Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Büntetés a Tisza szennyezéséért

Szeged - Pénzbüntetésre ítélt a szegedi bíróság egy algyői halászt és egy szegedi vendéglőst: a vád szerint tőlük származik a Tiszába dobott, több zsáknyi, bűzlő halbél. A fölfúvódott csomagokat 2007 augusztusában, a tiszai halfesztivál előtt találták meg Algyőnél.
Hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta az ügyészség a halászt és a vendéglőst, a bíróság úgy találta, hogy a vád megalapozott. Az elsőrendű vádlott halászt 200 ezer forintra, a vendéglőst 320 ezerre büntették, és mindkettejüknek viselniük kell a bűnügyi költségeket – az ítélet azonban várhatóan nem lesz jogerős, mert a vádlottak védői rögtön bejelentették: fellebbeznek.

Nógrádi Beáta bírónő a vádlottakon kívül 11 tanút hallgatott meg: az algyői mezőőr és a horgászok elmondták, hol látták meg a bűzlő zsákokat, négy algyői férfi pedig arról nyilatkozott – némi hezitálás után –, hogyan pucolta a halat a halász házánál, az udvarban, s hogy a bél nagy részét zsákokba rakták. A begyűjtött iratokból kiderült, hogy a vendéglős cége vett a kérdéses napon 550 kiló halat a Szegedfish Kft.-től, és azt egyenest a halász lakására szállíttatta. A vendéglős ezt nem tagadta, de abban ellentmondott a pucolóknak, hogy a tisztítást ő rendelte volna meg: állította, ő csak tárolta a halat Algyőn, majd visszavitte Szegedre, és a vendéglőjében dolgozta fel. A bíróság úgy találta, ez így nem életszerű. A halász egyáltalán nem tett vallomást. A bíróságon elhangzott: akié a hal, annak kell gondoskodnia a hulladék szakszerű elhelyezéséről. Eladásra szánt halat pedig – bármekkora mennyiségű is az – egyébként sem szabad ilyen körülmények közt pucolni, hiszen az élelmiszer előkészítésére szigorú szabályok vonatkoznak.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. seawasp 2010. február 19. 11:02
  „23. favágó
  "Az utolsó a "Keszeg" a Vár udvarán volt kiállítva!"
  Jól emlékezel, csak a részletek hiányoznak! :-D

  Arról volt szó, a potykák azért úsztak napokig a Tisza vizében, hogy a tavi életüket - iszapíz - kimossa a Tisza vize! Így már mehettek a Marx-téri kiosztóba!
  A cikkhez szólva, ha nem zsákozzák a beleket, a halak, és a madarak eltakarították volna gyorsan!
  Már csak azért is, mert ha megnézzük a szárazföldi ragadozókat, a belet kezdik először cibálni, mert abban van az igazi táplálék!

  Emberre vetítve, ha visszakaphatnánk azt az értéket, amit otthagytunk a wc.-ben, akkor nem lenne anyagi gondunk! Erre mondták faluhelyen az udvari wc-re, az aranybánya! :-D”
 • 24. alex007 2010. február 18. 16:28
  „Kit érdekel, hogy ki volt? Mikor a gázszámlát nem birjuk kifizetni... figyelem-elterelésnek jó. Had rágódjon a jónép valamin.. Az Uniós-nyomásra hirtelen elvégzett csatornázás végezte ki a Tiszát, VEGYÜK MÁR ÉSZRE! Egész kelet-Magyarország szennyvize a Tiszába folyik, sok esetben a csapadékkal együtt, a tisztitókon keresztül..Vagy foglalkozott valaki a fehértói-csatornából mázsaszámra érkező döglött hallal? Vagy érdekel valakit, hogy miért lehet Szeged egyik piacán, a horgászboltban varsát, hálót elektromos halász-gépet kapni? Tisztelettel....”
 • 23. web 2010. február 18. 10:40
  „-ki volt a vendéglős, ki volt a halász? miért ne tudhatnánk.....?”
 • 22. ferdzso 2010. február 18. 09:49
  „Ismét itt egy példa a magyar mentalitásról, és a dolgok félre értelmezéséről.Olvastam valahol: Autóval utazott a család, nyugatról haza látogató nagynénivel bejárva a környéket, mutatva, hogy itt is mekkora fejlődés történt, amíg a "néni" nem járt erre. Két kis "unokaöcsi"ült a hátsó ülésen. A gyerekek eszegettek.Egyik fiú kidobott a kocsi ablakán egy alma csutkát. A nagynéni nem szólt. Erre a másik is, egy üres cukros nylon zacskót.A nagynéni leszidta, miért csinál ilyet? Erre az, -"hát a bátyámnak miért nem szóltál"? (Itt a lényeg): Mert egyik tápanyaggá, esetleg egyszer almafává cseperedik,és alkalmi "ajándékkal" lepi meg az arra járót, míg a zacskó, csak szemét, ami szennyezi, csúfítja a környezetet.!! Ehhez el kellett költözni "nyugatra", hogy valaki ezt megértse?! Hát így van ez itt, "nálunk"! Én már azon sem csodálkozom, ha egyszer arról lesz cikk, hogy megrótták a gazdát, mert vetés előtt büdös trágyával szennyezte be a földjét! -Hiszen mi "okos" magyarok vagyunk!!!-”
 • 21. favágó 2010. február 18. 09:10
  „Azt mondja a bíró "nem életszerű". A Tisza partján régen rengeteg hajó állt, amit a halak tartására használtak! Az utolsó a "Keszeg" a Vár udvarán volt kiállítva! 100 éve még életszerű volt, hogy a kifogott halakat folyóvízben tárolták? Ma már nem? És ez alapján döntött!! Szerezzen bizonyítékot!!! és ha megvan akkor ítéljen!! De ez a "nem életszerű", ez nagyon bűzlik nekem!!:-)”
 • 20. nyugdíjas 2010. február 18. 08:58
  „A Tiszán ma is kikötött úszóházakon feltorlódot csodálatos látványért, szeméthegyek pontosabban, ki lesz megbüntetve? Nincs gazdája a Tiszának, olyan mint egy szennyvízcsatorna...”
 • 19. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 17. 22:54
  „Egész Szeged népe a Tiszába sz@rik! Én is, de azért a szomszédomat szóljam meg.”
 • 18. Pecás1225 2010. február 17. 22:02
  „Ezért kell a .... halászok varsáit elengedni a fenébe, Most januárban megbukott az egyik algyői halász az őzek hurkolásával és még a majom követelte vissza a halászati engedélyét. Most üzenem neki, hogy az összes varsáját meg a fenékhálóját kiszedem és darabolva tovább engedem a halászok menjenek <moderálva>!!!!!”
 • 17. Yossarian 2010. február 17. 22:00
  „jó lenne tudni, hogy melyik vendéglősről van szó. mert a vendéglőjét nagy ívben elkerülném.”
 • 16. baloghkatica 2010. február 17. 21:57
  „Az állati maradványok bomló büdös, fertőző cuccok, szegeden is le lehet adni ártalmatlanításra. Párezer forint költségből kijött volna... Buták, most majd fizethetnek...”
 • 15. antikos 2010. február 17. 21:48
  „És a román hulladékudvarok mikor kapják a folyamatos szennyezésért a büntetést???
  Érdemes az ártérben egy kicsit sétálni, a román határtól a Maros árterén egészen le a Szerb határig...”
 • 14. KolompárRómeó 2010. február 17. 21:37
  „Nem szokott úgy rendesen, természetes halállal naponta ennyi halbél az elpusztult halból a folyóba kerülni?

  Esmeralda akkor hánymilliárd forint büntetést is kapott a ciánért?”
 • 13. TrombiFrédi 2010. február 17. 20:18
  „Ez még csak a kezdet, vagy már a vég???”
 • 12. Logaritmus 2010. február 17. 20:17
  „Oh yes, minek rakták zsákba? Ennyi tetem maradvány órák alatt biológiai úton eltűnik a Tiszában, úgy lehet még lett volna állat, amelyik örült is volna a szerves tápanyagnak. (Már ha a bél tápanyagban gazdagnak mondható egyáltalán.)”
 • 11. ValakiaSOKKözül 2010. február 17. 20:16
  „azért kíváncsi lennék hogy melyik vendéglős volt még benne a buliban......ha már ő is büntit kapott, akkor tudni szeretném a cég nevét.....
  Egyébként szerintem is elég röhejes, hogy 3 év alatt ide jutottak el....bár senki sem szeretne látni a Tiszában úszó béldarabokat, de ésszerűbben és természetesebben is el lehetett volna tüntetni úgy, hogy a környezetnek nem árt vele....”
 • 10. Grabowsky 2010. február 17. 20:06
  „Öt mázsa halnak egy mázsa bele van, szerintem meg se tudott volna büdösödni ha nem teszik bele a zsákokba, egyszerűen bedobni a vízbe aztán jöjjenek a ragadozóhalak.

  Itt semmi se történt, csak a zsák volt felesleges, ha nincsen zsák, nincsen korpusz mert megzabálja a csuka meg a süllő.”
 • 9. abrakapokusz 2010. február 17. 20:02
  „Olcsóbb lett volna a Szegedfish-nél kilónként 100 Ft-al drágábban, pucolva megvásárolni a halat.”
 • 8. SS. 2010. február 17. 19:21
  „szarka és nem kormorán, a szarka dögevő, (szerinted mi szokta az elütött kutyákat eltakarítani, hát elmondom, nem a közútfenntartó vállalat)... egyébként meg senki nem mondta hogy rothadt, csak hogy büdös volt, szerintem a halbél önmagában is büdös (én már láttam halbelet), és a lényeg nem is ezen van, pl tisztelt 9. hozzászóló megértette hogy mit akartam mondani: semmiségeknek nagy port kavarnak, hogy a nagy porban nagy dolgokat tudjanak véghezvinni... ez a zavarosban halászás fogalma...”
 • 7. Logaritmus 2010. február 17. 18:32
  „Sajtoskifli: "fél tonna állatból származó, műanyag..."

  Érted? Fél tonna állatból származó...rothadó halbél.... Tényleg, legyél már figyelmesebb kicsit! :)”
 • 6. tarkan 2010. február 17. 17:56
  „Ez jó:::)))És a ciánosokkal mi történt,kedves biróság???::))))”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár Pál-emlékkiállítás nyílik Szegeden

Szeged - Lázár Pál festőművész több mint száz alkotásából nyílik emlékkiállítás a 2007-ben elhunyt… Tovább olvasom