Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Beton- és rozsdás vasdoboz világít a Mars téren

Szeged - Elkészült a Mars tér új nagykörúti autós csomópontja, és átellenben az utolsó simításokat végzik Szeged legújabb terén, a mérnöki kar előtti dísztéren. Székó Gábor két modern térplasztikájából egyet már látni is.
A jelzőlámpák még sárgán villognak, friss a kanyarodó sávokat jelző festés, de a Mars tér új autós közlekedési sávját már felavatták a piacra járók. Kétirányú lett a Gábor Dénes szakközépiskola előtti utca, nem kell kerülni, az új kanyarodó sávról közvetlenül be lehet jutni a Kossuth Lajos sugárút irányából. Kifelé is lényegesen könnyebb a dolguk a sofőröknek, mint volt, akár balra, akár jobbra kanyarodnak ki. A Kálvária sugárút felől továbbra is a Boross József utcán át közelíthető meg a piac.

A belváros-rehabilitációs projekthez tartozó fejlesztést irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatójától, Máté Tamástól megtudtuk: a tervek szerint a jelzőlámpákat hétfőn kapcsolják be. Ma ennek a nagykörúti csomópontnak és átellenben, a mérnöki kar előtti dísztérnek is elkezdődik a műszaki átadása. A piac és az egyetemi épület „előszobáján" az utolsó simításokat végzik az építők. Tegnap rögzítették végleges helyére a 20 padot, a kukákat és a kerékpártámaszokat. A meglévő platánok mellé 17 kőrist és 440 cserjét ültettek.

Beton- és rozsdás vasdoboz világít. Fotó: Karnok Csaba
Beton- és rozsdás vasdoboz világít.
Fotó: Karnok Csaba

A város új terének két modern látványosságát Székó Gábor szegedi szobrászművész tervezte.

– A Tér és Forma vezetője, Vesmás Péter a Kass Galériában figyelt fel a belülről világító betonhasábom makettjére, azt képzelte el a dísztérre. Nagy, féltonnás változatát Békésszentandráson öntettem ki speciális betonból, bele halogénizzók kerülnek, hogy sötétedés után másképpen, a fényükkel dekorálják a teret. Más jelentése nincs a térplasztikámnak – hallottuk az alkotótól.

Másik, szintén világító térdíszét már kifejezetten a Mars térre tervezte a 41 éves művész: nyolc milliméteres vaslemezből álmodott rozsdás dobozt, amelynek résein LED-es fények szüremlenek ki – sötétedés után. Lézerrel vágatta ki a doboz réseit, majd szalmiáksós vízzel kente be a sima felületet, hogy beinduljon a korrózió, és erre rásegít még a hajnali harmat. Az egytonnás monstrumot hetven centiméteres posztamensre emelik rá. Műve – láttuk a makett képeit – éjjel mint egy kivilágított toronyház világít.

Székó művei

Székó Gábornak nincs még a megyében köztéri alkotása. Hollókőn egyik geometrikus munkáját állították ki, Kalocsa főutcáján egy érsekszobra látható, és Szendehelyen állították fel egy keresztjét.

Olvasóink írták

 • 7. DMagóg 2010. október 17. 07:47
  „Az éjszaka részegen, drogosan tántorgó mire gondol, hogy mi ez?
  Kétségbe esik a látványtól, ma már nem iszik (drogozik) többet!
  Megelőzés!”
 • 6. jozko 2010. október 15. 22:48
  „4.

  Nem egy újabb szobor!
  Műalkotás, térplasztika!”
 • 5. Zsoltee0716 2010. október 15. 18:27
  „Környéken lesz tér figyelő kamera??”
 • 4. makákó 2010. október 15. 14:35
  „Végre nem egy nyálgenny szobor!!!!
  Abból már annyi van a városban, hogy akár el is adhatnánk párat!

  Nekem tetszik, és legalább nem tákolt hozzá hülye ideológiát a művész! Modern. Ennyi.”
 • 3. CID 2010. október 15. 13:51
  „Most már biztos, hogy öregszem, ennyi erővel akár otthagyhatták volna valamelyik bádogbódét, az is lenne ennyire ocsmány. Mibe került ez a förmedvény? Nekem nagyon nem tetszik............”
 • 2. geza 2010. október 15. 12:49
  „egytonnás monstrum :D
  Max a gyűjtők szétflexelik :D”
 • 1. varadipal 2010. október 15. 12:45
  „A beton időtálló, a vasdoboz meg tolvajálló?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új jelzőlámpás csomópont és dísztér a Mars téren

Hétfőn beüzemelik az új jelzőlámpás csomópontot a szegedi Hajnóczy utcánál. Tovább olvasom