Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Bűnmegelőzés az idősek védelmében

Csongrád megye - Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Oda kell figyelni az idősekre – hangsúlyozza a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.
Demográfiai adatok szerint 2000-ben a Földön körülbelül hatszázmillió idős élt. Magyarországon a 2001-es népszámlálás adatai szerint minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte a hatvanadik életévét.

– A bűnözés nincs helyhez, időhöz, alkalomhoz kötve. Korunk változásával újabb és újabb formái jelennek meg, más és más veszélyeket hordozva magukban. A bűnt megelőzni főként ott lehet, ahol az megvalósulhat, és elsősorban azok előzhetik meg, akiket fenyeget – hangsúlyozza M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A CSMRFK a városi rendőrkapitányságokkal közösen kiemelt figyelmet fordít az idősek és egyedül élők biztonságának megteremtésére. A „Nagyszüleink biztonsága" elnevezésű bűnmegelőzési program évek óta sikerrel működik a nyugdíjasklubok meghívásainak eleget téve.

– Az első és legfontosabb gondolat, hogy idősebb rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédunkra kiemelt figyelmet fordítsunk. Hívjuk fel figyelmüket arra, hogy a lakókörnyezetükben feltűnő idegeneket kísérjék figyelemmel, esetleges közeledésüket egészséges bizalmatlansággal fogadják. Fontos hangsúlyozni, hogy otthonaink ajtaját minden esetben be kell zárni kulccsal, a becsukás nem nyújt megfelelő védelmet! Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjünk be a lakásba. A tőlük való vásárlás is komoly kockázattal járhat, mert lehet, hogy csalóval állunk szemben. Amennyiben pénzváltás ürügyével csengetnek be, ajánlatos visszautasítani a kérést, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal van dolgunk. Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjük, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. Megtakarított pénzünket, ékszereinket, értékeinket minden esetben elzárva kell tartani. Az általunk értékesnek tartott tárgyakról ajánlatos listát vezetni, feltüntetve azon a legfontosabb jellemzőket, paramétereket – sorolja M. Toronykőy Márta.

Egy megbízható szomszéd nagyban hozzájárulhat személyes biztonságunkhoz, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, amikor az azonnali segítség nélkülözhetetlen. Szükség esetén pedig hívni kell a 107-es, 112-es segélyhívót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

György 100 százalékkal sem elég rokkant a támogatáshoz

Kothencz György százszázalékos rokkant, mégsem kaphat támogatást autóvásárláshoz – egy friss szakvélemény szerint mozgásában csak enyhén korlátozott. Tovább olvasom