Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Balogh Elemért javasolja díszpolgárnak a polgármester

Szeged - Botka László polgármester egykori riválisát, Balogh Elemér jogászprofesszort javasolja Szeged idei díszpolgárának.
 Szeged díszpolgárai az elmúlt 10 évben

Lékó Péter sakknagymester (2005)
Telegdy Gyula orvosprofesszor (2006)
Király Levente színművész (2007)
Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere (2008)
Novák István nyugalmazott városi főépítész (2009)
Blazovich László levéltáros, történész (2010)
Gyimesi Kálmán operaénekes (2011)
Dobozy Attila orvosprofesszor (2012)
Baradnay Gyula sebészprofesszor (2013)
Trogmayer Ottó régész, nyugalmazott múzeumigazgató (2014)

Március 27-én zárt ülésen dönt a szegedi közgyűlés a városi kitüntetések, így a díszpolgári cím adományozásáról. Botka László polgármester azt javasolja majd a közgyűlésnek, hogy Balogh Elemér jogászprofesszort, volt alkotmánybírót, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát válasszák meg Szeged idei díszpolgárának.

A polgármester a legmagasabb önkormányzati kitüntetésről korábban úgy nyilatkozott lapunknak, a díszpolgári cím kétségbevonhatatlan erkölcsi erővel bíró városi elismeréssé és köszönetté vált Szegeden. Úgy tudjuk, Botka már tájékoztatta javaslatáról a közgyűlési frakciókat, amelyek támogatták azt.

Az 57 éves Balogh Elemér 1983-ban szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetem (akkor még József Attila Tudományegyetem) jogtudományi karán. A jogtudós, jogtörténész a 2002-es önkormányzati választáson a jobboldali pártok – a Fidesz és az MDF – támogatásával indult független polgármesterjelöltként Szegeden, de alulmaradt a szocialista Botka Lászlóval szemben. Később Botka László polgármester felkérésére a közgyűlés jogi bizottságának külső tagja lett. 2002-ben belépett a Fideszbe, majd a párt szegedi elnökségi tagjának választották.

Balogh Elemér. Fotó: DM
Balogh Elemér. Fotó: DM

Az Országgyűlés 2005 novemberében megválasztotta az Alkotmánybíróság (Ab) tagjává. Az alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az Országgyűlés kétharmados támogatása kellett, így ekkor még csak úgy lehetett valaki alkotmánybíró, ha az MSZP és a Fidesz is egyetértett a jelöléssel. A két párt kölcsönösen megszavazta a másik jelöltjét, így a Fidesz-jelölt Balogh Elemért konszenzussal választották meg alkotmánybírónak, ami után valamennyi társadalmi és politikai jellegű szervezetben viselt tagságáról és megbízatásáról lemondott. A 9 éves alkotmánybírói mandátuma tavaly novemberben járt le.

– Tudok róla, hogy engem javasolt Szeged díszpolgárának Botka László polgármester, amit nagy megtiszteltetésnek veszek, de szeretném megvárni a közgyűlés március 27-i döntését – mondta lapunknak Balogh Elemér, aki kilenc gyermek édesapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden spórolt pénzük odalett

Összes megtakarítását, családi örökségét, leendő kisnyugdíjának pótlására gyűjtögetett minden pénzét elvesztette a szegedi Quaestor-kárvallott, aki a Facebookon szerveződő sorstársait perre biztatja. Tovább olvasom