Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Chippel küzdenek a feketén szemetelők ellen

Szeged - Matricával és chippel azonosítják a kukákat Szegeden, így próbálják kiszűrni a nemfizetőket. Miközben a városban évente 3-4 százalékkal több szemét termelődik, a fizető ügyfelek száma inkább csökken.
 Nyilvántartott kukák

2011 novemberében adtuk hírül, hogy a makói szemetesedénye-
ket chippel látta el az akkori szolgáltató, a hódmezővásárhelyi
A. S. A. Köztisztasági Kft. Időközben azonban szolgáltatóváltás történt, és a vaskúti székhelyű Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ezeket már nem használja. Szentesen nincs chip a kukákon, azokat matricával látják el és az alapján különböztetik meg. A matrica tartalmazza a szerződés számát, nevet, címet, azt, hogy hány literes kukára és milyen szolgáltatásra fizetett elő a lakos. A színe is beszédes, az igénybe vehető kedvezményeket mutatja. Csongrádon sincs chip, van viszont címlista utcákra lebontva és az alapján tudják, kinek, milyen szolgáltatásra van szerződése. Hódmezővásárhelyen is hasonló a helyzet, nincs chip a kukákon – ez, korábbi információ szerint, 2015 nyarára várható –, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. minden edényt kiürít. Létezik egy nyilvántartás a szemetesekről, ingatlancím szerint, és ez tartalmazza a kedvezményeket is.

Egyre több a szemét, miközben a fizető ügyfelek száma nem nőtt. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. kísérleti jelleggel chipekkel látja el a belvárosi gyűjtőedényeket, így próbálják meg azonosítani a fizetés nélkül szemetelőket.

– Az edények azonosításával kiszűrhetők a fekete ürítések, a többletköltség már nem a rendesen fizető ügyfeleket terheli – mondta Lukács Attila. A környezetgazdálkodási cég divízióvezetője hozzátette, egyre többször tapasztalják, hogy a belvárosban nem szerződés szerint történik a hulladékgyűjtő edények kihelyezése. Miközben a lakosok, cégek a leggyakrabban heti egyszeri elszállításért fizetnek, a környezetgazdák azt látják, sokan háromszor is kiteszik a kukákat. Ugyanis a belvárosi szemétszállítás logisztikailag 3 napra van elosztva, sokan ezt kihasználva próbálják megspórolni a szemétdíjfizetést.

Lukács Attila elmondta, az ügyfeleknek egy matricát küldtek ki, amit a kukákra kellett felragasztani. Így az is látszik, hogy azonos méretű kukák közül melyikért, mennyit fizetnek.

A környezetgazdák a napokban felcsavarozták a fekete, kör alakú jeladót, amit a kukásautókra telepített fedélzeti egység olvas le.

– A rendszer véglegesítése után a chip nélküli hulladékgyűjtő edényt is ürítjük, miközben a helyszínelő munkatársak felkeresik az érintett ügyfelet – mondta a divízióvezető.

Azonos méretű kukák a szegedi Arany János utcában. A 120 literes ürítéséért csak feleannyi díjat fizetnek. Fotó: Segesvári Csaba
Azonos méretű kukák a szegedi Arany János utcában. A 120 literes ürítéséért csak feleannyi díjat fizetnek. Fotó: Segesvári Csaba

A környezetgazdáktól megtudtuk, a rendszer kiépítése Szegeden 70-75 millió forintba kerülne, számításaik szerint a beruházás egy éven belül megtérül. Elmondták, akik bevezették ezt a rendszert, átlagosan 5-7 százalékos költségmegtakarítást értek el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősbemutató az évadnyitó koncerten

Gyüdi Sándor vezényletével ma 19.30-kor kezdődik a nagyszínházban a Filharmónia évadnyitó bérleti koncertje. Tovább olvasom