Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Bebukott a ˝piaindítvány˝, nyugodtan vedelhetnek tovább

Szeged - A nyári szünet előtti utolsó szegedi közgyűlés pont olyan eklektikus volt, mint a Vajdahunyad vára Budapesten: kiboruló képviselő, kilógó ló, szavazáskor elmélázó MSZP-s politikus. Kell ennél több manapság?

20:03 Véget ért a zárt ülési szavazás, és véget ért ezzel a közgyűlés is.

Go, vote!
20:06
Vége a nyílt ülési szavazásnak, mosz zárt ülésen voksolnak. A városháza udvarán közben elkezdődött a ma esti műsor.

Néhány érdekesebb eredmény

Nem, ez nem a sporthírek, a szavazás eredményeiből csemegézünk. Nem szavazták meg a Haág-Gyimesi  "piaindítványt" és az ERIX-indítványt sem. Viszont elfogadták az Országzászló felállítását, elkaszálták a partfallal kapcsolatban a polgármesteri kezdeményezést, azaz elvileg megbüntetheti az Unió Szegedet. Nem szavaztak meg prémiumot Tóth István Tibornak, viszont két új igazgatósági taggal bővült az IKV.

19:53 Gila Ferenc bealudt: nemmel szavazott a partfal kérdésben, amikor a név szerinti szavazásban igennel kellett volna szavaznia. Ekkor hallhattuk egyébként először Hekáné Szondi Ildikó és Kenyeres Lajos hangját a díszteremben. Eddig ők nem szólaltak meg, most mindketten igent mondtak. Nem egymásnak, persze.

19:34 Botka a szavazások alatt folyamatosan számolja, mennyi pénzt vonnak el a szavazás alatt a város költségvetéséből. Három perc alatt 221 milliót, Botka megtapsolta a Fidesz-KDNP-frakciót.

19:27 Beindult a szavazógép: egyre-másra szavazzák meg a nap folyamán tárgyalt rendeleteket.

19:25 Vége a szünetnek, Pocsai Blanka is itt van, kezdődik a határozathozatal. Nyílt üléssel kezdődik, majd zárt üléssel fejezik be a határozathozatalt.

19:23 Még mindig nincs vége, és még mindig nem történik semmi... Várunk a Fidesz-KDNP-re. Rosszmájúak szerint Pocsai Blankára várunk, hogy visszaérjen az évzáró ünnepségről, mert csak vele van meg a többsége a Fidesznek. Mi hiszünk abban, hogy másról van szó: komoly férfiak, komoly dolgokról tanácskoztak.

19:02 A Fidesz-KDNP-frakcióra vár mindenki, pedig Botka László már többször is csengetett...

18:32 Vége a zárt ülésnek, húsz perc szünetet tart a közgyűlés.

18:26 Vége az ERIX-bulinak, zárt üléssel folytatja a munkáját a közgyűlés. Közvetítésünk egyből folytatódik, amint újra nyílt lesz az ülés.

* * *

ERIX-"különszám"

18:19
Keresztúri szerint ezt az ügyet több mint fél éve szabotálja a város vezetése.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

18:12 Interpellációk, kérdések következnének, ha lennének. Ehelyett Gyimesi és Mózes revolverezik az utolsó napirendi pontról, annak tartalmáról. Mózes a bizottsági döntést ismétli: egyetlen elemét nem ismeri a szerződésnek. - A szerződés nem volt ott, tartalmilag nem volt szerződés - mondta Mózes Ervin.

* * *

Maradék
Az egyéni képviselői indítványokat tárgyalják, már ami még van belőlük.

18:10 A nyilvános ülés utolsó napirendi pontja jön: Önálló tanácsnoki sürgősségi indítvány: Megbízási szerződés rendes felmondása az ERIX Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft-vel, szerződéskötés az Önkormányzat által lefolytatott biztosítási alkusz beszerzésére vonatkozó beszerzési eljárás győztesével. Mózes Ervin szól, törvényességi észrevétele van. Szerinte nem orvosolható a probléma, ami az indítványban van. Nincs meg az a szerződés, amit Botkának alá kellene írnia, és a jegyzőnek a törvényességi felügyeletet biztosítania kellene.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

17:58 Tanácsnoki sürgősségi indítvány Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének ../2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről, valamint a 19/2012. (V.08.) Ör. módosításáról. Botka szerint 12 belvárosi bolt mehet tönkre. Szerinte nem az a megoldás, ami a javaslatban van. Haág szerint összevissza beszél a polgármester és az utána szóló Solymos is.

17:55 Tanácsnoki sürgősségi indítvány az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet módosítása. Gyimesi hozzászól a saját indítványához: a városnak fontos, hogy a bevételei nőjenek, fontos, hogy ezek a helyiségek minél nagyobb számban legyenek bérbe adva.

17:54 Hüvös László sürgősségi indítványa: Kiskundorozsmai stációk rekonstrukciójának befejezése ez a következő napirendi pont, amelyhez Mihálffy képviselő módosító indítványt tesz. A polgármester támogatja az eredeti indítványt.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

17:52 A 30-as napirendi pont is a jobbikos politikus indítványa: A szegedi Dugonics téren elhelyezendő délvidéki országzászló emlékére állítandó emlékmű. Botka szerint ideológiai-politikai kérdés ez az indítvány nem szakmapolitikai.

17:51 Parkolóhelyek bevonása a fizető parkolási rendszerbe a Feketesas és a Kiss Ernő utcában; ez a 29-es napirendi pont, amit Keresztúri képviselő nyújtott be újra. Botka most sem ért egyet az indítvánnyal, de ha átmegy, akkor szerint nemcsak a 34 városházi parkolókat kell megszüntetni, hanem a többit is.

17:41 A 27-es és 28-as napirendi pont a Kosik-Mihálffy párosé. Utóbbihoz Ménesi szólt hozzá. Nem érti, miért kellene több pénzt fordítani bulikra mondjuk az utcaépítésre fordítható pénzből, a szabad felhasználási keretből. Előbbi Mihálffy majd Kosik replikázik. Utóbbi szerint lehet viccelődni, röhögni ezen, de attól még arról van szó az elvonásokat részben tudják ebből pótolni.

* * *

Wimmer Fülöp revival
Oktatási, kulturális, egészségügyi szociális és egyéb tárgyú előterjesztések következnek. Lesz itt minden, elvileg: szoborállítás elfogadása, utca elnevezése, a tanév előkészítése, a közgyűlés második féléves munkatervének elfogadása.

17:39 Botka egy alkalmas pillanatban továbblép a következő napirendi pontra: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. II. félévi munkaterve ez a 25-ös, majd a 26-os sem érdekelte őket.

17:30 Mihálffy Béla Kónyának válaszol: van bőven feladat például a kiskertes részen is, így nem gondolja, hogy ne volna szükség a támogatásra.

17:27 Lassan mindenki hozzászól: Kónya Gábor is aláhúzza, egyetlen szocialista politikus sem nézi le a Körtöltésen élőket.

17:18 Haág, és Juhász is reflektált, a laszti most újra Ménesinél, aki Pódához passzol. A jelek szerint ez a kérdés legalább olyan fontos lesz, mint az aszfalt hiánya a Bodzafa utcában...

17:05 A 24-es napirendi pontot Ménesi Imre viszont már hozzászól: Beszámoló az állandó bizottságok munkájáról és a Polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról (2011. november 1-től - 2012. április 30-ig). Nem érti, hogy miért állítják róla, szabotálja a bizottsági munkát akkor, amikor mindegyik ülésen ott volt, ellentétben sok fideszes képviselőtársával.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Wimmer Fülöp (1854–1934)

Tejfalun született 1854. május 28-án, iskoláit Budapesten végezte, ahol a kereskedelmi akadémiát is látogatta. Szegeden telepedett meg, 1884-től a Szegedi Kenderfonógyár igazgatója. 1914. május 6-ától 1918. január 18-áig a Kereskedelmi Kamara alelnöke, 1918. és 1934. között a Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének igazgatósági tagja és a szegedi fiók elnöke. 1934. május 13-án hunyt el Szegeden.
(forrás: Habermann Gusztáv Személyi adattár a szegedi polgár-családok történetéhez című kiadványa)
Róla utcát nevezhet el a közgyűlés ma.

17:02 A 17-es, 18-as, 19-es, 20-as, 21-es, 22-es, 23-as napirendekhez nem volt hozzászólás.

17:01 A 2012/2013. tanév előkészítése: ez a 16-os napirendi pont. Solymos László vette át a közgyűlés vezetését, miközben ismerteti a napirendi pontot.

* * *

Előterjesztések: maraton
Költségvetési, városüzemeltetési, vagyoni tárgyú előterjesztésekkel folytatják. Tíz napirendi pont tartozik ide, önök szerint mennyi idő kell ezek megtárgyalására? Ne találgassanak, a jelek szerint megtippelhetetlen...

16:48 Keresztúri Farkas Csaba hozzászól: - Az ország legfelkészültebb szakértőjét hívtuk meg! - mondta a képviselő.
A közreműködő szervezet szerint nem lehet úgy kettéválasztani a pályázatot, ahogy a jogi bizottság kérné - derült ki a közgyűlésben. Botka szerint ebből az ügyből nemcsak a lóláb, a ló is kilóg. - Ki akarják kerülni a nyilvános közbeszerzést, ez teljesen egyértelmű - vélekedett Botka László.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:44 A 15-ös napirendi pontnál tartunk, a téma a partfal: A Partfal közbeszerzések tárgyú 5133-248/2012. (V.03.) JÜKB sz. és az 5133-272/2012. (V.17.) JÜKB sz. határozatok végrehajtásának felfüggesztése. - A pénzügyi bizottság módosításokat javasolt. Ezekkel nem értek egyet. Ezért felfüggesztettem a határozatot, ezért van itt, a közgyűlés előtt - mondta Botka László. A polgármester szerint veszélybe kerül a beruházás, ha a bizottság javaslata szerint valósul meg. A Keresztúri Farkas Csaba vezette bizottság javaslata szerint nem nyilvános lenne a pályáztatás. Ha így lenne, akkor gyakorlatilag egyből elbukna a város a partfallal kapcsolatos uniós támogatások lehívásánál.

16:39 A 14-es napirendi pontnál - Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései - Révész Mihály lassít. Nyelvi, helyesírási hibákra hívta fel a figyelmet. Nógrádi Tibor válaszol: - Nem óhajtok Révész képviselő úr szavaira reagálni, inkább a napirendi ponttal foglalkozom - mondta a képviselő. Mózes Ervin törvényességi észrevételeket tesz.

16:37 A 11-es12-es és 13-as napirendi ponton átsuhannak.

16:27 Keresztúri Farkas Csaba értékeli Mózes hozzászólását. - Nem említette címzetes főjegyző úr a jogi bizottság kifogását. (...) Se a főjegyző úr, se az alpolgármester nem válaszolt - mondta a jobbikos képviselő. Erre azt felelte Mózes, ha problémája van a képviselőnek, azt nyugodtan bármikor felvetheti. Szentgyörgyi Pál is bekapcsolódik. Szerinte valódi teljesítményre kellene prémiumot adni. Nagyon sok esetben komolytalan szerinte a mostani prémiumkitűzés.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:24 A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezető igazgatóinak, vezérigazgatóinak 2012. évi prémiumfeladat meghatározása - ez a tízes napirendi pont. Ezt sem fogadták el a múltkori közgyűlésen. Mózes Erviné a szó. A típusproblémákat sorolja a jegyző.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:22 Botka lezárja a vitát. Összefoglalja az eddigieket. Mi ezt nem mernénk megtenni. A polgármester nemcsak jó színész, hanem szerintünk bátor is.

16:17 Gila Ferenc akart szólni, de a mikrofon/szavazógépe bedöglött. - A gép engem szeret! - mondta erre Nagy Sándor, aki szintén jelentkezett, így most övé a szó.
Gila képviselőnek végül megjavult a mikrofonja és azt beszélte bele, hogy neki van üzemi tapasztalata. - Ha például egyik évben elhagyjuk a karbantartást, akkor arra a másik évben sokszorosát kell fordítani - mondta a szocialista képviselő.

16:06 Ménesi Imre az ultimate szuperjokert veszi elő a tömegközlekedéssel kapcsolatban: Debrecent és a villamosépítést. Szerinte a szegedi cégvezetők Matolcsy Györgyhöz hasonlóan unortodox megoldásokkal dolgoznak.

16:00 Haág Jászai-díjat ad Botkának: kiváló színész, polgármester úr! AZ SZKT-val kapcsolatban elmondta, egy éve alatt nyolc százalékkal csökkent az utasszám Dózsa Gábor korábbi igazgató utolsó évében. Tóth István Tibor alatt csak három százalék ez a csökkenés.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:58 Bohács Zsolt ügyrendi javaslattal él. Az IKV-val kapcsolatban vívott szópárbajt a polgármesterrel. Közben Pocsai Blanka elindul az évzáróra.

15:49 Nagy Sándor is leellenőrzi Gyimesi jegyét a 2-esen: azokat a járműveket használja az SZKT, amiket 8-10 éve újított fel, a 2-es villamos kevesebbe kerül, mint a buszjáratok - húzta alá a képviselő.
Juhász Gyula megérti, miért ennyire idegesek az SZKT-vel kapcsolatban az ellenzéki padsorokban ülők: - Ha minden olyan happy lenne az SZKT-nál, akkor miért szűntek meg a külterületi járatok? - kérdezte a politikus. (Itt jegyezzük meg, hogy külterületen nem jár az SZKT, Volán-járatokat szüntettek, kurtítottak meg hétvégén muszájból - a szerk.)

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:44 Gyimesi felszállt a 2-es villamosra. Szerinte az, hogy a támogatások egy részét nem a volán kapja meg még nem jelenti azt, hogy az SZKT-hoz kerül az a pénz. Botka ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a költségmegosztási szerződést a volán és az SZKT vezetője kötötte. - Miért nem úgy kötötte meg Tóth István Tibor a megállapodást, hogy már idén is kapjon pénzt a 2-es villamos után? Nem ezt és nem így tette! - mondta Botka.

15:41 Szentistványi István is újra hozzászól. - Elég furcsa lehet a tévénézők helyzete, akik követik a közvetítést, az önkormányzati cégvezetőkkel kapcsolatban. Egyet lehet érteni azzal, hogy a cégek működése átláthatatlan. ezen egy dologgal lehet segíteni: sokkal komolyabban vesszük a kiértékeléseket, elemzéseket - vélekedett az LMP-s politikus. Botka László egyetért: csak annak lehet valóban véleménye, aki ismeri a tényeket. - Ez igaz képviselő úr hozzászólására is - mondta a polgármester.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:34 Lassan mindenki szót kér és kap: Révész Mihály borzolja a Fidesz-KDNP-frakcióban a képviselők idegeit. - Hogy lehetséges az, hogy a pénzügyi bizottságban 25 százalék képviselheti a bal oldalt, ha már politikai tisztességről van szó? - kérdezi lassan két évvel a bizottságok megalakulása után.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:31 Kezd visszatérni a Bodzafa utca, másképpen: egymással foglalkoznak, egyre durvábban. Juhász Gyula: - Én nem hülyéztem le önt, alpolgármester úr!
Ezután a tápéi politikus újra egyesével végigveszi az önkormányzati cégeket, azok teljesítményét is. Megjegyzi, a válság is még mindig érezteti hatását.

15:18 Nagy Sándor nagyon érdekesnek látja ezt a vitát. (A foci Eb is van ilyen érdekes, sőt - a szerk.) Majd segít a cégvezetőknek: - Elképesztő, milyen bevételcsökkenést terveztek a cégek. Ahol jelentős mértékben növekedtek az ügyvédi díjak, őrzési tarifák, ott ezeket a költségeket kellene csökkenteni, ezt várja el az önkormányzat - mondta Nagy.

15:16 Kalmár Ferenc visszautasítja az elhangzottakat. Kikéri magának a közgyűlés, elsősorban az MSZP szóhasználatát, szerinte nagyon rossz felé mehet ilyen beszédtől a város vezetése. Az SZKT-ról azt mondja, alapvető vita van a városvezetés és közte: előbbi díjemelést akar, Kalmár ezt szeretné elkerülni. - Nehéz így, mert hiányzik 200 millió forint a hálózatmódosítások ellenére is - mondta Kalmár Ferenc.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:12 Botka László azt olvassa a fideszesek fejére, hogy 16-18 éve regnáló cégvezetőket rúgtak ki. Arra reagált így, hogy Juhész Gyula szedte ízekre Solymos hozzászólását, egyúttal arra kérte a képviselőket, fogadják el a jelentéseket, hiszen a legközelebbi közgyűlés idején már tárgyalni kellene az előző negyedéves eredményekről is, viszont ha nem fogadják el, akkor nem lenne mihez viszonyítani.

14:53 A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2012. évi üzleti terve - ez a kilences pont. Solymos szól hozzá, előtte Botka megjegyzi, egyetlen cégvezető sem fűzött megjegyzést az üzleti tervekhez. - A városvezetés azt látja, a cégvezetők szórják a város pénzét - mondta az alpolgármester.
Kereszturi szerint rendkívül álságos Solymos hozzáállása az üzleti tervekhez. - Eleve teljesíthetetlenek az üzleti tervek, így könnyű azt mondani, hogy rosszul működnek a cégek - vélekedett a jobbikos képviselő.

14:49 Már a nyolcasnál tartunk: A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezető igazgatóinak, vezérigazgatóinak 2011. évi prémiumfeladat értékelése. A jegyzőnek törvényességi észrevétele van. - Az SZKT tizennyolc százalékosan teljesítette a prémiumfeladatokat - állapítja meg Mózes Ervin.

14:47 Botka gyorsan lezárja a hatos napirendi pontot és már a hetest tárgyalják: A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2011. évi beszámolója. (A második rész itt van.) A jegyzőt kérdezi arról, mi lesz, ha a beszámolót most sem szavazza meg a közgyűlés. Mózes: törvényellenes helyzet állna elő.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

14:44 Juhász Gyula és Keresztúri Farkas Csaba is hozzászól Szentgyörgyi állításaihoz. A jobbikos politikus szerint az eredmények többek között azért is csökkentek, mert jelentős összegeket vont el az önkormányzat a nagybanitól.

14:40 A hatos napirendi pontnak látnak neki: Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal kapcsolatos tulajdonosi döntések. Szentgyörgyi Pálé a szó. Fontosnak tartja, hogy megemlítse, először kerül a testület elé, a nem száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolója. Ezek közül a dorozsmai nagybani piacot emeli ki az MSZP-s politikus.

* * *

Esküszünk!
14:35
Megalakult a petőfitelepi részönkormányzat, ők tesznek most esküt. Vezetőjük Gila Ferenc. Rajta kívül nyolcan vannak még a részönkormányzati testületben.

* * *

14:34
Solymos László arra kéri képviselőtársait loginoljanak a szavazógépükkel, hogy folytatódhasson a munka.

14:29 A Fidesz-frakció tűnik éhesebbnek, ők még nem tértek vissza az ebédből.

13:10 Fél háromig ebédszünet.

Rendelettervezetek: muszájmunka
A rendelettervezetek átvezetése többnyire technikai feladat, a parlament döntései miatt kell megcsinálnia a közgyűlésnek.

13:06 Solymos lezárja a költségvetési vitát! Makrai is hozzászólhat még, ha már korábban szót kapott, és részben a cégéről volt szó a Bodzafa utca mellett.

13:00 Kozma József is úgy érzi, hozzá kell szólnia. "Hát, nem sikerült kinőni a válságot..." - kezdte a hozzászólását. Picit elkezdett lilulni mindenkinek a feje, s erre rímel Kozma mondandója is: "elkezdtek nőni a feszültségek..."

12:54 Póda Jenő tévedésből visszatért az eredeti témához: a költségvetés módosításáról beszél. Éljen! Hat percben akart beszélni, de csak háromban lehet, végül két perc pluszt kap, mert tetszik Solymosnak a makrogazdasági elemzés.

12:40 A Bodzafa utcáról beszélnek tíz perce a költségvetés kapcsán... Kalmár dörgölte Nagy orra alá, hogy nem aszfaltozták le annak idején. Ezt már Gila Ferenc sem hagyhatta szó nélkül!


Nagyobb térképre váltás

12:31 Kosik Dénes Pálnál elszakadt picit a cérna: kicsit hangosabban és erélyesebben kezdi felszólalását, ezen gyakorlatilag mindenki meglepődik a díszteremben. "Bűneit" sorolja, amit Dorozsmán követett el: a különböző dorozsmai intézmények kereteit igyekeznek kipótolni a maguk módján.

12:23 Nagy Sándor abban bízik, nem lesz a jövőben általános, hogy Szeged különböző városrészeit megpróbálják egymásnak fordítani a képviselők. Ez annak kapcsán került szóba, hogy Juhász Gyula megkérdezte Botkát, mi minden készült el, fejlődött a különböző városrészekben. Botkát közben Solymos váltja.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

12:16 Itt jegyeznénk meg, hogy a lassan egy órája tárgyalt ötös napirendi pont, amelytől picit eltávolodtak a képviselők, az utolsó a rendelettervezeteknél, tehát, ha hirtelen abbahagynák, akkor akár folytatni is lehetne újra érdemben a munkát. Közben Kohári képviselő is a környezetgazdálkodási céget "simogatja".

12:10 Sajnos megint kezd szétfolyni a közgyűlés. Makrai talán már bánja is, hogy szót kért: negyedórája vele és a cégével foglalkoznak, teljesen ízekre szedik mindkét oldalról. Az MSZP bírálja, a Fidesz dicséri. Juhász Gyula végül arra kéri a közgyűlést, hogy ne veszélyeztesse a közgyűlés a Makrai-cég működését.

11:56 Gyimesi László, aki saját maga szerint sem országosan jegyzett ember, viszont Botkát az országos politika jegyzett bajnokának tartja, szót kért Makrai Lászlónak. Megkapta. A cégvezető a keretei elvonásáról beszélt. Egyúttal szeretné kérni a környezetgazdálkodási cég alapító okiratának módosítását, mert már majdnem megsértik a nonprofit működés feltételeit.

11:50 A nap dicsérete: "Önök helyi politikusok, nem országosan jegyzett emberek" - mondta Botka László a Fidesz-KDNP-frakciónak.

Szeged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:46 A nap meglepetése: Solymos László megdicséri Kalmár Ferencet! Volt már ilyen a történelemben? Ugye, hogy nem! De gyorsan visszarázódunk: Solymos a buksisimogatás után rögtön sorolni kezdi, Szeged korábbi fideszes városvezetése mi mindenre vett fel hitelt annak idején.

11:42 Az első valóban vicces hozzászólás a Fidesz-KDNP-s képviselők közül Póda Jenőé: "Két dologból kellett volna tudnia polgármester úrnak, hogy az, amiről beszéltünk, egyszer eljön. Az egyik, hogy én mondtam..." Karinthy-gyűrű még nem jár érte, de ezekben az ínséges időkben már ilyen poénoknak is örülni lehet a díszteremben.

A legfontosabb dologról a szünetben

A szünetet kihasználtuk, s megkérdeztük a képviselőket a legfontosabb dologról, ami a napokban tényleg mindenkit érdekel: melyik csapat nyeri a foci Eb-t? A többség a németekre és a spanyolokra tippelt. Gyimesi László az olaszoknak drukkol, de szerinte elvéreznek. A legabszurdabb választ Nagy Sándor adta: a képviselő Irapuato óta nem néz focit, ezt azért nehezen tudjuk elhinni, de ha tényleg így van, akkor maximális respekt!

11:36 Kalmár igyekszik világosságot csinálni: számokat sorol, mire mennyi hitelt vett fel az önkormányzat.

11:21 A hármas napirendi pontot levették a napirendről, a négyest gyakorlatilag átugrották, az ötösről viszont bőségesen lesz szó: Szentgyörgyi Pál beszél hat percben a költségvetés módosításáról. Póda Jenő is kihasználja a lehetőséget, ő is hat percben beszél. Szeged hitelállományáról beszél. A rövid lejáratú hitelek ugye már nem mehetnek át a jövő évre.

11:08 Rendelettervezetekkel folytatódik a munka. A Helyi adórendeletek módosítását és a talajterhelési díjról szóló 32/2004. (VI.28.) Kgy. rendelet módosítását tárgyalják. Utóbbi az érdekesebb: 350 családnak van fél éve arra, hogy rákössön a szegedi csatornára, különben 15-szörös talajterhelési díjat kell fizetniük. A fél év alatt az önkormányzat ötven százalékot elenged a talajterhelési bírságból. Az 1.3-asról egy szó sem esett, a kettesről sem beszéltek.

10:54 A napirendet végül elfogadta a közgyűlés. Öt perc szünet.

* * *

IKV igazgatótanácsának bővítése, de menten
10:52
A három fős tanácsot öt fősre szeretné bővítené a jobbikos önkormányzati képviselő. Solymos rögtön értékeli is a lépést: nincs másról szó, mint politikai kérdésről. Ezt napirendre vették.

ged közgyűlése 2012. június 22-én. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Miklós Péterről, munkaviszonyról
10:50
Keresztúri is unja már a parttalan szóváltást és kéri Miklóst, nyilatkozzon munkaviszonyáról, jogviszonyáról. Majd hirtelen levették a zárt ülés napirendjéről a napirendi pontot.

10:26 Zárt ülés keretében tárgyalják majd a Miklós Péter-ügyet (részletek percről percre közvetítésünk alatt). Azonban, hogy egyáltalán tárgyalják-e és hogy mit tárgyaljanak, és hogyan, arról most itt nyílt ülésen beszélnek. Haág Zalán István felvetéseire előbb Mózes Ervin reagált, majd Solymos László, és Gyimesi László következett. Utóbbi óva inti az önkormányzatot amiatt, hogy esetleg megint egy vesztes perbe bonyolódjon bele.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. rika10 2012. június 23. 16:02
  „Botka uram nem mosolyog hanem bájolog! Nem csak Gila aludt be, hanem Nógrádi uram is. Sőt az nagyon feltűnő, hogy annyian tartják a fejüket, ki betámaszt, ki megtámaszt. Ennyire nehéz a munka, elvtársak ez a feladatotok, azután jön a "jól megérdemelt" pihenés, hisz annyi elvégzett feladatról tudtok elszámolni. Kedves Mihálffy és Kosik urak tényleg mindent megtettek Kiskundorozsmáért Sziksósért, Subasáért. Annyi ígért elhangzott és semmi nem lett belőle, a villanyvezeték kiépítése abbamaradt, az úthálózat egyenesítése abba maradt. Remélem nyugod békés lesz a számotokra urak a nyári pihenés.”
 • 57. Ineen 2012. június 23. 15:01
  „Igy van "56.macs" !! Miért?!Mert kedves Gila Ferenc bealudt!!!! majd ha elönti a sz.r Szegedet ..rájönek tán, hogy nem aludni kellene..azé van az éjszaka...lehet számolni pénzt nappal is!!!!!”
 • 56. macs 2012. június 22. 23:02
  „Lehet Botkát szidni, ha nektek jól esik, de pl. ezen sem ártana elgondolkozni:
  "elkaszálták a partfallal kapcsolatban a polgármesteri kezdeményezést, azaz elvileg megbüntetheti az Unió Szegedet"
  :-(”
 • 55. SP 2012. június 22. 21:15
  „""Az SZKT-ról azt mondja,

  alapvető vita van a városvezetés és közte:

  előbbi díjemelést akar, Kalmár ezt szeretné elkerülni.

  - Nehéz így, mert hiányzik 200 millió forint a hálózatmódosítások ellenére is - mondta Kalmár Ferenc.""

  Ha van kivételezett városrész,
  petícióját befogadják, akkor ugrik a takarékossági verzió teljessége.”
 • 54. Mignon 2012. június 22. 20:24
  „A közgyülesi targyalas es vitajabol hianyolom, hogy a Kormany egy 10-evre szolo,
  programja nem került szoba!
  Azt hogy fogjak megvalositani Szegeden?
  (ez a hatarozat junius 19-en, kedden lett modositva)
  Vagy mar kesz tervek lennenek?

  Erröl van szo:
  "A Roma Integracio Evtizede Program Strategiai Terve es a Nemzeti Tarsadalmi Felzarkodasi
  Strategia - melyszegenyseg, gyermekszegenyseg, romak- összhangjarol szolo jelentes elfogadasa."
  "A Terv modositasa"

  Forras:
  Magyar Közlöny 74. szam, 2012. junius 19.”
 • 53. Elendur 2012. június 22. 20:23
  „-3 perces zártülés, grat, ez már hatékonyság :)”
 • 52. deszkás 2012. június 22. 19:45
  „MACI 53! Moderálásra küldtem a 45-ös hsz-ed.”
 • 51. bodnar.gabben 2012. június 22. 19:43
  „Botkát mikor vonják már el Szegedtől! Nekem minden pénzt megérne! Tőlem akár jöhetne helyette a véres kezű Kisz vezető Kuzma is!”
 • 50. bodnar.gabben 2012. június 22. 19:26
  „Keresztúrinak van biztos mert Ő dolgozott is a szakmájában vagy egy évtizedet. Míg Botka László életében nem dolgozott, az egyetemista volt amikor országgyűlési képviselő lett! úgy mint Orbán!”
 • 49. Queenmargareth 2012. június 22. 18:55
  „38. geza 2012.06.22. 15:20 köszi

  Attól még nem kell kö------ködnie a dmagognak.”
 • 48. Francois 2012. június 22. 18:55
  „47. Mignon 2012.06.22. 18:35
  20 dollárért tudsz venni az USA-ban! Nekem is van, a kinti egyház adja ki! :P :D És elismerik itthon, az egyik ismim pont most nyert ezen pert! Azóta is a doktor nevet használja! :P :D”
 • 47. Mignon 2012. június 22. 18:35
  „46. Együgyü

  Hogy Kereszturi urnak van e doktori titulusa, azt nem tudom.
  De eszembe jutott, hogy

  doktor cimet lehet legalisan (!) venni is...!
  A következö oldalon van a kerelmezö lap, a jogi felvilagositas, es az ar:

  http://doktortitel-kaufen.net/

  Ahogy hallottam, ugy 50-60 Euroba kerül, es
  lehet otthon a diplomaban gyönyörködni...!
  (nevjegykartyat is csinaltathatsz igy)
  Persze, ez is az USA-bol jön....

  :)))”
 • 46. Együgyű 2012. június 22. 17:37
  „Csak két kérdésem lenne.
  Most lesz e nélkülözhetetlen új műfüves focipálya Szegeden?
  Dr Kereszturi Farkas Csabának (Jobbikos önkormányzati képviselő) tényleg van doktori címe?”
 • 45. maci53 2012. június 22. 17:20
  „Felszólalt egy cuclista majom aki 2 percig helyesírási órát tartott Botka lenyűgöző vigyorával
  Ezért tartjuk őket?
  Kizavarni a disznók közé ganajozni,az ilyeneket.Nem a városért vannak,Botka hátsó fertályán marakodnak udvaroncai.”
 • 44. Özv.Bármi.Áronné 2012. június 22. 17:15
  „Annak örülök, hogy a kinézeten kívül érdemi - azaz a cikk tárgyához tartozó- hozzászólást nem olvastam.
  Ez azt jelenti, hogy a hivatal jól dolgozik.”
 • 43. SP 2012. június 22. 16:28
  „Foto:
  Karnok Csaba: A Botka vigyor, című képe
  igencsak kifejező. Hasonló festményt tudnék elképzelni az utókor számára is.”
 • 42. bambinaXX 2012. június 22. 16:17
  „a recept: "oszd meg és uralkodj" - kiválóan működik..”
 • 41. Horthyszobor 2012. június 22. 16:10
  „Megnéztem a fényképeket. Jó vörös az ördög viszkolt feje:) És továbbra is fúj a szél a bolond lyukból.”
 • 40. Együgyű 2012. június 22. 15:53
  „Képviselői esküt az alábbi képviselők szeged polgáraiért vagy magukért és haverjaikért valamint a cégvezetőkét tették?
  Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) képviselő oxigént kapkodva védi a cégek menedzsmentjeit.
  Kalmár Kálmán (Fidesz-KDNP) képviselő is hablatyól a cégvezetők, igazgatók mellett és a tisztességről!
  Kohári Andor (Fidesz-KDNP) a régebbi jegyzőkönyvekről beszél a mostani aktualitás téma helyett.
  Haág Zalán (Fidesz-KDNP) képviselő is rizsázik!
  Gyimesi László is oxigén vétele nélkül magyaráz mellé a témának!”
 • 39. Együgyű 2012. június 22. 15:53
  „Képviselői esküt az alábbi képviselők szeged polgáraiért vagy magukért és haverjaikért valamint a cégvezetőkét tették?
  Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) képviselő oxigént kapkodva védi a cégek menedzsmentjeit.
  Kalmár Kálmán (Fidesz-KDNP) képviselő is hablatyól a cégvezetők, igazgatók mellett és a tisztességről!
  Kohári Andor (Fidesz-KDNP) a régebbi jegyzőkönyvekről beszél a mostani aktualitás téma helyett.
  Haág Zalán (Fidesz-KDNP) képviselő is rizsázik!
  Gyimesi László is oxigén vétele nélkül magyaráz mellé a témának!”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisplasztikák Kalmár Mártontól

Kő-, bronz- és ólomszobrok – 27 kisplasztika látható a 65. születésnapját ünneplő szobrászművész, Kalmár Márton kiállításán a Reök-palota aulájában. Tovább olvasom