Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Bálint gazda titka és hasznos tanácsai

Szeged - A neves agrárszakember növényápolással mezőgazdasággal, közélettel, médiával kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszolt a delmagyar.hu vendégeként.
Babocska: Mit kell csinálni, milyen szerrel lehet megszabadulni,a kiskertbe beköltözött illegális lakóktól, akik ritkítják a földben a jácint hagymákat? Füstölés, csali vagy ilyen hasonló tippre lenne szükségem!

Dr. Bálint György: A jácinthagymákat többnyire a fonálférgek támadják meg különösen az árnyékos helyeken. Nagyon jó biológiai védelmet nyújt ellenük, ha közéjük ültet bársonyvirág (Tagetes) palántákat.

László Boldizsár: Hogyan lehet megszabadulni a darázsfészektől, hogyan lehet elriasztani a csókákat?

Dr. Bálint György: A darázsfészkeket késő ősztől kora tavaszig lehet leginkább eltüntetni, le kell őket szedni, és elégetni, ilyenkor nincsenek benne már darazsak. Nyár folyamán Chemotox-szal befújjuk a fészket, és ezt a kezelést 2-3 naponta ismételjük, amíg egyetlen darázs sem marad. A csókák nem védett madarak, el szabad pusztítani őket, ha fákat letakarja, távol lehet őket tartani.

Tamaska: Évelős páfrányunk van. Természetesen nem cserépben, hanem a kiskertben van. Gondom az, hogy kicsi és gyér levelei nőnek minden évben. Tudom, hogy spórával szaporodik, és az árnyékot kedveli. Talán mélyre ültettem? Mit tegyek?

Dr. Bálint György: A páfránynak sok száz faja van a termelésben. Szinte valamennyi a hűvös, árnyékos helyet, a levegő magas relatív páratartalmát kedveli. Késő ősszel terítse meg a páfrányokkal benőtt területet savanyú tőzeggel, ez valószínűleg elő fogja segíteni a jövő évi erőteljesebb fejlődésüket. Ha nem, akkor más növényt kellene keresnie az árnyékos helyek talajának takarására. Ilyen pl. a borostyán, a téli zöld meténg (Vinca minor).

Bálint Györgyöt mezőgazdaságról, közéletr
Bálint Györgyöt a mezőgazdaságról és közéletről is kérdezhetik
Fotó: Frank Yvette

Goda Jánosné: Mi a teendő a zöld babérmeggy levelein élő élősködőkkel?

Dr. Bálint György: Az utóbbi években nagyon elterjedt a japán pajzstetű nevű kártevő, amely tömegesen telepszik meg a babérmegy friss hajtásain és a levelek fonákján. Elszívja a növény tápanyagait, amelynek következtében a levelek sárgulnak, lehullanak, és végül a bokor elpusztul. Most 2%-os Agrol-Plus nevű rovarölő szerrel permetezzen. Egy permetezés nem lesz kielégítő, ezért a kezelést kb. két hét múlva meg kell ismételni.

Csonakos:: Most, hogy a meggyfák és a többiek ilyen gyönyörű virágzásban vannak, mit tanácsol a monília elleni védekezésre? Természetesen a lemosás megtörtént ősszel és tavasszal is, és a rügyes állapotban már kaptak egy adagot. A Rubigan sajnos már tiltott szer az Eu miatt. De van valami jobb?

Dr. Bálint György: Ha nem is jobb, de megfelelő szer a Champion nevű gombaölő szer, amelyet sziromhullás után ajánlatos kipermetezni. A monília megtámadja a cseresznyefákat is, ezeket Champion és Chinetrin elegyével lehet megvédeni a cseresznyelégy kártétele ellen.

Havermacska: Kertünkben többfajta almafa van. Tavaly szinte mindegyik fán az almák beérés előtt bepöttyösödtek, megbarnult a belsejük és lehullottak mielőtt igazán beértek volna. Mi lehet az oka?

Dr. Bálint György: Az alma héjának foltos barnulása élettani okokra vezethető vissza. Többnyire a túlérés, a késői szüret, a kívánatosnál magasabb hőmérsékleten történő tárolás okozza a foltosodást. A magház környékén bekövetkezett barnulás igen gyakran korai monília fertőzés következtében áll elő.

Évaaa:: Mivel lehet kiirtani a körtebolhákat?

Dr. Bálint György: A körtebolha rendkívül szapora és veszedelmes kártevője a körtfáknak. Minél előbb klezd ellenük védekezni, annál eredményesebben jár el. A jelenleg kapható rovarölő szerek közül a Dimilin és a Nomolt nevű szerek hatásosak a körtebolha ellen.

Yxz: Hogyan kell metszeni a futórózsát?

Dr. Bálint György: A futórózsa tövekből az idős, felkopaszodott ágakat tőből kell kimetszeni, így az idén növekvő hajtások több helyet és tápanyagot kapnak. Azokat a hajtásokat, amelyekről virágot várunk, nem kell visszametszeni.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

FeketeVipera:: Mit ajánl csigák ellen?

Dr. Bálint György: A csigák közül a meztelen csigák jelentenek veszedelmet. A nálunk honos meztelen csigák is roppant falánkak, és nem válogatnak a tápnövények között, mindent megrágnak. Az utóbbi években rohamosan szaporodnak a vöröses testű spanyol csigák, amelyek még károsabb lakói a kertnek. Szerencsére igen jó hatású csigaölő szerek állnak rendelkezésre.

Évaaa: Homokon életben marad-e a tulipánfa? Mit kell tenni, hogy ne pusztuljon el?

Dr. Bálint György: A kérdés nehezen megválaszolható, mert tulipánfa néven többféle növény is szerepel a köztudatban. A valódi tulipánfa 15-20 m magasra megnövő lombos fa, amely a nevét onnan kapta, hogy a leveleinek lenyomata tulipán alakú. Leggyakrabban a helyesen liliomfának nevezett bokrot (magnólia) nevezik tulpipánfának. Ez utóbbi növény a savanyú talajokat kedveli, homokon is megél, feltéve, hogy elég nedvességhez és tápanyaghoz jut, és a talaj pH-értéke 6.0 és 7.0 között van. Ennél lúgosabb meszesebb talajon a levelek sárgulnak, az ágak felkopaszodnak, a bokor nem nyit virágokat, és előbb-utóbb elpusztul.

Fyfy:: Milyen növény él meg egy olyan teraszon, amire folyton tűz a Nap?

Dr. Bálint György: Azok a helyek, amelyek túlságosan sok napsütéshez jutnak, és ennek megfelelően a hőmérsékletük is magasabb az átlagosnál, a mediterrán növények nevelésére különösen alkalmasak. Feltéve, hogy haszonnövényt kíván az erkélyen nevelni, válassza a gránátalmát, a fügét, a kiwit vagy a Citrus-féléket (citrom, mandarin, kumkvait).

Beuska: Télen a panelház folyosóján tárolom a muskátlikat, de tavaszra mindig elszárad, elhullajtja a leveleit. Mit javasol, hogyan tároljuk, kezeljük, hogy túlélje a telet?

Dr. Bálint György: A kérdésből hiányzik az az információ, hogy kerti muskátlikat vagy futómuskátlit teleltet. A kerti muskátlit fagymentes, de akár sötét helyen is át lehet teleltetni, némi öntözés mellett. A futómuskátli csak szobahőmérsékleten, világos helyiségben teletethető át. Tavasszal a töveket át kell ültetni friss kerti földbe, mert a sok virágot hozó, és erősen növekvő muskátli tövek gyorsan felélik a viszonylag kis virágládában vagy cserépben levő tápanyagokat. A kerti muskátlit ezzel egyidőben alaposan vissza kell metszeni, és meg kell tisztítani az elszáradt, esetleg beteg növényi részektől.

Tonka: Milyen növényt tarthat az akinek sötét, illetve napfényhiányos a lakása? És ha nem akar kaktuszt?

Dr. Bálint György: Gondos kiválasztással össze lehet állítani olyan növényválasztékot, amely a fényszegény körülmények között is kielégítően nő. Az utóbbi években különösen sok szobai nevelésre alkalmas örökzöld növény került forgalomba. Valamennyinél arra kell azonban törekedni, hogy minél közelebb kerüljenek az ablakhoz. Minél magasabb a szoba hőmérséklete, és minél kedvezőbb a megvilágítás, annál több öntözésre van a növényeknek szükségük. Tévedés ne essék: a mesterséges fényt a növények nem tudják hasznosítani.

Kunst: Vettem egy növényt, aminek a latin neve Citrus Mitis. Nem találom a magyar nevét: én narancsnak hívom, de a gyümölcse olyan, mint egy mandarin, az íze pedig akár a citromé.

Dr. Bálint György: Ismereteim szerint nincs ilyen nevű növény. Ez azonban nem zárja ki, hogy trópusi utazásairól valaki hazahozott egy magoncot vagy oltóvesszőt és azokból nevelt narancsszerű növényt. Az a fontos, hogy önnek örömet szerezzen.

Bálint Györgyöt a mezőgazdaságról és közéletről is kérdezhetik
Bálint gazda a Délmagyarország szerkesztőségében. Fotó: Frank Yvette

Kunst: Mint egykori SZDSZ-es hogyan látja az SZDSZ jövőjét? Ma harmadik pártként a szélsőjobbos Jobbikot szokták emlegetni, nem pedig a liberálisokat.

Dr. Bálint György: Távol élek a napi politikától, ezért nincs kialakult véleményem a pártok tevékenységéről és jövőjéről.

Évaaa: Van valamilyen más hobbija is a kertészkedésen kívül?

Dr. Bálint György: Szeretem a komolyzenét, otthon hallgatom és koncertekre járok. Emlékérmeket gyűjtök, és a szakmám a hobbim.

Window: Nem fárasztja a még mindig sok szereplés?

Dr. Bálint György: Természetesen az idős ember energiái folyamtosan csökkennek, de ennek ellenére szívesen foglalkozom az ismeretek terjesztésével. Közszereplésem egyetlen jutalma az, ha a kertekben több szép virág, ízletes gyümölcs és jó bor alapanyagát képező szőlő terem.

Ottó: Kedélyes, egészséges embernek tűnik, és tűnt mindig is. Mi a titka?

Dr. Bálint György: Ezt a titkot magam sem tudom megfejteni, de azt feltételezem, hogy a gyermekkorban felhalmozott tartalékok teszik lehetővé azt, hogy ebben a magas korban (Gyuri bácsi 90 éves - a szerk.) is valami hasznosat tudjak nyújtani a társadalomnak.

Évi: Önt egy egész ország ismert meg az akkor létező egyetlen televízió, a Magyar Televízió Ablak című műsorából. Manapság azonban a hírességek - celebek - nem szakmájuk alapos ismerete révén tűnnek ki. Erről mi a véleménye?

Dr. Bálint György: A kérdezőnek bizonyára igaza van.

Bálint György csütörtökön, az online interjú után 16.30 órától a Virágpaletta Növény és Dekorációskellék áruházában várja személyesen az érdeklődőket.

Bálint György általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1937-ben érettségizett a főgimnáziumban, 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.

1942-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan 1945-ben szabadult. 1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. 1949-től 1952-ig a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került.

1955-től 1959-ig a mányi állami gazdaság munkatársa volt, ahonnan a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatósága vette át egészen 1964-ig. Abban az évben 1967-ig Budapesten, az Állami Biztosító Főigazgatóság alkalmazta, majd 1981. évi nyugdíjazásáig a Hírlapkiadó Vállalat munkatársa volt.

1989-től tagja a Budapest Rotary Clubnak, amelynek két évig alelnöke is volt. 1981 óta állandó rovata van a Magyar Televízió Ablak című magazinjában (Bálint gazda). 1991-től főszerkesztője az MTV Gazdaképző című műsorának. 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő volt.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Lakos 2009. október 16. 10:19
  „90 éves? Elképesztő milyen jól tartja magát. Szeretnék ilyen tiszta elmét ennyi idősen. Néha most is jól jönne ;)”
 • 39. Mamika 2009. szeptember 18. 20:58
  „Tisztelt Bálint gazda!
  Mivel lehetne kiirtani kertünkből az átoktüskét(cenchrus incertus)?
  Köszönettel:Petra”
 • 38. sörpocak 2009. április 10. 09:16
  „Ezeket a válaszkokat általánosságban egy virágbolti eladó is eltudta volna mondani. Csalódtam Bálint Györgyben. Sok kérdésre nem adott választ.”
 • 37. cselac 2009. április 09. 21:51
  „Meg a kender...az smafu? Hosszú, vidám élet titka..mégis...mi lenne? :D”
 • 36. rozator 2009. április 09. 20:54
  „A mákról meg semmi!”
 • 35. efje 2009. április 09. 20:41
  „Citrus mitis magokat küldök ha kell. 4 éves fáról. Gyönyörűen virágzott, nemsoká terem.”
 • 34. havermacska 2009. április 09. 20:30
  „Köszönöm gerbera!”
 • 33. gerbera 2009. április 09. 19:36
  „Már hazánkban is kapható a calamondino nevű növény (tudományos elnevezéssel Citrus mitis). Sajnos magyar nyelven még az interneten is alig találunk hozzá információt. A nagy áruházakban forgalmazzák, de magyar nyelvű ismertető nem szerepel azon a kártyán, amely az alapvető tudnivalókat tartalmazza. Ha valaki olaszul, franciául, németül vagy angolul tud, akkor néhány fontos információt megtudhat. Olvasóinknak is feltűnt, hogy sok a homályos ismeret ezzel az újdonsággal kapcsolatban, és szeretnék jobban megismerni ezt a növényt, amelynek a neve magyar fordításban kalamondin.”
 • 32. gerbera 2009. április 09. 19:18
  „http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/myalbum/photo.php?lid=1939&cid=9

  Kunst ,Citrus mitis ITT LÁTHATÓ.”
 • 31. gerbera 2009. április 09. 19:15
  „Kunst KÉRDEZI,Vettem egy növényt, aminek a latin neve Citrus Mitis. Nem találom a magyar nevét: én narancsnak hívom, de a gyümölcse olyan, mint egy mandarin, az íze pedig akár a citromé.

  OKOS BÁLINT GAZDA VÁLASZA,Ismereteim szerint nincs ilyen nevű növény.

  Kunst VAN ILYEN NÖVÉNY

  A XVIII. század a narancs és citrom tündöklésének időszaka. Ám a századforduló után hamarosan -- ha csak rövid időre is -- új különlegesség keltette fel a kor érdeklődését. Ez a növény a mandarin volt.

  Kína ősi növényének első példánya 1828-ban érkezett Olaszországba. A legfinomabb citromféle azonban nem vált közismertté, és érkezése óta ritkaságnak számít Európában.”
 • 30. gerbera 2009. április 09. 18:35
  „20. hozzászólás havermacska 2009.04.09. 13:59

  Almafádat virágzás után 3-4 hetenként permetezd,Topszin, Miltox Speciellel gomba ölőszerek, Actara rovarölő szerrel,pár csepp Nonit, leveleket permetszer tapadjon .Leírt növényvédő szerek keverhetők ,nem csomósodik meg.”
 • 29. Popipárna 2009. április 09. 17:53
  „22. hozzászólás kerik 2009.04.09. 14:23
  Ne szopass, találékonyabban kicsit.”
 • 28. Szerk. 2009. április 09. 15:17
  „Kedves Olvasók!

  Az online interjú sajnos véget ért 15:00-kor, Bálint gazda szoros programja miatt. Köszönjük a rengeteg kérdést, és elnézést azoktól, akikre nem jutott idő. Reméljük, lesz még alkalom feltenni neki a kimaradtakat is.

  A szerk.”
 • 27. efje 2009. április 09. 15:11
  „Ez engem is érdekel: Milyen fajta kender-klónt tenyészett ki a párttagok számára, amitől ilyen fokú tudathasadásos állapotba, ill. amnéziába estek?
  A 2 éves datolyacsemetét mivel lehetne feltuningolni nagyobbra? Az istenért se nő. Sós víz jó neki? (hogy beach feelingje legyen.) Heti egy korsó barna sörtől nőtt egy angol néninek hatalmas tok a kertjébe. Mas növénynek is jó a sör? Hoztam be gyümölcsfákat nagy-britanniabol. A barna Dreher jó neki, vagy csak az angol sört szereti?”
 • 26. cselac 2009. április 09. 14:45
  „Semmi, ez így mókás volt :D”
 • 25. kerik 2009. április 09. 14:37
  „ok, már látom, hogy az elírás miatt írtál...bocs”
 • 24. kerik 2009. április 09. 14:36
  „cselac!
  Itt megtalálod a választ:
  http://hell.blog.hu/2007/05/03/liliomfa_tulipanfa”
 • 23. cselac 2009. április 09. 14:34
  „A tulpipánfa milyen? :)”
 • 22. kerik 2009. április 09. 14:23
  „Tisztelt Bálint Gazda!

  Évek óta hihetetlen mennyiségű levéltetű lepi a rózsáimat. Írtottam kifejezetten rózsákra való tetűírtóval, de nem tüntek el.
  Az idén mivel próbálkozzak?
  Köszönöm válaszát!”
 • 21. cselac 2009. április 09. 14:01
  „Valószínűleg megbetegedtek. Azokat az almákat már kár idén búsulni. Majd idén belülről lesznek pöttyösek és kívülről barnák.

  Megoldás:barackot kell ültetni, abból finomabb a pálinka.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szívkatéteres laboratórium Szegeden

Szeged - Évente közel ezer esetben közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozás szükséges heveny… Tovább olvasom