Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Család, ahová születni kell

Család, ahová születni kellDonnerték. Az anyatejjel szívták magukba a cirkuszi életet. Fotó: Frank YvetteA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Szeged - Az ország egyik legrégebbi cirkuszi dinasztiája a több mint kétszáz éves Donnert család. A társulat kemény magját a rokoni szálakon kívül a vándorlás nehézségei is összekovácsolták.
– Aki ide születik, az anyatejjel szívja magába a vándorcirkuszi életet – állítja Kraj Eduárd, a Donnert Cirkusz igazgatója.

– A szüleim terelgettek engem és a testvéreimet olyan irányba, hogy a tehetségünkhöz illő hétköznapi foglalkozást tanuljunk, például akinek jó a kézügyessége, menjen grafikusnak. Kaptam tőlük választási lehetőséget, de számomra magától értetődő volt, hogy folytatom a kétszáz éves családi hagyományt.

Nem véletlen óvták a zsonglőr és akrobata szülők a pályától: a cirkuszi lét annyi nehézséggel jár, amennyit csak szerelemből tudnak leküzdeni.
 
Család, ahová születni kell. Fotók a Donnert család archívumából (galéria)
– Akik láttak egy telt házas előadást, sokan azt gondolják, hogy mekkora üzlet – jegyzi meg nevetve Eduárd. – Pedig sokszor közel sincs tele a sátor, épp annyi nézőnk jön, hogy fenntartsuk magunkat. De ez a műfaj ilyen, egyszer fenn, egyszer lenn. Univerzális emberekre van szükség, akik egy picit mindenhez értenek, és nemcsak arra gondolok, hogy tudjunk picit zsonglőrködni, bohóckodni – a porondon kívül is kell boldogulni. Sátrat állítani, teherautót vezetni, defektes kereket cserélni, ha elmegy a villany, akkor azt megjavítani.

Az egyszerű háztartásokban is adódnak technikai gondok, ám egy lakókocsikból és teherautókból álló karavánban ezeket nehezebb orvosolni.
 
 Produkcióóóó! - jelenet a horrorcirkuszból. Fotó: Frank Yvette
Produkcióóóó! – jelenet a horrorcirkuszból. Fotó: Frank Yvette

– Folyamatosan úton vagyunk, és nincsenek meg azok az ismeretségek, amelyekre egy hétköznapi ember tud támaszkodni – magyarázza Eduárd.

– Így a legtöbb dolgot magunknak kell megoldani. Emellett a hivatalok se könnyítik meg a helyzetünket: nincsenek belátással arra, hogy mit tud kifizetni egy cirkusz, mennyibe kerül az utaztatás, a fellépők bére, az állatok etetése, teherautók fenntartása, adója, javítása, az üzemanyag, az útdíjak.

Ha egy kicsi országra viszonylag sok cirkusz jut, elkerülhetetlenek köztük a súrlódások.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Rainer-ház a Juhász Gyula utcában

Megmenekült a Rainer-ház a Juhász Gyula utcában
A nemzeti örökségvédelmi központ döntése nyomán megmenekült a nagy árvíz előtt épült Juhász Gyula utca 3. alatti polgárház, amelynek a helyén társasházat kívánt építeni egy befektető. Tovább olvasom