Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az őssejt megy, javít, és távozik a szervezetből

A mór megtette kötelességét, a mór mehet – foglalta össze a Schillertől vett szállóigével Nógrádi Antal úttörő őssejtkutatásuk lényegét. Az egyetem szemklinikáján igazolták: az intelligens őssejt elmegy a sérült végtag idegsejtjéhez, megjavítja, majd kiürül a szervezetből.
Olyan mozgásszervi sérüléseknél alkalmazzák a szegedi egyetem szemklinikájának kutatói az őssejteket, ahol elsősorban a mozgató idegsejtek mentek tönkre. Ha nem avatkoznak be, akkor a kísérleti állatok mozgató idegsejtjeinek 90 százaléka elpusztul, és az adott végtag teljesen lebénul. Ha a sérülést követő két hétben ültetik be az őssejteket a sérülés helyére, azok képesek megmenteni a mozgató idegsejteket – tudtuk meg felfedezésük lényegéről  Nógrádi Antaltól, a klinika docensétől. Állatkísérletekhez korábban is használtak stabil őssejtvonalat, melyet pesti kutatók izoláltak és tettek halhatatlanná. Utóbbi azért fontos, mert ha megfelelő módon szaporítják, frissítik őket, garantáltan állandó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Nógrádi Antal: A patkány 3 hónap múltán újra fut Fotó: Frank Yvette
Nógrádi Antal: A patkány 3 hónap múltán újra fut
Fotó: Frank Yvette

– A megmentett idegsejtek nemcsak túlélnek, hanem növekednek, és újra kapcsolatot létesítenek a végtagizommal. Ehhez a patkánynak negyed év kell, ami „emberi időszámítás" szerint egy-másfél évnek felel meg. Az őssejtek meglepően „intelligensnek" bizonyultak: szinte maguktól tudják a dolgukat. A sérülés helyére vándorolnak, de nem lépnek közvetlen kapcsolatba a sérült sejtekkel, csupán ott maradnak a környezetükben, és megmentik őket. Amikor a sérült sejt regenerálódott, a „javítóbrigád" távozik a szervezetből – magyarázta a szegedi kutató. Akkor a leghatékonyabbak az őssejtek, ha közvetlenül a sérülés helyére ültetik be őket. Ha a véráramba juttatják be az őssejteket, akkor jóval többre van szükség, hogy megfelelő számú vándoroljon el közülük a sérüléshez.

Kockázatok és mellékhatások

Kockázatos akkor lehet az őssejtkezelés, ha például egészséges idegrendszerbe adják be, vagy túl nagy számban alkalmazzák – hívta fel a figyelmet Nógrádi Antal. – Ilyenkor a sejtek annyira elburjánzanak, hogy akár tumor is képződhet. Úgy tűnik, az őssejtterápiával üzleti vállalkozásként foglalkozó német, ukrán és kínai klinikák nem elég óvatosak az őssejtek felhasználásakor, és sok esetben nem követik a betegek sorsát. Szerencsére az alkalmazott őssejtek ilyen körülmények között is eredményeznek némi javulást. A reménykedő betegeknek ez sokat számít, ha amúgy a klinikai kutatók dokumentált és célzott őssejtterápiájára még akár 10 évet is várni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stresszoldó kényeztetések

Az advent az ünnepre hangolódás ideje, mégis stresszel, rohanással teli, fárasztó hetek előzik meg a karácsonyt. A kimerítő bevásárlókörutak között érdemes időt szánni a testi-lelki feltöltődésre. Tovább olvasom