Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Capriccio a Metropolitanből

Szeged - Richard Strauss „hattyúdalát", az 1942-ben komponált Capricciót még sohasem mutatták be Magyarországon – ma 19 órától Szegeden, a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan Opera előadását közvetítik. Madeleine grófnő szerepét napjaink egyik legnagyobb dívája, Renée Fleming énekli.

Az opera történetében időről időre összetűztek azok, akik a zenét tekintették fontosabbnak, és azok, akik azt csak a szöveg aláfestéséül szánták. Richard Strauss utolsó operájának, a Capricciónak a szövegkönyvét Stefan Zweig története nyomán Clemens Krauss, a zeneszerző barátja és maga a komponista írta. Strauss szellemes ötlettel zenés társalgási darabnak nevezett egyfelvonásos művében keresi a választ az operairodalom egyik központi kérdésére: a zene és a költészet egymáshoz való viszonyára. A zeneszerző művészetről és életről alkotott gondolatait a főhős tolmácsolja.

A történet 1775-ben, egy Párizs melletti kastélyban játszódik – itt lakik a gróf és húga, a gyönyörű özvegy grófnő. Az ő születésnapjára készülnek zenével, látványosságokkal. Flamand, a zeneszerző és Olivier, a költő is szerelmes a grófnőbe, és mindketten követelik, hogy válasszon a zene és a szavak között. A grófnő éteri magasságokban lebeg az előkészületek, színigazgatók, olasz énekesek és híres színésznők felett, és a választ másnapra halasztja. Az opera hősnője lehetne tündérkirálynő is, akinek mindent szabad, és az első pillanattól fogva nyilvánvaló, hogy nem a zeneszerző és a költő, hanem a zene és a szavak között kell választania. Strauss azt mondta, ő nem tudja a megoldást. Grófnője a saját tükörképétől kérdezi: „Ha az egyiket választod, elveszíted a másikat. Nem veszít-e az ember mindig, amikor nyer?" A Capriccióban mégis elhangzik az egyértelmű válasz. Nem lehet meglepő, hogy Strauss, aki ugyan különösen kényes volt a librettóira, végül is a zenét tette első helyre.

Renée Fleming és Joseph Kaiser a Capriccio egyik jelenetében.
Renée Fleming és Joseph Kaiser a Capriccio egyik jelenetében.

Renée Fleming a 2008-as szezont nyitó esten a Capriccio zárójelenetével kápráztatta el a Met közönségét; most a teljes művet elénekli John Cox rendezésében. Clairon, a színésznő szerepét a brit mezzoszoprán, Sarah Connolly énekli. A további szerepekben Joseph Kaisert, Russell Braunt, Morten Frank Larsent, Peter Rose-t hallhatja a közönség. Az előadás karmestere a brit Sir Andrew Davis.

Budapesten koncertezik a világsztár díva

 Renée Fleming május 11-én az Operaház Májusünnep fesztiválján önálló estet ad. A koncerten Strauss, Massenet, Dvorák, Lehár, Puccini, Leoncavallo és Zandonai műveiből csendülnek fel részletek Kristjan Järvi észt–amerikai karmester dirigálásával. A méregdrága jegyeket néhány óra alatt elkapkodták. Renée Fleming a híres Juilliardon tanult, később Fulbright-ösztöndíjasként Arleen Auger, majd Elisabeth Schwarzkopf tanítványa lett – a német szopránlegendának egyik legjobb szerepe volt a Capriccio Madeleine grófnője. Fleming 1986-ban énekelte első operai főszerepét: Salzburgban Konstanzét alakította a Szöktetés a szerájból című Mozart-operában. A Metben 1991-ben lépett először színpadra a Grófné szerepében a Figaro házasságában. Fellépett a világ legnagyobb operaházaiban, alakításával, virtuozitásával kivívta a kritikusok elismerését is. 1995-ben a Metben Desdemonát énekelte Verdi Otellójában Plácido Domingo partnereként, 1996-ban a Bayreuthi Ünnepi Játékokon Évát alakította A nürnbergi mesterdalnokokban. Gregor Józsefnek is kedves partnere volt, Houstonban együtt léptek fel Strauss Arabellájában. A világhírű szopránt túlzás nélkül nevezhetjük minden idők egyik legünnepeltebb operacsillagának. A pályán eddig eltöltött huszonöt éve során több mint kétszázszor énekelt a Metben. Fellépett Barack Obama elnöki beiktatási ünnepségén, énekelt Károly hercegnek a Buckingham Palotában, Vaclav Havel cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett prágai ünnepségen. Többszörös Grammy- és Gramophone-díjas. Férjétől, Rick Ross színésztől 1993-ban és 1995-ben két lánya született, akiket 2000-es válása óta egyedül nevel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros az autósiskoláknak

Havonta 331 ezer forintot szeretne kapni a bérlőtől az autóvezető-tanpálya gazdája, a megyei önkormányzat. Tovább olvasom