Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Beiktatták Finnország tiszteletbeli konzulját Szegeden

Szeged - Beiktatták Visy Csaba, a Szegedi Tudományegyetem professzora személyében a Finn Köztársaság új tiszteletbeli konzulját kedden Szegeden.
Jari Vilén, Finnország nagykövete az avatási ceremónián elmondta: a tiszteletbeli konzul egyik legfontosabb feladata, hogy erősítse a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatokat. Másik megbízatása, hogy segítse azokat a finn állampolgárokat, akik baja kerülnek a régióban, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A diplomata közölte: jelenleg Magyarországon négy finn tiszteletbeli konzul dolgozik, és még további két személyt keresnek, hogy ezzel az egész országot lefedő hálózatot építsenek ki.

Visy Csaba, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének professzora emlékeztetett arra hogy, Szeged és Turku városának kapcsolata 1928-ig nyúlik vissza. A két település és a két egyetem együttműködése nyomán került kutatóként a finnországi városba először 1988-ban, ahol azóta összesen két évet dolgozott.

A művelődési kapcsolatok erősítésének egyik kiváló apropója lehet, hogy 2011-ben Turku Európa egyik kulturális fővárosa – fogalmazott az új tiszteletbeli konzul, aki a tudományos és gazdasági együttműködésben elsősorban a biotechnológia és a lézerfizika területén lát komoly lehetőségeket.

Szegeden jelenleg nyolc – a finn mellett, francia, izraeli, olasz, osztrák, szerb, török és ukrán - tiszteletbeli konzul dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nyilatkozott a Tisza M-43 konzorcium

Szeged - A kedd délelőtti határidőig nem nyilatkozott az M43-as autópálya második ütemét kivitelező… Tovább olvasom