Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az ország legnagyobb lakodalma a Dóm téren

Mini lagzival indul és dél-alföldi csárdással zárul a Hegyen-völgyön lakodalom táncmű, a Szegedi Szabadtéri Játékok második bemutatója.
Novák Ferenc darabjában több mint háromszázan járják a színpadon.
Fergeteges lakodalom várja a Dóm téren az érdeklődőket júliusban: több mint háromszázan ropják majd a szegedi szabadtéri színpadán. Színpompás Kárpát-medencei lagzi kerekedik a közönség örömére: A Bihari János Táncegyüttes és a Vasas Művészegyüttes érkezik Budapestről, Szegedről az összes csoport, emellett szlovák, román, szerb és horvát együttesek is részt vesznek az eget rengető mulatságban.

Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus 80. születésnapja alkalmából kapott újabb lehetőséget.
Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus 80. születésnapja alkalmából kapott újabb lehetőséget.

Nem kisebb művészek, mint Novák Péter, Csuja Imre és Herczku Ágnes „vezetésével" zajlik majd az ország legnagyobb lakodalma. Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus tavaly, 80. születésnapja alkalmából kapta a lehetőséget Bátyai Edina igazgatótól, hogy megrendezze a fesztivál új néptáncbemutatóját. Az előkészületek a nyári premierre már meg is kezdődtek, a díszlet- és jelmezterveket elfogadták, a táncosokat kiválasztották.

Kedvezményes jegyárak

A Hegyen-völgyön lakodalomra akár kedvezményes bérletkonstrukcióban is válthatnak jegyet az érdeklődők. A táncművel együtt a Jekyll és Hyde musicalre vagy akár az összes idei Dóm téri előadásra megváltható a bérlet – a jegyekhez hasonlóan SZÉP-kártyával vagy üdülési csekkel is.  

– A máig legendás 1972-es előadás címét megőriztük – kezd el mesélni a koreográfus a koncepcióról. – Az volt az első alkalom, amikor a Szegedi Néptáncfesztivál beköltözött a Dóm térre. Természetesen ugyanazokkal a lakodalmi szituációkkal, dramaturgiai pontokkal állítjuk színre: ugyanúgy láthatnak a nézők legény- és leánybúcsút vagy épp menyasszonykikérést. Annyiban azonban mégis más lesz a negyven évvel ezelőttihez képest, hogy azóta számos új ismeretanyag gyülemlett fel. Ebben a Hegyen-völgyön lakodalomban már sok olyan táncgyűjtést is bele tudunk tenni, ami a korábbiban még nem volt lehetséges.

Mivel az előadások helyszíne Szeged, a fináléban látható tánc dél-alföldi lesz. Emellett elkerülhetetlen, hogy ne legyen benne verbunk vagy máshonnan származó csárdás, kalotaszegi legényes. A produkció egy gyerekjátékkal kezdődik – ehhez korábban már ki is válogatták a kicsiket. A Galgamentén volt szokás, hogy ha egy gyerek nővére vagy bátyja esküdött, akkor a kicsik a mezőn eljátszottak egy tréfás lakodalmast. Az igazi, felnőtt menyasszonyt egyébként Rab Edina, a vőlegényt pedig Karlik József alakítja.
(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednek nem kell a kormány gyámkodása

A rendet a szabadság szüli, de az a rend, ami félelemben épül, megöli a sokszínűséget és megfojtja a kreativitást – mondta Botka László.
Tovább olvasom