Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Az év zenésze

Szabó Lászlót, a szimfonikusok kürtművészét másodszor választották kollégái az év zenészévé.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaként már az első koncertévadja után, 2003-ban is elnyerte a titkos szavazással odaítélt Év zenésze díjat Szabó László kürtművész, akit kollégái most másodszor is érdemesnek találtak a kitüntetésre.

A fiatal muzsikus Makón született, harmadikos volt, amikor Csikota Józsefék hangszerbemutatót rendeztek a diákoknak a Széchenyiben. Annyira megtetszett neki a kürt, amit későbbi kollégája, Pintér Attila trombitaművész szólaltatott meg, hogy a következő évben már nála tanult. Cukrász, szakács szeretett volna lenni, de hosszú vívódás után inkább a zenei pálya mellett döntött. A békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után a szegedi főiskolára került, ahol Szilágyi István lett a mestere. Országos megmérettetésekre járt, harmadévesen megnyerte a debreceni kürtversenyt, harmadik lett a Philip Farkas Emlékversenyen, amelyen korábban egyetlen vidéki főiskola növendékének sem sikerült dobogós helyezést elérnie. A sikerek után felvették a szimfonikusokhoz.

Szabó Lászlót választották az év zenészévé.
Szabó Lászlót választották az év zenészévé.

– Idén nem tudtam részt venni az évadnyitón, így feleségem, Csepregi Hajnalka, a zenekar fuvolistája vette át helyettem a díjat – mondja Szabó László, aki pályakezdőként biztos családi háttérre vágyott, és arra, hogy egy rangos, budapesti zenekarnál is játszhasson. Mára mindkét álma valóra vált. – Kislányom hároméves, a kisfiam nyolc hónapos. Boros József kollégám ajánlására pedig állandó kisegítő tagja lettem a Fesztiválzenekarnak. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral is több koncertet játszom minden évadban. 2006-ban és 2007-ben háromhetes amerikai turnén is jártam ezzel a két együttessel. A sok napi gyakorlás meglátszik a játékon, azt gondolom, ezt a szegedi kollégák is észrevették, ezért kaptam meg újra a megtisztelő díjat.

Karmesterek

– Sokat köszönhetek Fürst János karmesternek, aki évekkel ezelőtt a szegedi Mahler-sorozatot elindította, mert Pesten gyakran műsorra tűzik a Mahler-szimfóniákat. A Fesztiválzenekarral a hétvégén a VI. szimfóniát játszottuk el háromszor is a MÜPA-ban, a héten pedig Linzben és Kölnben lépünk fel ugyanezzel. Ligeti Andrástól és Fischer Ivántól is sokat tanultam, nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a kezük alatt ilyen kiváló zenekarokkal játszhatom – vallja Szabó László, akit szólistaként legközelebb december 8-án Pál Tamás vezényletével hallhat a szegedi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyenlő bánásmódért

Gyógyírt kínál a hátrányosan megkülönböztetett emberek sérelmeire az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Tovább olvasom