt az Aradi vértanúk tere 1. számnál az úttsten. A villamosok járnak, de a 8-as troli nem jár. A víz a Semmelweis utcáig és a Rerrich Béla térig folyik el.

Az év csőtörése Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Gödör éttermet bezárták. Két munkatársuk az utcán várja, hogy elzárják a vizet a vízmű munkatársai. Jelenleg a vízműtől mindössze két munkatárs dolgozik a helyszínen azon, hogy a csatornafedeleket felszedje, hogy minél hamarabb el tudjon folyni a víz.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. ivivan 2012. augusztus 30. 09:20
  „33. havranek

  Igazad van, legyen inkább anarchia :-)”
 • 33. havranek 2012. augusztus 28. 22:09
  „De emberek a Magyar nép 96,3%-a rendszerváltást akart .Ez az. Mindent eladtak a "hozzáértő" magántőkének mi a probléma ? A szavazók már aki még szavaz döntő többsége ma is a globalizáció ,a kapitalizmus pártjaira szavaz ! Akire szavaz azt szeresse mindenki ,ne vegzáljuk itt külföldi "jótevőinket" . Nősülésem előtt mondta jó anyám "ki milyen virágot szakít azt szagolja" igaz ez a politikára is .Ennyi .”
 • 32. MaLiCa 2012. augusztus 28. 15:21
  „A közmű hálózat önkormányzati tulajdonban van.

  "A Társaság működésére meghatározó a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Vízmű Zrt. között létrejött üzemeltetési szerződés. A szerződés keretében az Önkormányzat területén lévő, Szeged város vízellátását, a keletkező szennyvíz és csapadékvíz elvezetését, a szennyvíz és csapadékvíz tisztítását szolgáló önkormányzati tulajdonú vízi-közművek üzemeltetését, az egyéb víz- és csatornaszolgáltatásokat, valamint más kapcsolódó területek működtetését, felújítását, karbantartását a Szegedi Vízmű Zrt-re bízza."

  szegedivizmu.hu

  A közmű szolgáltatás vagy a szolgáltató cég tulajdonjoga lehet az amire gondolsz. de itt is ki kell ábrándítsalak.

  "1994-ben alakult meg a Szegedi Vízmű Kft., majd 2001-ben a Szegedi Vízmű Rt. (2006. április 13. óta Szegedi Vízmű Zrt.). A társaságban Szeged város tulajdonosi részaránya 51%, míg a francia szakmai befektetőé (Veolia Eau) 49%. A két fél közötti szerződés hosszú távra határozza meg a tulajdonosok jogait és kötelezettségeit, a feladatok megoszlását a szegedi víziközművek működtetésében. Az Önkormányzat tulajdonában maradt a teljes víziközmű-vagyon (vezetékek, tározók, átemelők, technológiai gépek és berendezések), az üzemeltető vízmű pedig hálózatbérleti díjat fizet ezek használatáért."

  szegedivizmu.hu

  Amúgy meg a csőtörés sajnos a vízszolgáltatás velejárója. Ez van.”
 • 31. Lutetia 2012. augusztus 28. 14:56
  „10.maci53 A pécsi önkormányzat néhány éve erővel visszavette a franciáktól a vízműveket, mégsem csökkent az ottaniak vízdíja, sőt, az inflációt meghaladó mértékben emelkedett. Persze mindig könnyebb a külföldit megtenni bűnbaknak, mint a saját házunk táján keresni a hibát.
  http://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/emelkedik-a-szemet-es-vizdij-januartol-ha-a-kozgyulesen-rabolintanak”
 • 30. ivivan 2012. augusztus 28. 11:18
  „26. kontrapista

  Mert szerinted a városnak lenne pénze a csövek cseréjére?

  Ráadásul a csövek cseréje újabb felfordulást jelentene a városban - szerintem erre jelenleg nincs szükség. Ahol gyakoriak a csőtörések, ott lehet ez indokolt, de ahol 20 évente egyszer törik el a cső, ott ez csak kidobott pénz és felesleges bosszúság.”
 • 29. Bendegúz007 2012. augusztus 28. 08:29
  „Sokan bosszankodnak a Dugonics tér ,és felújítása miatt,de teljes közmű csere történik,amivel kiküszöbölik az ilyen baleseteket.”
 • 28. maci53 2012. augusztus 28. 08:21
  „Friss!
  A Francia csigaevő küldött egy pár gumicsizmát a sárban melózóknak a Bahamákról.
  Akik annak idején eladtág az energia hordozókat,vízműveket ,azokkal kellene kijavíttatni.Ezek csak új Francia kocsikat hoztak be,csili vili, melósoknak,a régi hálózatok felújítása marad a mienk.”
 • 27. tsz 2012. augusztus 28. 07:37
  „"21. Torontál 2012.08.27. 20:57
  Csiga evő franciák csak talicskázzák kifelé a pénzt.Nem fejlesztenek, csak karban tartanak.
  Vezetéket nem cserélnek-azt kidobott pénznek tekintik.Toldoznak-foltoznak és a számlát benyújtják az önkormányzatnak.Újszegeden a mi kis utcánkban az idén 4 csőtörés volt eddig 200m-en és minden évben van 1-2...."

  jav.: "A csigaevő franciák csak kifelé talicskázzák a pénzt. Nem fejlesztenek, csak karbantartanak. Vezetéket sem cserélnek, azt kidobott pénznek tekintik. Toldoznak-foldoznak, majd a számlát benyújtják az önkormányzatnak. Újszegeden a mi kis utcánkban 200 méteren belül négy csőtörés volt idén, és egyébként is minden évben van egy-kettő..."

  Egy hármast tudok adni, fiam, ha nagyon jószívű vagyok, hozd az ellenőrződet.”
 • 26. kontrapista 2012. augusztus 28. 07:31
  „25.X-Y
  A közműveket minél hamarabb a város tulajdonába juttatni !!!
  Azok kiárúsítójait pedig bíróság elé állítani !!!
  p.s.
  Ki lehet találni, melyik díszes társaság volt az elkövető !”
 • 25. X_Y 2012. augusztus 28. 05:38
  „21. Torontál 2012.08.27. 20:57
  Csiga evő franciák csak talicskázzák kifelé a pénzt.Nem fejlesztenek, csak karban tartanak.

  Ne búsulj, majd a Kedves Vezetőd visszaállamosítja és akkor karbantartás sem lesz....”
 • 24. pappzsuzsanna 2012. augusztus 27. 22:17
  „na holnap nem betonozunk nincs víz zsír”
 • 23. UtólagKapitány 2012. augusztus 27. 21:12
  „Legalább nem kell lemenni a Tiszához”
 • 22. vmagdi 2012. augusztus 27. 21:00
  „itt felsovaroson is elkelne egy rendesebb csotores, mert igy megkapnak a novenyek azt az adagot, amit szepen elosztva is meg kellett volna kapniuk”
 • 21. Torontál 2012. augusztus 27. 20:57
  „Csiga evő franciák csak talicskázzák kifelé a pénzt.Nem fejlesztenek, csak karban tartanak.
  Vezetéket nem cserélnek-azt kidobott pénznek tekintik.Toldoznak-foltoznak és a számlát benyújtják az önkormányzatnak.Újszegeden a mi kis utcánkban az idén 4 csőtörés volt eddig 200m-en és minden évben van 1-2....”
 • 20. ametiszt51 2012. augusztus 27. 20:57
  „"El kell kezdeni kicserélni a tolózárakat ezeken a frekventált helyeken, de erre a világ összes pénze sem elég - fogalmazott Istókovics Zoltán."
  Abból az iszonytatóan sok vízdíjból és csatornadíjból amit beszednek a fogyasztóktól talán futja!
  Irreálisan magas összeg, és ha el van dugulva a csatorna, mondjuk a sok falevél miatt, akkor külön kérvényt kell benyújtani, hogy tisztítsák ki.”
 • 19. tenoce 2012. augusztus 27. 20:53
  „Zsenya es a feher tuning Lada, a dugo teri csapat... Milyen kellemes emlekek tolulnak fel 20 evvel ezelottrol.”
 • 18. szegedi07 2012. augusztus 27. 20:35
  „Egy tartálynyit hozhattak volna a kertemre.”
 • 17. Show 2012. augusztus 27. 20:16
  „Az a gond, hogy ez láncreakciót is elindíthat, mivel Szeged csőhálózata is gondolom nagyon öreg. Milyen lehet a szakasz többi része?”
 • 16. Mike3 2012. augusztus 27. 19:56
  „4: lájk!”
 • 15. andras25 2012. augusztus 27. 19:33
  „Kíváncsi leszek hány hétig lesz lezárva a környék... Újszegeden a Kockaház utca sarkán is volt egy csőtörés két hete kb., pár nap alatt megcsinálták, de azóta is ki van ásva az utca sarkán egy 3 méter mély gödör.

  Tényleg az lehet a baj, hogy a teljes vezérkar ott van, de a jómunkásemberek fizetésére nem futja, így azok kevesen vannak.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szamárversenyről a rendőrségi fogdára

Az ital lett a veszte egy 50 éves ásotthalmi férfinak: a részeg hazatérőre a feleség hívott rendőröket - akik lopott bicikliket találtak. Tovább olvasom