Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Belehúz a tavasz

Először a mogyoró virágzik mifelénk a gyümölcsöt termő növények közül, aztán a mandula, a kajszi, később a cseresznye, az őszibarack, az „európai szilva", a meggy.
Utóbb a körte és az alma, aztán a bodza, a dió, a naspolya, a málna következik, végül a szeder és a gesztenye. Ugyanez a sorrend akkor is, amikor ilyen hosszúra nyúlik a tél. A növények képesek behozni a lemaradást, a méhek is járják a fákat, de a családok gyöngék. Lászlóffy Zsolt megyei szaktanácsadótól, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület alelnökétől tudjuk, február végén az enyhe időben elkezdődött a szaporodás, de a fiasítás fölneveléséhez sok virágporra lett volna szükség. Ez hiányzott, mert március közepén visszatért a tél. Most akár kétnemzedéknyi dolgozó is elpusztulhatott.

Belehúz a tavasz. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Amikor Montenegróban február végén virágzik a mimóza, az utcákon fúvószenekarok vonulgatnak, a helybeliek ágakat törnek a fákról, halat sütnek, boroznak. Japánban cseresznyevirág-néző ünnepségeket rendeznek, a meteorológiai szolgálat előre jelzi, délről észak felé haladva hol mikor virít a cseresznye. Nálunk nincs ilyen ünnepe a fáknak. Néhány éve a Balaton mellett képzőművészek dzsemet főztek az út széli fák terméséből. Los Angelesben is működik agrár-art csoport, amely az utcai gyümölcsöt gyűjti és kínálja kiállításain. Mert a városi ember képes éhezni, miközben a közelében sok fa termése megy veszendőbe, csak föl kellene nyúlnia vagy le kellene hajolnia érte.

Olvasóink írták

 • 4. szatocs 2013. április 17. 20:39
  „Tisztelt Bakos András lassan mindent kipróbál,de talán olyan szakembert kérdezzen meg aki tisztában van azzal,hogy mi mikor bontja a szirmát,ha jól tévedek a cseresznye fehér színben pompázik majd,az őszibarack rózsaszín virágai most nyílnak,ez megint halovány írás lett.”
 • 3. karaly 2013. április 17. 14:32
  „2. kormoska 2013.04.17. 13:45

  De azért tél sem lehet egész évben!”
 • 2. kormoska 2013. április 17. 13:45
  „Szép lassan ébredezik a természet....,és szép lassan elkezdődik az allergiaszezon, a véget nem érő orrfújások-prüszkölések-köhögések időszaka.
  Az allergiások többsége nem lelkendezik ennyire!”
 • 1. Margaréta60 2013. április 17. 08:55
  „Szépen lassan ébred a természet,meseszép !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatrögzítés 40 helyett 240 percig

– Befizettem a fiam autóvezető tanfolyamát, de nem tudja elkezdeni, mert valami országos… Tovább olvasom