Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bedugult a megyei használtcikk-piac

Szeged - Míg az ország nyugati részében fellendült, addig megyénkben bedugult a klasszikus vegyes használt cikkek piaca. Az emberek inkább eladni, mint vásárolni akarnak.
Míg az ország nagyobb városaiban sorra nyitnak a használt cikkek forgalmazásával foglalkozó boltok, Sopronban például egy ilyen profilú osztrák áruházlánc nyitott nemrégiben üzletet, addig megyénkben rosszul megy a klasszikus vegyes használtcikk-kereskedéseknek. Vásárhelyen az utóbbi időben négy ilyen üzlet is bezárt.

– Nemhogy növelte volna a válság a vevőink számát, inkább csökkentette – mondta Gulyás Sándorné, az egyik régóta működő vásárhelyi használtcikk-üzlet tulajdonosa. Boltjába naponta csak ketten-hárman nyitnak be, ők is inkább eladni szeretnének, mint vásárolni. Megtudtuk:
a bizományba bevett áruk – függetlenül, hogy azok festmények, porcelánok vagy bútorok – a legtöbb esetben 2–8 év alatt sem találnak új gazdára. – A vevők keményen alkudoznak, és még az sem érdekli őket, ha ingyen adnék ajándékot a kiszemelt áruhoz – tette hozzá.

megyeGulyás Sándorné üzletében 2–8 évig sem találnak vevőre a beadott holmik. Fotó: Veréb Simon
megyeGulyás Sándorné üzletében 2–8 évig sem találnak vevőre a beadott holmik. Fotó: Veréb Simon

Hasonló tapasztalatokról számoltak be az egyik makói használtcikk-kereskedésben. Forrai Jánostól megtudtuk: hozzájuk a szegényebbek térnek be, de ők is eladni akarnak. Sokan fél évvel a megvásárlása után a részletre vett új mosógépet viszik be hozzájuk, hogy a kapott pénzből fizetni tudják annak hátralévő törlesztőrészleteit. Szentesen és Szegeden is hasonlók a tapasztalatok. A kereskedőktől megtudtuk azt is, hogy sokan nem hivatalosan foglalkoznak a használt holmik értékesítésével, ők a piacokon, kirakodóvásárokon próbálnak vevőkre találni.

Csak a ruha megy

Használt cikkből csak a ruházat, mégpedig az angol eredetű ruhanemű a menő. Az árak mérsékeltek, a ruhák minősége pedig jellemzően jobb a kínai üzletekben kínált ruhaneműknél.

Olvasóink írták

 • 13. spiler 2010. április 29. 12:50
  „speciel heveröt keresek olcsot,használtat,ha valaki tud irjon telefon számot felhivom.”
 • 12. cickányzat 2010. április 28. 22:42
  „5.Tényleg ilyen naív vagy, vagy csak álnaív rózsafűzéredet morzsolgatod?”
 • 11. török 2010. április 28. 21:19
  „10. asszem ezt az 5-ösnek köszönhetjük. :)

  én sajnálom, hogy így megy a sorsuk. én csak azért nem vásárolok ilyen helyen, mert már a vaterára szoktam, ott élem ki ilyesmi igényeimet. :)”
 • 10. bethelguse78 2010. április 28. 21:00
  „Többnyire itt is a "kereslet határozza meg a kínálatot" tipikus példája érvényesül. A ruhák terén meg nagy részben a divat is diktálja a tempót. Szegeden talán most élik virágkorukat a turkálók. Egyebekben pedig ma már nincsenek az új elektronikai eszközök sem elérhetetlen áron a boltokban, éppen ezért mindenki igyekszik újat venni. A maradék ún. "hasznos holmi" a régiség kategóriába esik, szűk keresztmetszetű a célközönség. De ugyanez a helyzet a nagy nemzetközi internetes aukciós oldalakon is, ahol szinte fillérekért lehet használt árukra licitálni.

  Tisztelt korábbi Hozzászólók! Miért kell ebbe is, mint mindenbe a politikát belekeverni? Nem lehetne egyszer attól mentesen véleményt nyilvánítani?”
 • 9. 777kutya 2010. április 28. 20:20
  „Használt cuccot kirakodóvásáron veszünk és adunk el! Errefelé maximum a bizományiban, vagy a durkálósban vesznek használt cuccot.
  Ajánlanám Mórahalmot, Kisteleket! Nem kevesen járnak oda.”
 • 8. okz63 2010. április 28. 19:58
  „Egyébként én is angol bálásban vásárolok, mert amit ott veszek meg, az még mindig tovább bírja, mint egy kínai ruha. Semmi értelmét nem látom egyébként, hogy tízezreket hagyjak ott egy új ruhákat árusító boltban, amikor használtan jobb minőséget kapok. Divat lett turizni és ez végre valami olyan dolog, aminek értelme is van.”
 • 7. okz63 2010. április 28. 19:55
  „Elég volt 5 hozzászólás, hogy ebből a cikkből is politikai fröcsögés legyen!
  Pontosan úgy fog az elmúlt 8 év kormánya elszámolni a pénzekkel, mint ahogy 2002-ben a Fidesz tette.
  Ők is lezsírozott szerződésekre hivatkozva védekeztek, mikor a sok-sok saját zsebbe menekített pénzt követelte rajtuk az új kormány. Már akkor is jó példát mutattak, hogy kell ezt csinálni és ez 4 év múlva se lesz másként.”
 • 6. macs 2010. április 28. 19:38
  „Valaki szóljon már a soproni cégnek hogy itt a Dél-Alföldön nagyon jó, mondhatni nyomott áron vásárolhat, persze kérjen %-t az üzletből.
  Egyébként az üzlet tulajdonosainak ajánlom figyelmébe az internetet.
  Megjegyzem, némelyik boltban pofátlanul magas árakkal dolgoznak.”
 • 5. igazságkereső 2010. április 28. 17:12
  „Az elmúlt 8 év "sikeres" kormányzása gondoskodott arról, hogy az üzletek beduguljanak és ne legyenek vásárlók!Őszintén remélem, hogy az új kormány nem riad vissza a teljes és tételes elszámoltatástól,az offshor cégekhez kimenekített ezermilliárdok visszafizettetésétől és természetesen remélem,hogy megfogják találni azt a megoldást,hogy az országot tönkretevők megfelelően szigorú bírósági eljárásban és börtönfoci csapatának kialakításában vesznek majd részt.Büntetlenül nem lehet hagyni ez ország ilyetén fokú tönkretételét és emberek szándékos elnyomorítását! Egy demokratikus országban ez nem megengedett és ha ennek ellenére 8 évig uralkodott bátor kormány / MSZP-SZDSZ / ezt megtette - már pedig megtette! -akkor "hősiesen"vállalja is fel ennek következményeit! Elég a szocialista-paternalista demagóg dumákból,itt 8 éven keresztül emberek százezrei mentek tönkre,míg a név szerint ismert kormányfők és kormánytagok dőzsöltek és semmibe vették emberek százezreit és rakták utcára! Nagyon remélem, hogy Orbán Viktor elnök úr és kormánya meg fogja találni azokat a jogi lehetőségeket,amelyekkel felelősségre tudja vonni a népellenes bűntett elkövetőit! Népellenes,mert emberek ezreit nem lehet egy demokratikus országban javaitól megfosztani csak azért,hogy klientúrájuk nagyon olcsón lakásokhoz, épületekhez és egyéb vagyontárgyakhoz jussanak.Már pedig itt nálunk Magyarországon 8 éven keresztül ez történt!!”
 • 4. varadipal 2010. április 28. 16:36
  „Jav.: széldzsekit”
 • 3. varadipal 2010. április 28. 16:36
  „1700-ért vettem egy szédzsekit, tiszta új volt. Egyedül voltam az üzletben.”
 • 2. niemand 2010. április 28. 15:31
  „Vegyük tudomásul, szegények vagyunk!”
 • 1. maz 2010. április 28. 13:18
  „A 2euros ruha igy lesz otthon 2000Ft”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékparki kassza

Ópusztaszer - Tavaly februárban döntötte el a megyei közgyűlés, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti… Tovább olvasom