Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Botka László: A közszolgáltatások színvonala a tét

Szeged - Az MSZP parlamenti frakciójának szakpolitikusai kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyaltak a készülő önkormányzati törvényről.
 – Örömmel fogadtuk a belügyminiszter meghívását, mert az elmúlt hetekben ellentmondásos nyilatkozatok hangzottak el az önkormányzati rendszer átalakításáról, de némileg csalódottan távoztunk, mert úgy látjuk: továbbra is teljes a káosz – fogalmazott lapunknak a tárgyaláson részt vevő Botka László szegedi polgármester, példaként említve a megyék funkciójáról, a megyei jogú városi státusz megmaradásáról szóló ellentmondásos híreket.

Szerinte az önkormányzati reform egyetlen világos célja a központosítás: az eddig a helyhatóságok által ellátott feladatokat az állam venné át. – A helyi közösségeket ezzel megfosztják attól, hogy beleszóljanak településük legfontosabb ügyeibe. Így a közszolgáltatások színvonala jelentősen csökkenhet. Ha például az iskolák állami kézbe kerülnek, forráskivonás, létszámleépítés várható az oktatásban – mondta. Pintér Sándorarról tájékoztatta őket: egy hónap múlva várható a törvényszöveg, mielőtt a parlament elé kerül a tervezet, újból találkozik a frakciókkal. Botka László szerint a szocialisták továbbra is nyitottak az önkormányzati törvénnyel kapcsolatos egyeztetésre.

Olvasóink írták

 • 13. Bendegúz007 2011. szeptember 21. 13:04
  „"
  Azért érdemes lenne elgondolkozni, azok az iskolák, melyeket Szeged felújított - részben Uniós, részben önerőből -most állami kézbe kerülnek."
  Nem e fillérekért valakik kezére játszák ezen épületeket.”
 • 12. macs 2011. szeptember 21. 11:09
  „Csak egy info:
  "Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a közrádióban kijelentette, hogy "Hosszú távon nem tartható a rezsi befagyasztása. Mint kifejtette: társadalmilag indokolt lehet, de hosszú távon nem tartható az elképzelés, mert az ország importból fedezi szükséges energiája 80 százalékát, a világpiaci árakat pedig nem tudjuk befolyásolni."

  Azért érdemes lenne elgondolkozni, azok az iskolák, melyeket Szeged felújított - részben Uniós, részben önerőből -most állami kézbe kerülnek.”
 • 11. Giga 2011. szeptember 21. 08:06
  „5. jozko 2011.09.20. 21:14

  "Úgy általában a szocialisták nyitottságát, "konstruktív ellenzéki magatartását" ismerem.
  Előttünk zajlik...."

  Amit ugye megismertünk a "Zelmultnyócévben" a fidesz részéről is.. (kivonulgatások, gáncsolások) Szóval nagyon nem éri ez a mondat.”
 • 10. DobóI 2011. szeptember 21. 05:23
  „5. jozko 2011.09.20. 21:14

  Egyetértek!”
 • 9. szunyi 2011. szeptember 20. 21:50
  „A tervezésről annyit, hogy tegnap du az asszony mint egyetemi (k)optató kapott egy e-mailt, hogy véleményezze a felsőoktatási koncepciot. Volt rá 10 órája, mert másnap reggel hétre a tanszékvezetőnél kelett lennie a válasznak, aki 8-ra továbittota, aki kilencre összegezte és 10-re a minisztériumba kellett a válasznak lennie.
  Sok hülyeség volt benne, volt okosság is.
  A koncepció elfogadása után két héttel már elvileg kész a felsőoktatási törvény ( maga a koncepció is eléggé összecsapott), benne olyan baromságokkal, hogy az a szak, ahol államilag támogatott képzés folyik, nem indithat költségtérítéses képzést!
  Mi a célja? Szegeden, Pécsett, Debrecenben (hülye a magyar helyeirás ugye) ne legyen államilag támogatott jogászképzés, az legyen Alcsomocsoládon meg Baján, vagy pedig az egyetem mondjon le a bevétele feléről. Véletlenül se a népszerüeket támogassuk (bizzunk már a hallgatóba, hogy nem a legsilányabb képzést nyújtó egyetemet válassza), hanem a jobbat. Drága a képzés, akkor csökkentjük az államilag támogatott helyek számát.
  Á kiakadtam rajta de nagyon.
  A lényeg, hogy tényleg nem lehet tudni, hogy holnap mi lesz, mert semmire nem lehet tervezni (a mostani munkahelyemnek 1 évig nem volt felelőse az állam részéről és 1 éven keresztül nem fizették a munkát (1 Milliárd Ft).”
 • 8. Clyde 2011. szeptember 20. 21:26
  „4.: Ha másért nem, de legalább azért mert 2011-es dátumot is említesz a soraid közt - bizonyára összeomlana a világ, ha idei problémákkal/konstruktív javaslatokkal foglalkoznál/vagy elégedetten hátra dőlnél, ha szted most minden rendben van.

  5: Botka László épp arról ismert országszerte, hogy a lehető legkevésbé szocialista (hanem a városért, de ez utóbbit nyilván indulattal fogadod). Persze, ha össze akarsz mosni dolgokat, egészségedre, de mi lenne, ha inkább Te tennél hozzá konstruktívan bármit? Vagy legalább konkretizálnál.”
 • 7. strangerrr 2011. szeptember 20. 21:22
  „4. És egyébként illene tudni a különbséget a közszolgáltatások és a közüzemi szolgáltatások között.”
 • 6. strangerrr 2011. szeptember 20. 21:20
  „Hát tényleg mintha nem egy országban élnénk... a tehetősebb rétegnek kedvez orbánék egy kulcsos adója, mint ahogy a matolcsy becsődölt gazdaságpolitikája miatti költségvetési hiány betömését is szegényebbek fizetik e a Matolcsy csomaggal.
  A pártállam mindent maga alá gyűr, a szakszervezetek kivéreztetése már zajlik, a rendőröktől félnek mint a tűztől, az önkormányzatoktól veszik el a feladatokat és ezzel együtt a forrásokat.
  Közben az ÁFA 27 % lesz, de van bérkommandó, médiatörvény, manyup pénzek lenyúlása, jövedéki adó, bankadó (áthárítva az ügyfelekre), chipsadó, oktatási káosz, és a hatalom bebetonozására új "alaptörvény" meg annak asztala.
  Melyik nem igaz ezek közül?
  És melyik volt benne a választási programban?
  Senki nem sírja vissza gyurcsányékat, de ők mit kaptak a 300 Ft-ért...”
 • 5. jozko 2011. szeptember 20. 21:14
  „Úgy általában a szocialisták nyitottságát, "konstruktív ellenzéki magatartását" ismerem.
  Előttünk zajlik....

  Botka László Polgármester Úr "nyitottságához" képest egy mélységben hármas tagolású, géppuskafészkekkel,
  tankcsapdákkal , drótakadályokkal megerősített védvonal sima átjáróház.”
 • 4. igazságkereső 2011. szeptember 20. 20:19
  „#1. Azért nem aggódott a korábbi 8 évben,mert a nyugat-európai árszínvonalon történő számlázásokkal kelet-európai bérekből nyugodtan tudta biztosítani a dzsentri életszínvonalat a "felső tízezernek" miközben ma már a szolgáltatók fenyegetőznek a hátralékosokkal, kiknek már nincs miből fizetniük, "hála az elkúrtuk, nem csináltunk semmit, csak úgy tettünk mintha kormányoznánk....",. szóval ez került nekünk nagyon sokba".Ez a válasz tulajdonképp a 2.strangerrr-nek szól, aki úgy tesz írásában, mintha nem tudná,hogy mi folyt ebben az országban 8 éven át! Olvassa el a Demokrata 2011.március 11.-i számában megjelent "Gyurcsányt az ájulás kerülgette" tanulmányt és ha elolvasta rá fog jönni,hogy már is nullázhatja írása tartalmát! Szép estét mindenkinek!”
 • 3. Lixus_kzs 2011. szeptember 20. 20:13
  „"úgy látjuk: továbbra is teljes a káosz" - jah Botka fejében.”
 • 2. strangerrr 2011. szeptember 20. 19:56
  „1. Mert az elmúlt 8 évben nem akarták felszámolni az önkormányzatokat.

  Totális állami ellenőrzést akar az állampárt és diktátora minden felett. Magyarország már most is inkább egy dél-amerikai banánköztársaságra hasonlít. Aki nem áll be sorba azt kicsinálják vagy így vagy úgy.
  Rákosiéknak eljött 56, a kérdés csak az, hogy ennek a rezsimnek mennyi ideje van. Aki pedig a 2014-es "szabad választások"-ban hisz, az végtelenül naiv.”
 • 1. DobóI 2011. szeptember 20. 19:12
  „A korábbi 8 évben miért nem aggódott ezért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzriadó a JATÉ-ban - mindenki kimenekült

Tűzvédelmi gyakorlatot rendeztek a JATE Klubban kedden. A szórakozóhelyet éles helyzetben 6 perc alatt kell kiüríteni. Most 2 perc alatt sikerült. Tovább olvasom