Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Biciklipóló a Vajda utcában

Szeged - Több mint százéves múltra tekint vissza a biciklipóló, amelynek füvön játszott változatát még Károly herceg is művelte az angol királyi családból - a lovaspóló mellett. A biciklipóló bemutatkozó sportágként szerepelt az 1908-as londoni olimpián.

– A sportág alapvetően az 1990-es évek végén éledt újjá. Ekkor kezdték el játszani aszfaltos pályán a biciklis futárok az Egyesült Államokban – mondta Szakál Péter, aki 2011-ben próbálta ki a sportot. – A felségem agyváltós, bevásárlókosaras kerékpárjával jöttem le először a Vajda utcai pályára, olyannal, amivel a nők piacra járnak.

Szegeden nyolcan-tízen űzik a kerékpározást, a labda- és csapatjátékot ötvöző biciklipólót, amelynek nincsenek kőbe vésett szabályai. – A bicaj-bicaj, test-test és ütő-ütő kontakt ér, de a főszabály: ne legyél állat a pályán – mondta mosolyogva Szakál Péter.
 

Biciklipóló a Vajda utcában. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Egy biztos, aki leteszi a lábát, annak a pálya közepénél kell kongóznia, azaz megütögetnie az ütőjével a pályát körülvevő betonfalat. A biciklipólót három a három ellen játsszák olyan labdával, amit a street hokisok használnak. A szegediek a hazai bajnokság mellett nemzetközi tornákon is szerepelnek.

Csányi Tamás például a napokban érkezett haza Berlinből, ahol elmondása szerint már nagyon népszerű a biciklipóló. aDovlovszki András azt mondta, a biciklipólóban a szegediek tartanak egy rekordot. – A Rongy kocsmában építettük fel a világ legkisebb, 4×10 méteres biciklipóló-pályáját, ahol kettő a kettő ellen játszottunk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőtlenítetés, elkülönítés - 12 hasmenéses migráns miatt

Úgy tudjuk, a migránsokat az egykori kettes kórház épületében, a fertőző osztályon kezelik - legalábbis két napja ide szállítottak be hamsenéses tünetekkel egy illegális bevándorlót. Tovább olvasom