Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Beköltöztek az idősek az egykori szülészetre

Szeged - Bár még van pár apró hiányosság, kezdik belakni az I-es kórházból kiköltözött krónikus belgyógyászati osztály betegei és dolgozói új helyüket a II-es kórházban. A 19. századi, lepukkant épületből kikerült betegek örülnek az új, 21. századi környezetnek, az orvosok a fejlesztéseket dicsérik.
Még festékszag lengi be a volt II-es kórház 2007 októberében bezárt egykori szülészeti részlegét, amely a napokban újra benépesült. A felújítási és átalakítási munkák után a volt I-es kórházból ide költözött be a krónikus belgyógyászat női osztálya 45 ággyal. A 43 ágyas férfiosztály egy szinttel lejjebb, a korábbi traumatológiai lábadozórészleg helyén működik – amit ugyancsak felújítottak a beköltözés előtt. A férfiak – az egyes kórház hodályméretű kórtermeivel szemben – többnyire négy-, a nők hat- vagy kétágyas, új bútorokkal berendezett, otthonos szobákban gyógyulhatnak.

Bár két szinten kapott helyet a krónikus belgyógyászat, emiatt nem kell szaladgálniuk a nővéreknek a részlegek között, ugyanis egyszerre csak egy részlegen teljesítenek szolgálatot – hangsúlyozta Zöllei Magdolna osztályvezető főorvos, miközben körbevezetett az új osztályon.

A halványsárga falon fából és fémből készült kapaszkodók segítik az idősek közlekedését, a patyolattiszta, akadálymentesített WC-k és tusolók – némelyikben nővérhívóval – akár egy szállodában is megállnák a helyüket. Minden betegnek külön, kulccsal zárható ruhásszekrénye van – értékeiket itt is tarthatják. A széles, modern ajtókon egyelőre sárga cetlik jelzik, melyik az orvosi szoba, a tusoló vagy a kórterem – a táblák néhány bútorral és egyéb eszközzel később érkeznek. Nem úgy, mint a betegek, akiket már tegnap is az új helyen ápoltak.

A betegeknek tetszik a modernebb és tisztább környezet. Fotó: Schmidt Andrea
A betegeknek tetszik a modernebb és tisztább környezet.
Fotó: Schmidt Andrea

– Leginkább a tusolók és a WC-k tetszenek, de az egésszel nagyon elégedett vagyok. Ami itt van, óriási haladás az egyes kórházhoz képest – értékelte az új környezetet a december óta a krónikus belgyógyászaton fekvő Martonosi János, aki éppen ebédjéhez készült. Bár diétája miatt csak szűkös adagot kapott, a tálcás tálalás elnyerte a tetszését. A főorvos megjegyezte: régi vágyuk volt, hogy a „kimérős" helyett végre tálcás rendszerben kapják betegeik a menüt. Ez itt végre összejött.

Emellett minden kórteremben van két, beépített oxigénadagoló és egy oxigénpalack a fulladó betegeknek – mutatott egy másik jelentős fejlesztést a főorvos. Az egyes kórházban összesen volt kettő, plusz két oxigénpalack.

– Nézzen csak szét! Nem is kérdés, mennyivel jobb ez a hely, mint a másik – beszélt elismerően az új osztályról a pár hete bent fekvő Sipos Mátyásné Kati néni. Szobatársa, a 92 éves Komócsin néni hozzátette: örül az új helynek, jobban érzi itt magát, és szereti az osztályon dolgozókat is. – Mi is szeretjük magát, Komócsin néni – mosolygott vissza betegére a főorvos.

235 milliós költözés

A kiürülő volt I-es kórházból utoljára a neurorehabilitációs és a krónikus belgyógyászati osztály, valamint a reumatológiai klinika költözött ki. A 40 ágyas neurorehabilitációs osztály az új klinika 4. emeletén a neurológiai klinika mellett kapott helyet. A felújításra és új eszközök beszerzésére nagyjából 75 milliót költött a klinikai központ. A krónikus belgyógyászat helyének felújítása, átalakítása, új eszközök beszerzése 112 millió forintba került. A reumatológiai klinika – ami a II-es kórház volt onkológiai részlegére került – költözködése 48 milliós kiadást jelentett. Ezzel az egészségügyi integrációval járó költözködések túlnyomó része lezárult.

Olvasóink írták

  • 1. Lutetia 2009. március 01. 09:03
    „Összehasonlíthatatlanul jobb ez az új hely, éppen ideje volt már, hogy ezek a betegek is emberhez méltó körülmények közé kerüljenek. Minden jót kívánok nekik és az osztály dolgozóinak is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv, sarokreszelővel

Szeged - Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? Egy jó könyvet, például… Tovább olvasom