Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csányi Sándor: Nem játszhattam túl a szerepet

Motorbalesete után is forgatott. Az első magyar szélhámosfilmben, a Kaméleonban nehéz szerep várt Csányi Sándorra: ő Márk, a főszélhámos Gábor barátja. De így volt ez Goda Kriszta előző két játékfilmjében is. Mert Csányi mindig szerepel a Goda-filmekben.
A Kaméleonbeli szappanopera jeleneteinek forgatását élvezte a legjobban Csányi Sándor. A filmben ő a Perzselt szívek című szappanopera kiváló színésze Márk, aki nárcisztikus alkat, sikeres, jóképű. Legfőbb jellemzője a hiúság és az önimádat, amit Gábor, a szélhámos ki is használ – jellemzi Márk figuráját Csányi Sándor.

Vígjátéki karakter

– Gábornak az a lényege, hogy tudja, hogyan lehet megfogni az embereket. Az én esetemben kezére játszik a véletlen, amikor azt hiszem, ő egy producer – mondja Csányi Sándor.

A Kaméleonban lévő szerep: vígjátéki karakter, melynek eljátszása rendkívül könnyűnek tűnik, de igazából pont ez a szerep nehézsége, hisz nem volt szabad túljátszania azt. A rendezőnővel, Goda Krisztinával ez volt a harmadik filmje, de a szélhámos Gábort alakító Nagy Ervinnel is könnyed volt az együttműködés.

– Nagyon jól éreztem magam a forgatáson, sőt túlságosan is jól. Kriszta (a rendező) mondta is, hogy ne hülyéskedjek már annyit. Jó barátok vagyunk, félszavakból is értjük egymást. Nagyon összehangoltan dolgoztunk mindnyájan. Ervinnel színházban is játszom együtt, tehát nem okozott gondot a közös forgatási jelenetek rögzítése. A legkellemesebb élmény viszont egyértelműen a filmbeli szappanopera felvételei voltak. Márkként egy olyan jelenetben játszhattam a partnereimmel, amelyben a karakterem színészként látható. Vagyis azt vette a stáb, hogy forgat egy sorozat, a Perzselt szívek, annak sztárjaival. Ebben a jelenetben a rendező megengedte, hogy a szöveggel játszunk, és ez a játék pluszszerelem volt – vélekedett a forgatáson szerzett tapasztalatokról Csányi Sándor.

Műfaji ötvözet a Kaméleon: van benne dráma, humor, feszültség – véli Csányi Sándor.
Műfaji ötvözet a Kaméleon: van benne dráma, humor, feszültség – véli Csányi Sándor. Fotó: Kisalföld

A sármos színész szerint a film tulajdonképpen egy műfaji ötvözet, van benne dráma, humor, feszültség, egy szélhámos a főszereplője, és azt nem lehet rá mondani, hogy egy jó film, mert olyan kategória szerinte nincsen.

Szülők a moziban

– Ma szinte csak a vígjátékokra váltanak jegyet a nézők, mert szórakozni akarnak. Ez a film pedig tényleg szórakoztató, de mégsem vígjáték. Épp arra hivatott, hogy megtanítsa újra a nézőket arra, hogy nem csak vígjátékokat érdemes nézni. Én úgy tudom, hogy nagyon jól indult a film, nézik az emberek. Ha a jövő héten és azután is menni fog hasonlóan jó eredménnyel, akkor valóban szeretik és ajánlják majd az emberek a barátaiknak, ismerőseiknek. Én egyébként a szájhagyományban hiszek. Abban, hogy azt mondja valaki a haverjának: Na, ezt nézd meg, ilyet még nem láttál! Ez az a film, amire nyugodtan el lehet vinni a szülőket is. A hazugság, becsapás mindenki számára ismert fogalom, és valószínűleg nincs olyan ember, akit még sosem csaptak be így vagy úgy. Izgalmas film nem várt fordulatokkal, és például Kulka János egy másik generáció színésze, akit régen láthattak a nézők a filmvásznon.

A film forgatása előtt néhány nappal Sándor motorbalesetet szenvedett és meg kellett műteni a vállát. Ám a baleset és a műtét után egy héttel már a Kaméleonban forgatott összecsavarozott vállal.

Motorbaleset utáni forgatás

– A balesetem miatt a legkellemetlenebb az első forgatási nap volt, ugyanis fájdalomcsillapítókkal begyógyszerezve kellett játszanom, és például le kellett cserélni az autót is automata sebváltósra, mert nem tudtam vezetni sem. Meg is fogadtam, hogy nem ülök motorra többet. Sosem vezettem gyorsan, de jelként fogtam fel ezt az esést. Azóta csak autóval közlekedem.

Sándor elárulta azt is, hogy a jövőben folyamatosan próbál majd a Madách Színházban, és vár rá egy filmszerep is a nyáron, tehát jönnek a szebbnél szebb feladatok számára. Goda Krisztinával pedig szerinte sokat forgatunk még.

– Vannak már „jokerszavaink" is, teljesen összeszokottan dolgozunk, tökéletesen értem az instrukcióit, tudom, hogy mire gondol. Mivel régóta munkálkodunk együtt, értem minden szavát, mozdulatát, feltétel nélkül megbízom benne. Egy színész feladatokra, kihívásra vágyik, számomra is ez a legfontosabb.

Közönségkedvenc

A Kaméleonbeli Farkas Gábor foglalkozását tekintve szélhámos. Magányos, csúnyácska nőket hálóz be, szerelmet ígér, majd megcsapolja a bankszámlájukat. De egy nap, elege lesz a piti ügyekből, igazi kihívásra vágyik. Így találkozik Hannával, a gazdag és szép balerinával, aki egy sérülés után próbál visszatérni a színpadra. Gábornak minden trükköt be kell vetnie, hogy a lány komolyan vegye, szerez magának luxuslakást, sportautót, orvosi diplomát, sőt egy egész kórházat is, ha kell. De a hazugságok bonyolult hálójába ő maga is belegabalyodik, és végül már azt sem tudja biztosan, valóban csak a pénz-e a cél. A Kaméleont a szegedi Cinema Cityben ma 15 óra 30 perctől és 22.30-tól, vasárnap 15 óra 30 perctől vetítik.

Olvasóink írták

  • 1. Iza3 2009. január 04. 13:08
    „Ez a pasi sármos...?????!!!!
    Ugyan máááár kérem!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: B. Ú. É. K. hét évtizede

Hetvenkét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e… Tovább olvasom