Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Az óvodát is ki kell pihenni – mondják

Szeged - A szegedi óvodák fele nyáron is nyitva tart. Nem biztos, hogy a saját intézménybe, de a hozzá legközelebbibe a szülők beadhatják gyermekeiket.
– Sok gyermeket azért íratnak nyáron is oviba, mert másképpen nem tudják megoldani a felügyeletüket. De a legtöbben nem járnak egész nyáron: a nagyszülőknél, táborban vagy rokonoknál helyezik el a kicsiket. Nekik is szükségük van a környezetváltozásra, az óvodát is ki kell pihenni – mondta Fodorné Balla Gyöngyi, a Garam Utcai Óvoda vezetője. A szegedi oviba jelenleg negyven gyermek jár, és csak két csöppség érkezett másik óvodából.

– Minden intézménynek van egy párja a közelben, így amikor az egyik óvodában szünet van, a másikba vihetik a szülők a gyerekeket – magyarázta az igazgatónő. Elmondta, náluk egy 2,5 milliós felújítás zajlott a „takarítási szünet" alatt.

A szülők nem szívesen viszik a gyerekeket másik óvodába, mivel ebben a korban még nagyon kötődnek a megszokott csoporttársakhoz, óvó nénihez, dajka nénihez, nehezen viselik a változást. A négyéves Jázmin például nagyon visszahúzódó, még csak most szokja az új társaságot, eredetileg a makkosházi óvodába jár. Ramóna viszont már a harmadik alkalommal nyaral a Garam Utcai Óvodában, szeret itt lenni. Pajtása, a hároméves Ádám az egész nyarat az oviban tölti.

A takarítási szünet után újra nagyüzem van Rókuson, a Garam utcai óvodában. Fotó: Miskolczi Róbert
A takarítási szünet után újra nagyüzem van Rókuson, a Garam
utcai óvodában. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nagyon fontos, hogy a gyerekeket ölbe vegyük, megsimogassuk. Ádám például nehezen szakad el az anyukájától – mesélte Fodorné. A gyerekek akkor érzik jól magukat, ha sok a program, lekötik őket. A gyönyörű zöld, parkos óvodai játszótéren nemcsak csúszdázhatnak, homokoznak és hintázhatnak a gyerekek, voltak olyanok, akik egy lavór vízben „horgászost" játszottak. Gyakran elmennek kirándulni a szomszédos kiserdőbe vagy a vértói dombra, de az óvoda melletti monumentális fa játszóteret is nagyon szeretik. A minap a hőségben a picik a kerti tus alatt hűsítették magukat.

Augusztus közepétől minden ovi kinyit

A szülők igényei szerint minden gyermek ellátását biztosítani kell, ezért ha egy óvoda zárva tart, a párjának mindenképpen üzemelnie kell. Szegeden összesen 51 óvoda van, a fele tart nyitva a nyári hónapok alatt: minden intézmény négy hétre zár be. Augusztus 17-étől mindegyikben helyreáll a szokásos rend.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tesznek a tiszai úszóházak az uszadék miatt

Szeged - Feljelentést tesz az egységbe szerveződött tíz szegedi úszóház-tulajdonos és a csongrádi… Tovább olvasom