Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Bontanak: eltűnt a Heavytex

Kereskedelmi központot építenek majd Újszegeden, a kenderfonó és szövőipari vállalat helyén. A több mint százéves üzemcsarnokokat már elbontották, de a beruházás elkezdésének időpontjáról nem árult el részleteket a telek tulajdonosa.
Fotó: Segesvári Csaba
Legutoljára a Heavytex Rt. tulajdonában állt a volt óriás, a kenderfonó és szövőipari vállalat több mint tizenegy hektáros területe. A telken ipari park is működött, amely azt követően ürült ki, hogy 2004-ben befejeződött a Heavytex felszámolása. Ebben az évben ünnepelhette volna a jogutód cég a vállalat megalakulásának 117. évfordulóját.
Aki ma az Alsó-kikötő soron a volt szövőgyár előtt halad el a füvészkert irányában, az ipari komplexumból szinte már csak a portásfülkét láthatja. Az épületeket elbontották, a törmeléket megállás nélkül szállítják.

Csak két modernebb irodaház áll a volt gyárterületen, az egyiket még a Heavytex adta el a Matávnak – ma egy olasz cégé –, a másik, a szövő rt. központja a felszámolás során kelt el, izraeliek vették meg és adják bérbe jelenleg. A telken bevásárlóközpont épül, feltételezhetően Interspar: a telek új tulajdonosa, a Generál Kereskedelmi Kft. ugyanis a Spar csoport része, és Budapesten is Interspar hipermarket található az általa működtetett Europark bevásárlóközpontban.

Nosztalgia

„Nem olyan világ van, hogy nosztalgiából meg lehet élni" – válaszolta lapunknak Széll János, a Heavytex Rt. utolsó vezérigazgatója, arra a kérdésre válaszolva, hogyan éli meg az épületek bontását. A tiszteletbeli török konzul megnézte a munkálatokat, de nem kívánta véleményét kifejteni. Egy közelben lakó férfi, Tóth István viszont elmondta, mennyire sajnálja, hogy nyomtalanul eltűnik az gyár, ahol szegediek ezrei dolgoztak. Hozzátette, a törmeléket a Vedres utcán hordják a hatalmas teherautók, emiatt az egész környék fuldoklik a portól.

Érdeklődésünkre Fábián Attila ügyvezető igazgató mindössze annyit közölt, hogy a bevásárlóközpont „tervezés alatt van". Cáfolta viszont, hogy ott irodák is helyet kapnának, mint ahogy arról lapunk idén márciusban értesült. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester hozzátette, a terület részletes szabályozási tervének módosítása az ősz folyamán a közgyűlés elé kerül. Elmondta, a leendő létesítmény építészeti tervezése még csak tanulmányterv szintjén él.

Egy új szolgáltató-, ipari- és kereskedelmi központ víziója már akkor sokakban felmerült, amikor a Heavytex még nyereségesen termelt és a városházán a harmadik közúti híd tervrajzait és látványtevét mutatták be. Az újszegedi oldalon, a leendő tiszai átkelőhöz közel fekvő telekről ordított, hogy földrajzi helyzete miatt felkeltheti a befektetők érdeklődését. Az új kereskedelmi központ létesítése azonban csak úgy lehetséges, ha a gyermekkórháznál, a nagykörút folytatásában utcát nyitnak a volt gyártelep felé. A vasúti töltést átvágó nyomvonalat már évekkel ezelőtt rögzítették a város építési szabályzatában, és a tervek szerint Újszeged állomást is elmozdítanák jelenlegi helyéről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől drágább lesz a kenyér és a húsféle

Szinte minden drágább lesz szeptembertől. Az alapvető élelmiszerek közül már most többe kerül a… Tovább olvasom