Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az univerzum energiája a rektori hivatalban

Szeged - A tajcsi a kapcsolatteremtés és az érzékelés kifinomult művészete, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre.
A kínai harcművészetek közé tartozik, nem az izomerőre, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor hatékony harci, önvédelmi eszközként is használható. A tajcsi elsősorban a csinek, az univerzum energiájának a felhasználására vonatkozik. Minderről Zhang Xuemei, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója beszélt az intézet által szervezett ingyenes tajcsikurzus előtt. Zhang két éve gyakorolja a test és az elme felfrissítését segítő mozgáskombinációkat. Szerdán a rektori hivatal átriumában ezek közül osztott meg egy egyszerűsített, 24 mozdulatsorból álló gyakorlatot az érdeklődőkkel.

Árad a csi, az univerzum belső energiája a rektori hivatalban. Fotó: Schmidt Andrea
Árad a csi, az univerzum belső energiája a rektori hivatalban.
Fotó: Schmidt Andrea

A legtöbben első alkalommal próbálták ki a tajcsit. Adrienn az Őszi Kulturális Fesztivál programjai között olvasott az ingyenes tajcsiórákról, és úgy döntött, ő is kipróbálja.

Rengei Noémi augusztusban egy hetet töltött Sanghajban, ahol nyelvtanfolyamon vett részt. Sok érdeklődővel ellentétben ő az utcai ruházat helyett sportosabb tréningruhában érkezett. Már nem először tajcsizott. – Kínában minden reggel korán megtelnek a parkok idősebbekkel, akik tornáznak. Gondoltam, megnézem, milyen itthon tajcsizni – mondta a néprajz szakon végzett fiatal lány.

Olvasóink írták

 • 2. barackosturorudi 2013. október 11. 13:03
  „Noémi egy hónapot volt Sanghajban, nem egy hetet. Onnan tudom, hogy én is vele voltam. :)”
 • 1. x 2013. október 09. 21:48
  „".... A tajcsi elsősorban a csinek, az univerzum energiájának a felhasználására vonatkozik. Minderről Zhang Xuemei, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója beszélt ..."
  - Gondoltam, hogy nem a marxista-leninista-maoista természettudományok doktora.
  http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/konfucius-institute/lectures/lectures
  Zhang Xuemei
  Dr. and Professor of English,
  School of English Literature and Language
  Shanghai International Studies University
  In Addition to her academic research work in second language acquisition and corpus linguistics, Dr. Zhang is interested in cultures. Dr. Zhang has a rich studying-abroad experience and she traveled to many countries especially the English-speaking countries, which has provided her rich perspectives to see the comparison and contrast between Chinese culture and Western cultures.
  http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/site/upload/2013/09/zhang_Xuemei_220x317.png”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapintható kiállítás a Somogyiban

A Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából Érints meg! címmel tapintható kiállítás nyílt szerdán a… Tovább olvasom