Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Az ügyvédi kamara elnöke szerint Zuschlagékon verik el a port

Szeged - Bánáti János perbeszédével folytatódott a Zuschlag-per csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán.
11:46 - Marsovszky Balázs, első fokon 2 év négy hónap börtönre ítélt hatodrendű vádlott a családjától kért elnézést beszéde elején, mert meghurcolták őket és állítása szerint azért kellett szüleinek eladni a családi örökséget, hogy őt segítsék. „Elképesztőnek tartom, hogy a politika mai napig szemlesütve tekint erre az ügyre" - fogalmazott a pártfinanszírozásra utalva. Azt mondta, őt Zuschlag és Lados István másodrendű vádlott úgy kezelte, „mint a trágyával tömött sötétben tartott gombát." Ezt Lados a vallomásában kihasználta és hazugságokat állított róla. Közölte: van felelőssége azért hogy itt áll, de mindent megtett, hogy a bíróság munkáját segítse.

Több vádlott is arról beszélt: az ügy tönkre tette az életét.

11:33 - Miután minden védő előadta perbeszédét, ügyészi viszontválaszában Szilágyi Lajos elmondta: ami az üzletszerűséget illeti, az egyetemeken is úgy tanítják, hogy a saját haszonra szerzés nem kritériuma az üzletszerűségnek. Ugyanakkor a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Zuschlag János arról beszélt, hogy „ezekből a pénzekből kell megoldani a pártot és a te fizetésedet is", tehát a fiktív pályázatokból a vádlottaknak saját hasznuk is származott.

A vádlottak felszólalásai következnek, de Zuschlag János első-, és Katus Ferenc harmadrendű vádlott pénteken beszélnek majd.

Csütörtökön is folytatódott a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

10:00 - Az ügyvédi kamara elnöke azzal kezdte, hogy védence, Marsovszky Balázs (az ügy hatodrendű vádlottja, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke) 40 négyzetméteres, 13. kerületi 10 milliót érő lakását legális forrásból vásárolta: 9 millió forint kölcsönből, 1 millió saját erőből, aminek 40 százaléka adóvisszatérítés.

- Furcsának tűnhet, hogy látszólag szürke tényekkel kezdek, de ez jól példázza az ügy hihetetlen ellentmondásosságát – fogalmazott Bánáti János. Az ellentmondásosság szerinte abban nyilvánul meg, hogy miközben maffiaperként kezelt és hatalmas sajtóérdeklődéssel övezett a tárgyalás, Marsovszky esetében azzal kell foglalkozni, hogy az egyszobás lakását miből vette.

Közölte: a sajtó aggatta a maffiavád jelzőt az ügyre, és a másodfokon eljáró ítélőtábla feladata, hogy azt „a hasaló operatőrök köréből kiemelje", és büntetőügyként kezelje.

Bánáti is az üzletszerűség és a bűnszervezet minősítést támadta. Szerinte a bűnszervezet kategória az ügy alapkérdése, amely nemcsak az ügy hangulatát határozza meg, hanem a büntetési tételt is.

Utalva Horányi Miklós főügyész perbeszédére, úgy fogalmazott: mondhatjuk, hogy gyerekkorban megtaníthatták volna a vádlottaknak, hogy nem szabad lopni és csalni, azonban Magyarország is megtanulhatta volna , hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül. Nem kellett volna képmutatónak lenni 20 éven keresztül, „aztán ha véletlenül beesik egy ügy, akkor bűnszervezetről, maffiáról beszélni, majd a vádlottakon elverni a port 20 év magyar jogalkotásának bűnös mulasztásáért".

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Felhőfejes 2011. január 13. 21:48
  „Természetesen az alább írottakat tessenek ironikusnak, alap nélkül példálózó gondolatjátéknak tekinteni: a konkrét ügyhöz és az abban szereplőkhöz semmi köze, mint ahogy e véleménymondás-féle sem rendelkezik semmiféle reális - hazai - vonatkozással, csupán önfeledt játszadozás a szavakkal...”
 • 20. Felhőfejes 2011. január 13. 21:26
  „Rendbírság? Ki látott már ilyet?
  Ez az egész egy /tragi/komédia, melyben a szerepek eleve kiosztattak.
  Az egyik oldalon állnak a komédiából nyerészkedők vagy abból élők /nevezzük őket finoman "szakmának"/.
  A másik oldalon lévő felek - ebben az esetben: vádlottak - e tragikomédia kárvallottjai: vagy a szabadságukat vagy/és a pénzüket vesztik el.
  És mindezeket mozgatják az ún. képviselő-törvényhozók, akik ugye a parlamentben ülnek /a jó Ranschburg Jenő őket a napokban nemes egyszerűséggel "szarházi politikusoknak", a produktumukat pedig "szemét"-nek nevezte/.
  Ember komolyan nem gondolhatja, hogy mindennek az igazsághoz, "igazságszolgáltatáshoz" bármi köze lenne...”
 • 19. tintasbarns 2011. január 13. 18:52
  „Ügyvédi kamara elnöke Bánáti János orbitális hülyeséget mond ügyvéd létére. A beszédét a bíróságra gyakorolt
  hatásnak tekintem. Én tartózkodnék az ilyen és ehhez hasonló megjegyzésektől mert ha én vagyok a bíró
  több százezer forint rendbírságot szabnék ki rá.”
 • 18. klj_54 2011. január 13. 17:14
  „12. hozzászólás maci52 2011.01.13. 14:32
  Édesapám emléke miatt kikérem magamnak buta állításod!
  Nem a kommunisták voltak azok, akit a rémtetteket végrehajtották.
  Sajnos Kommunista alig volt a sok hataloméhes gazember között! 1945 utánra értem, nem a ´19-es eseményekre. Nem kimondottan Rákosi vagy Gerő volt aki felelőssé tehető az akkor történtekért, inkább azok akik az adatokat eléjük tették!
  Ahogy az a bizonyos Hofi féle hat malacból hogyan adjunk le tizenkettőt eset fémjelez.”
 • 17. igazságkereső 2011. január 13. 16:06
  „Zuschlag János most is pontosan tudja,hogy miért ítélték el, és valószínűsitheti azt is, hogy miért kéri az ügyész a súlyosítást! Nem kifejezetten a 70 millióról van szó, bár azért is szoktak börtönbüntetést kiszabni! Elő az emlékezőkészséggel Zuschlag János!”
 • 16. Ebgondolat 2011. január 13. 15:50
  „már abból világos, hogy ez egy bosszúper, hogy van, amikor gyilkosok kapnak ennyi évet!!! Az pedig, hogy az ügyész még ezt is súlyosítani akarja, ráadásul fegyházzal "fűszerezve", már több, mint elgondolkodtató!!!”
 • 15. Felhőfejes 2011. január 13. 15:46
  „14. hozzászólás DobóI
  Nagyon egyet értek!
  Csak nem azért kellett az általa védett hatodrendű vádlott családjának eladnia a családi örökséget, hogy őt ki tudják fizetni?
  És a kifizetéseket vajon papíron, szabályszerűen vette-e át?
  (Ritka esetben szokták ezt így, szabályosan az ügyvédek - sajnos.)
  L. még: 3. komment”
 • 14. DobóI 2011. január 13. 15:36
  „Szégyen, hogy a Bánáti a magyar ügyvédi kamara elnöke.”
 • 13. DobóI 2011. január 13. 14:46
  „10. hozzászólás titánia 2011.01.13. 13:57

  És mi újság Gyurcsótány, mszp-s bűntársai és deviáns értékpusztító liberális barátaival? Ők bele illenek a Haza fogalmába? Mert ha igen, akkor komoly probléma van gondolkodásoddal..”
 • 12. maci52 2011. január 13. 14:32
  „Jó kis vta,csak elfelejtik az urak azt a tényt hogy akit most védenek ,annak az elődpártja egyszerűen megoldotta a máskéntgondolkodókat,kínzással,börtönnel,akasztással ill.a parasztság bekényszerítése a TSZCS rendszerbe,földelvétellel.
  Aki visszasírja ezeket az időket lelke rajta.Igen kedves baloldaliak,ők voltak a kommunisták.”
 • 11. klj_54 2011. január 13. 14:00
  „Én abban a hiszemben élem életem, hogy bűnt el nem követőt nem akarnak sikkasztásért becsukni.
  Aki pedig tudatosan a törvény ellen lép, az pedig méltósággal viselje el a rá kirótt büntetést!”
 • 10. titánia 2011. január 13. 13:57
  „Orbán és alattvalói (Mr.Golyóstoll, etc.) NEM egyenlőek a Hazával!! -így, nagybetűvel, kedves Maci52. Véletlenül sem!!! Ők csak az éppen regnáló társaság, akik azt hiszik (főleg a kis Napóleon), hogy mindenhatóak. Ezért is bántja a fülüket bármiféle más hang - abból pedig, már látszik, napról napra több lesz ebben az országban. A becsületes jobboldali érzelműek sem hülyék, egy, a külföld döntő része által (jobboldaliak is!) elutasított, vitatott rezsim hülyének nézi a Magyarokat(csak így!), köztük az átlag keresztény érzelmű szavazókat. Csak idő kérdése, mikor esik le a tantusz...”
 • 9. Logaritmus 2011. január 13. 13:13
  „Kepmutato orszag, kepmutato partfinanszirozasi torvenyenek nyilvanvalo mellektermekei ezek az emberek, koztuk paran Zuschlag altal sotetben tartott, johiszemu balek stromanok. Ez hogy kiderult into jel lehetne a Fidesznek hogy csinaljanak egy a valosagot tukrozo jo torvenyt de nem teszik, nincs megegyezes, inkabb hulyitik az embereket hogy a politikai uzeneteket 10.000.000 embernek ennyi penzbol el lehet juttatni. Ami keptelenseg. Marad a kepmutatas es a sotet penzszerzes. Most majd nem az ifjusagpolitikabol hanem uj helyrol.”
 • 8. deszkás 2011. január 13. 13:06
  „A hülyegyerek külföldi újságirónak mondta gyúcsány hogy itt a médiatörvény a komcsik ellen van. Hülye vicc. MACI! Gondolod a külföldi nem tud forditani magyarból? Aztán azé nem tudják mert" nincs hivatalosan leforditva angolra",aztán kiderült hogy Brüsszelt nem is érdekli a forditás még ha hiteles is majd ők leforditattják. Aludjál erre egyet. Ettől lehet bűnös, de talán valami vád ami biróságon is megáll.? Komcsizhatsz nyugodtan ha az megnyugtat.”
 • 7. mezopeti 2011. január 13. 13:05
  „Sajnálom a családjukat, de terhelje ez a vádlottak lelkét.”
 • 6. maci52 2011. január 13. 12:51
  „Meddig vannak még szabadon a főbűnösök,pl.az a blogos nagyorrú és maszopos seggevégei?
  Ezek akarnak visszatérni,ezek szaladnak külföldi ujságokhoz a HAZA ellen uszítani?
  Milyen emberek ezek,akik 100 milliókat zsebelnek,zsebeltek Be?”
 • 5. zoltanszabo 2011. január 13. 11:50
  „Akinek ilyen kaliberű ügyvédre telik--azt nem kell sajnálni.
  Ezek az okos fiatalok--csak kihasználták a kiskapukat. Kinek--mennyi ment magán zsebbe ? gondolom nem túl sok--inkább a párt kasszába ment. Ugye aki onnan kivette az is a vádlottak padján ül ? v. nem ?
  A többi jó madár--párt állástól függetlenül --akik saját zsebre dolgoztak --ök mikor kapják meg a méltó büntetésüket ????nem 1-2 milláról---hanem milliárdokról beszélünk !!!!”
 • 4. Grabowsky 2011. január 13. 11:49
  „Egyem a kis szívit, szegény ártatlan sikkasztó....

  De én miért nem vagyok ott???”
 • 3. Felhőfejes 2011. január 13. 11:24
  „Elég kár, hogy ez a derék Bánáti János az ügyvédi kamara elnöke. Hírlik, hogy a kollégáit is védi, akár jogos ellenük a panasz, akár nem. Például amikor egy (szintén derék) szegedi ügyvéd úr a tárgyaláson elfelejtett megjelenni (s magát hitelt érdemlően kimenteni), akkor az eset fegyelmi kivizsgálását nem tartotta indokoltnak. Persze, e döntése ellen jogorvoslatnak helye nincsen! Ha már a magyar jogalkotás bűnös mulasztását szóba hozta...”
 • 2. KolompárRómeó 2011. január 13. 11:11
  „Jó duma. Bár inkább szánalmas. Én nem loptam 10millókat, így nem is ülök ott. Ennyi.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis okmányokkal Röszkénél

Két személy is hamis okmányokkal akart a határon átjutni szerdán a Röszkei Határátkelőhelyen. Tovább olvasom