Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

B. Nagy László: a munkahelyteremtés a legfontosabb

A Fidesz-KDNP szegedi polgármester-jelöltje szerint a városban a munkahelyteremtés a legfontosabb feladat a jövőben; B. Nagy László pénteki sajtótájékoztatóján az ésszerűtlen beruházások átgondolását is első teendői közé sorolta, ha polgármesterré választják.
A polgármester-jelölt elsődleges feladatának nevezte azt is, hogy az eddigi fejlődés folytatódjon, de nem azokkal a súlypontokkal, és nem azokban az irányokban, mint eddig.

"Ez egy elég negatív tendencia, melynek következményeit mindenki érez a bőrén. Nincs munkahely, s akinek van, az minimálbéren tengődik. Szeged polgársága eltűnőben van" - fogalmazott.

Véleménye szerint a gazdasági növekedéshez az állami fennhatóság alatt lévő nagy munkáltatók, például az egyetem vagy az önkormányzat működésének ésszerűsítése adhat forrást. A folyamatban a kisvállalkozások, a cégek szerepére számít, mert ők tudnak munkahelyet teremteni. Számukra kell olyan lehetőségeket biztosítani, amelyekkel érdekeltté tehetők. "Arra nem lehet számítani, hogy akár uniós, akár belföldi források elindulnak Szeged felé, mert ezek a források beszűkültek, nincsenek. Nem lesz egyszerű út, de tudomásul kell venni, hogy nincsenek olcsó és ingyen pénzek a fejlődésre, ennek ellenére nekünk ezt meg kell oldani" - mondta B. Nagy László.

Az egyetemmel kapcsolatban hozzátette: az intézmény új rektorának természettudományokban betöltött szerepe lehetőséget kínál a későbbi együttműködéshez. B. Nagy szerint mindez eddig személyi ellentétek miatt nem működhetett hatékonyan. "Ha nyerünk ősszel, első lépésként felülvizsgálom a város működésének összes feltételrendszerét. Már látatlanban mondom, hogy egy csomó ésszerűtlen beruházást megállítunk, ha nem okoz nagyobb kárt, mint a folytatása" - ígérte a politikus, aki az így keletkező erőforrásokat munkahelyek teremtéséhez, az oktatásban és a tudományban kívánja felhasználni.

A polgármester-jelölt a városban zajló beruházásokkal sem feltétlenül ért egyet. Mint mondta, az infrastruktúrát építeni fontos, de hogy miként és mennyiből, az még fontosabb kérdés. A források megfontolás nélküli felhasználása, csak azért, hogy történjen valami, súlyos következményekkel jár - fogalmazott.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. igerethelyett 2010. július 05. 17:56
  „És akkor az hogy lehet hogy a Szent István téren bezárták a boltjukat Mórakerték mert álitólag nem tudták ki fizetni a villanyszámlát?
  Ott is emberek dolgoztak és nem a saját hibájukból kelett bezárni a boltot!
  Ezért mondom hogy a Fideszt nem érdekli igazibol mi lesz például a Mórakertel meg a magyaráruval csak az a fontos hogy látványos dolgokat tudjanak mondani.”
 • 90. mmikibacsi 2010. július 05. 13:40
  „igerethelyett :
  ilyen nincs, nem lehet csak úgy kirúgni ennyi embert, be kell jelenteni stb. Munkaidöt csökkenteni meg fizetés nélküli szabadságra csak a dolgozó beleegyezésével lehet küldeni embereket sőt utóbbit a dolgozónak kell kérnie! http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/3630
  "Szerintem nem, a fizetés nélküli szabadság kérhető, engedélyezhető, de nem küldhető. Ha átmenetileg kedvezőtlen a helyzet, de a munkáltató mégsem akarja a munkaviszonyt megszüntetni, állásidőt kell fizetni."

  A parasztoknak megígérték hogy az állam valahogy(?) kifizeti őket, Fidesz lesz most a nagy jótevö. Azért beszélve érintetekkel nem látszik hogy bárki elhinné ezt a nagy ígérgetést már....”
 • 89. igerethelyett 2010. július 05. 12:08
  „Munkahelyteremtés meg a Fidesz:
  a sokat emlegetett Mórakertről mesélték rokonaim hogy megint kirúgtak vagy 50 embert, meg szinte bezárják az egészet. Csökentették a munkaidöt meg fizetés nélküli szabadságra küldtek szinte mindenkit, csak az a furcsa hogy a nagykutyák még mindig dolgoznak és kapják a pénzüket.
  Pedig Mórahalmon ez volt az egyik legnagyobb munkáltato, most akkor hogy is van ez,hogy munkahelyteremtés meg Fidesz?!
  Az igérgetéstöl pénz nem lett a cégben a beszállitókat még mindig nem fizették ki mindenki csak azt akarja, hogy várjanak türelemmel csak azt nem tudják meddig meg hogy érdemese.
  Még az a szerencse hogy a Lázár Jani nem igy áll hozzá ő legalább igyekszik csinálni valamit, de Nógrádinak ez sem fontos ezekszerint. Csak a sokadalom meg ami látvány és kell a választásokhoz.”
 • 88. reagens 2010. július 04. 21:32
  „Na meg, hogy milyen jó Szeged a pályázat lehívásba (én csak a "lenyúlás" folyamat, a big mutyi részeként értelmezem).
  Tényleg, milyen jó?
  Az elnyert pénzek nagyrésze a következőkre szívódott fel:
  - csatornázás. Mindenki tudna Szegedön órákig anekdotázni mi bénázás, trógerkodás közepette lett csatornázva Szeged. Hát nem egy sikertörténet..
  - 47-es út szélesítése. Még tán ma sincsennek kifizetve a nyomvonalon a telektulajdonosok.
  - M43. kampánycélra bedobtak 4km-t a bicikliseknek.. Késés, pocsékság, sumákság a köbön. Már lehet, el is bontották. Na meg a szegedi mintacég a Szeviép (a másik mintacége botkáéknak a Szilánk, az is megér egy cikket :))...
  - a villamos projekt. Késés, pocsékság, sumákság, bénaság a köbön megint. És megint Szeviép.. Felszedték, jó, nem jó, aztán meg belever a villamos a járdaszigetbe! Hát mi amatőrködés folyt itt?..
  - Napfényfürdő mutyi. Úgy látom amikor arra járok, hogy egyértelműen az építés volt az üzleti cél, nem az üzemeltetési bevétel...”
 • 87. lidi 2010. július 04. 15:02
  „vöröscsepel(ke), mutass már rá szövegszerűen, hol írtam azt, hogy _csak_ szolgáltatás, termelés _helyett_, mert én nem találom, sőt, ha jól látom, épp a _létező_ szalámigyárat hoztam példának a termelő szektorból.... ellenben volt itt néhány kommentelő polgártárs, aki nagybetűkkel írta - egyelőre az ég helyett ide -, hogy termelés kell, gondolom, OV 29 pontos iránymutatását (termelőkapitalizmus) lerövidítve... akkor most a te "helyreigazításodat" hová tegyem? azok közé, akik szerint csak most, a fülkeforradalommal kezdődik az élet? ez a munkahelyet, termelőkapitalizmust nem demagógia, ugye? (ahogy a gázártámogatást - puszta takarékosságból persze - megtartani az önkormányzati választások utánig, vagy az eddig feketén szerzett jövedelmeket most már törvényesen adómentessé tenni, gondolom, kifejezetten az adóbevételek növelése és a hiánycél megtartása érdekében, az sem, ugye?) hát oké, egyétek. aztán majd a februári fizetéseknél meg rezsiszámláknál majd elmondhatod, ki a király....”
 • 86. vöröscsepel 2010. július 04. 14:46
  „Lidike,

  A termelés vs. szolgáltatás viszony felállítása, vagyis az a megközelítés, ami szerint az egyik kizárja a másikat, netán a termeléskizáró módon verseng a szolgáltatással, na ez a szemlélet az, amit én a szegedi szocik demagógiájának, mások- kicsit durvábban - egyszerűen csak kapitális baromságnak neveznek. Új értéket előállítani többféle módon lehet, termeléssel is és szolgáltatással is. Ha anno Bakay és társai úgy gondolkodtak volna mint Te, akkor Szeged soha nem válhatott volna azzá, amivé történelmének egy szerencsésebb korszakában vált. Amit írsz, tipikus példája azok felfogásának, akik szerint Szegeden az időszámítás 2002-ben Botka polgármesterré válásával kezdődött. De szvsz többen vagyunk olyanok, akik ezt nem így gondolják és látják.
  Én momentán biztos vagyok benne, hogy ahogy volt, úgy lesz is élet Botka nélkül. Sőt!”
 • 85. lidi 2010. július 04. 14:37
  „"Az egyetemmel kapcsolatban hozzátette: az intézmény új rektorának természettudományokban betöltött szerepe lehetőséget kínál a későbbi együttműködéshez. B. Nagy szerint mindez eddig személyi ellentétek miatt nem működhetett hatékonyan"

  ezt elmagyarázná valaki, hogy értsem? milyen szerepet tölt be a természettudományokban az új rektor? és amennyiben tőle függnek a természettudományok, ez mennyiben segíti elő együttműködését az új városvezetéssel? nem lesz árvíz meg szúnyogok? és az előző rektor a jelenleg városvezetéssel nem működött együtt elég hatékonyan a személyi ellentétek miatt, vagy a helyei fodesszel? vagy csak nem tudta megakadályozni az árvizet, a sok esőt és a szúnyoginváziót?

  remélem, a sportdiplomata köztársasági elnök képviselőtársain kezdi a nyelvápolás - már úgy értem, a nyelvhasználat tanítására is odafigyel, persze abban az értelemben, hogy megtanítja őket érthetően magyarul beszélni...”
 • 84. lidi 2010. július 04. 14:12
  „19. hozzászólás kowalsky 2010.07.02. 21:53
  Ez így milyen?

  http://www.mno.hu/portal/80274
  http://www.vg.hu/kozelet/politika/pokorni-zoltan-politikai-meszarlas-vezetocserek-2002-2010-320714

  ezzel együtt megmutatja, mi várható helyi szinten is:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/02/mfb-kommando_osszehangolt_hatalomatvetel_az_allami_cegeknel/

  amúgy ha szegednek népe, hazánk büszkesége a sok szúnyog miatt fogja elhajtani a jelenlegieket, akkor meg is érdemel egy újabb szakértő bartha-féle polgármestert. (ahogy pest meg tarlós szakvárosvezetőt, büntiből). szóval igazán át lehetne csoportosítani azt a pénzt, és kiirtani a szúnyogokat, t városvezetés, mindenki jobban járna...”
 • 83. lidi 2010. július 04. 14:08
  „12. hozzászólás reagens 2010.07.02. 21:07
  aha, vissza a szocializmust? meg a 3,60as kenyeret? oktatásban meg klebersberget?

  ami meg a termelés vs szolgáltatás dolgot illeti: nyissunk bányát szeged határában? vagy gyártsunk - mit is? a szalámigyár fejleztése kapacitásbővítást jelent, ami egyenlő munkahelyteremtéssel, a felvásárlások bővülésével, az export bővülésével stb. a szolgáltatásban meg "csak" forog a pénz? na igen, de IDE forog, a turista ide hozza, itt eszik-iszik-alszik-fürdőzik és megy a szabadtérire érte stb. stb. nem hiszem, hogy ezt olyan nehéz átlátni - a panziósok megmondhatják, az jobb-e nekik, ha jön a turista és jövőre is visszajön, mert a "látványberuházásoknak" köszönhetően van mit nézni a városban, az intézményeknek, a kulturális programoknak köszönhetően - amik megint egy sor embernek adnak munkát - van hová elmenni, stb, vagy az, ha bányásszuk a nemlétező aranyat a város határában...
  és az sem mellékes, hogy az eu-s forrásoknál nem a páláyzatok befogadásakor határozzák meg először, mire adnak pénzt, hanem a kiíráskor - akarhatsz te tésztagyárat, ha arr nem írnak ki pályázatot. Az meg, hogy "elzáródtak az eu-s csapok" erős csúsztatás, ott még nem pártunk és kormányunk keze van. Bár igaz, hogy az innovációs alapokat és költségvetési pályázatokat zárolt a t. kormány, holott a kutatás-fejlesztés az egyik, ami egy olyan adottságú ország fejlődését, túlélését szolgálhatná, mint kishazánk (persze lehet nyelvrokonságot is kutattani genetikai alapon, abból is lesz néhány munkahely a kutatóknak....)”
 • 82. Tapasztalt 2010. július 03. 23:53
  „a munkahelyteremtés nem önkormányzati feladat. Sem anyagi forrása, sem más lehetösége nincs komolyabb foglalkoztatásbővitésre a közmunkán kivül, ami Szegeden elég jól müködik. Az meg egyenesen baromság, amivel B Nagy kábit, hogy a beruházási támogatásokra kapott forrásokat azok HELYETT munkahelyteremtésre forditja. Fogalma sincs az EU-s szabályokról, ez ugynis TILOS! Hát igy nézzétek a szakmaiságát és hiteltelenségét!!”
 • 81. laszo 2010. július 03. 22:52
  „Már nem azért még Április ota nem érzek változást amit fidesz megigért. ugy hogy B Nagy ur lesz A polgármester akkor se le kolbászbol kerités ne essen senki ilyen büvöletbe. De hát szégny ember nem ért beruházáshoz”
 • 80. horvathi 2010. július 03. 22:09
  „A mára kialakult helyzetért az egész elmúlt 20 év kormányai a hibásak.

  Persze nem egyenlő mértélkben, hiszen még a nemzeti kormányok idején sem tettek meg mionden lehetséges lépést az ország és nemzet érdekében. A komcsi-libsi kormányok alatt meg egyenesen és szándékosan hazaáruló lépések sorozata történt!”
 • 79. Logaritmus 2010. július 03. 16:31
  „Van egy rossz hírem a máshogy gondolkodóknak. A magyar népnek ez kell. A magyarok túlnyomó része igenis elnyomásban érzi jól magát, ne kelljen gondolkodnia, legyenek jó kis cirkuszok, látványos "zászló lengetések" és már boldogok is. Ezt a bankárt is megszavazzák a birkák. Bohács is nyert, azóta sem láttam csak a Mercedesben ülve.”
 • 78. horvathi 2010. július 03. 16:21
  „77. macs

  Tovább folytatva a sort:

  Volt világszínvonalú Ganz-Mávagunk, de orosz - most meg francia - metrókocsikat vásárolunk. Továbbá az ország városaiban (Szegeden is) cseh, német meg a fene se tudja milyen gyártmányú villamosok közlekednek.

  Volt Ikarusunk mégis Mercedes és Volvo, most meg már kínai autóbuszok közlekednek.

  Vannak magyar építő cégeink mégis külföldi multik építik az autópályáinkat.”
 • 77. macs 2010. július 03. 16:07
  „gubanc,

  "Beszélje meg kormányával, hogy ne engedje be a kínai termékeket,
  ne engedje a használt ruha piacot, már is lesz úl ruhagyár, textilgyár
  és kötöttipar."
  Ezt te se gondolod komolyan. Emlékszel, hogy volt ruhagyár, kötöttárúgyár és mi törökbe, olaszba, jugóba jártunk pólókért, farmerekért. Volt cipőgyár, de olaszból, spanyolból hoztuk a cipőt. Volt hűtőgépgyárunk, de Bécsből hoztuk a Gorenjét.”
 • 76. macs 2010. július 03. 16:02
  „Nézzétek, kár a múltat felhánytorgatni, attól nem lesz jobb. Sajnos Szegeden olyan vállalatok voltak, melyeknek hihetetlen konkurrenciát jelentett az olcsó KInai termelés, illetve kiment alóluk a piac. Ha egy üzemet életbe kívánok tartani, de ha az előállítási költségek alatt kell eladnom a termékeket,akkor előbb-utóbb csődbe jut. Hiába is erőltettük volna, csak feneketlen vödörként nyelte volna a pénz.
  Nem értem miért ellenzítek a szolgáltatásokat, igaz nem lesz kézzelfogható amit előállít, de pl. aki gyógyulni jön ide, az eszik-iszik, lakik, vásárol. Egy csomó más vállalkozásnak ad bevételt, akik embereket alkalmaznak, akik vásárolnak, szolgáltatásokat vesznek igénybe stb. Szerintem így lehet munkahelyet teremteni.
  Gondoljatok csak Ausztriára, szolgáltatásból él a lakosság jelentős része.”
 • 75. N.P. 2010. július 03. 15:59
  „horvathi 2010.07.03. 15:49

  Nincs igazad!
  "A jövő pillérei: föld, napfény, ész!" - na ez az igazi B.Nagy-féle jövőbemutató program!!!!!”
 • 74. gubanc 2010. július 03. 15:59
  „Süket jelölt nem tudja, hogy beruházáshoz, iparhoz
  út, vasút, energia, víz, kell, amit infrastruktúrának hívnak.
  Tanmyára beruházó nem települ, csak fideszes észkombájn.
  Beszélje meg kormányával, hogy ne engedje be a kínai termékeket,
  ne engedje a használt ruha piacot, már is lesz úl ruhagyár, textilgyár
  és kötöttipar.”
 • 73. horvathi 2010. július 03. 15:49
  „Szerencsétlen B. Naggyal mindig és mindenhol ugyanazt az egyetlen betanított és betanult panelszöveget mondatják fel.

  Ettől azért jóval nagyobb szónoki képességekre is szükség lesz a polgármesterségért!”
 • 72. joy 2010. július 03. 15:33
  „70!
  Az MNB nem tehet semmit a jelenleg hatalmaskodó k.orbány rosszakarata, Forint elértéktelenítő gazembersége, és nemzetközi kapcsolatokat romboló prolitikája ellen!”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem működnek majd a jelzőlámpák

A 2-es villamosvonal építési munkái miatt a jövő héten várhatóan hétfőtől szerdáig a Rókusi körút… Tovább olvasom