Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -3°C | 7°C Még több cikk.

Békésen telt az ünnep a megyében - galériával

Szeged - Nyugalomban telt az ünnep a megyében. Makón az ünnep előestéjén csanádpalotai és makói lovasok emlékeztek a forradalomra.
Szegeden Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Rákóczi téren tartott beszédében kiemelte: 1956 fontos üzenete, hogy a konfliktusok és a közös ellenségkép összetarthatnak ideig-óráig szekértáborokat, de erre nem lehet országot építeni. Tanuljunk 1956-ból – fogalmazott –, de forradalom helyett a hétköznapok munkájában legyünk sikeresek.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a Rerrich Béla téren elmondta: 1956-ban egyedül a magyar népnek volt bátorsága Közép-Európában szembeszállni az elnyomókkal.

1956-ra emlékeztek a megyeháza előtt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester azt hangsúlyozta, hogy Vásárhely mindig híven őrizte az 56-os hagyományokat, a múlt és a jövő folyamatos párbeszédben van egymással a városban. Elmondta: minden év október 23-án külön kell válnia az igaznak és a hamisnak. Az ünnepség záróaktusaként közel 400 határon túli magyar tett állampolgársági esküt, nevükben Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó mondott köszönetet.

Makón az ünnep előestéjén csanádpalotai és makói lovasok emlékeztek a forradalomra. A Csanád vezér téri 56-os kopjafáknál Sánta Sándor önkormányzati képviselő, volt polgármester mondott ünnepi beszédet. 1956 megmutatta – fogalmazott –, hogy erőt és egységet kell mutatnunk, ha méltó helyet akarunk elfoglalni a nemzetek sorában.

1956-ra emlékeztek a Rerrich Béla téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Csongrádon Kőrösi Tibor polgármester méltatta ünnepi beszédében az 55 évvel ezelőtti eseményeket.

Szentesen Szirbik Imre polgármester azt hangsúlyozta: az 56-os eseményeket meg kell őrizni emlékezetünkben, de példát is mutatnak az utókornak. A diktatúrából mindig ilyen a kivezető út – fogalmazott –, ez pedig nem fordulhat elő ismét. A demokráciához párbeszéd kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat Domaszéken

Domaszék - Domaszék község önkormányzata szeptember 8-án tartott ülésén döntött a Bursa Hungarica… Tovább olvasom