Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a színpad elkorhadt régi padlózatát, és megkezdték az új fenyődeszkák lefektetését. Hét kivitelező cég működik közre a hatvanmillió forintba kerülő átfogó felújításban, amelynek szeptember elsejére be kell fejeződnie.
A színpad teljes padozatát kicserélik. Fotó: Segesvári Csaba
A társulat tagjait kitiltották a csatatérré vált Szegedi Nemzeti Színházból ezen a nyáron. A színpad most a legveszélyesebb terület: felszedték az elkorhadt deszkákat, könnyen lezuhanhat, aki arra téved. Az 1986-os átadás óta nem végeztek komolyabb felújítást a teátrumban, így elengedhetetlenné vált a rekonstrukció. Húsz év alatt teljesen amortizálódott a színpad, ezért most nemcsak a teljes padlózatot, hanem a színpad alatti forgó elhasználódott kerekeit is ki kell cserélni.

Krizsán István műszaki igazgató szerint a színpadhoz a korábbinál 2 milliméterrel vastagabb, kiváló minőségű, speciális fenyődeszkát használnak. Az új padlónak négyzetméterenként 500 kilogrammos terhelést kell majd bírnia. Folyamatosan ellenőrzik a beépített faanyagot, hogy az új színpad hosszú élettartamú lehessen. Persze ehhez arra is szükség lenne, hogy díszlettervezők ne tonnás vasmonstrumokat álmodjanak rá, amelyek szinte felszántják a padlót.

– Ahogy az autópályák is hamar tönkremennének, ha rendszeresen harckocsik járnának rajtuk, a színpad sem bírja sokáig az extrém igénybevételt – jegyzi meg a műszaki igazgató, akitől azt is megtudjuk, hogy a közbeszerzési eljárás nyerteseként most ugyanaz a gyomaendrődi cég végzi a javítást, amelyik két évtizeddel korábban, az átépítés idején a színpadot készítette. Az akkori munkások egyike ma a cégvezető. A színpad persze csak egy a sok javítandó elem közül.

Lángmentesített függöny

Ciki volt már a kopott, szakadozott, helyenként lyukas, toldozott-foldozott bársonyfüggöny. Most ezt is lecserélik: egy pesti cégnél már varrják a speciális, lángmentesített, külföldről hozott anyagból az aranyrojtokkal díszített újat, ami a korábbinál sokkal mutatósabb lesz.

Kicserélik a ponthúzó pultokat, felújítják a vasfüggöny vezérlését is. A mintegy hatvanmillió forintba kerülő szerteágazó rekonstrukciót hét cég végzi. Egyszerre általában 18-20 munkás dolgozik a nagyszínházban. Megkezdték a színpad gépészeti felújítását is, szerelik a hívó-utasító hangrendszert, festik az előcsarnokot. A nézőteret most nem függöny, hanem hatalmas nejlonfólia választja el a színpadtól, így próbálják védeni a széksorokat és a kárpitot. Ha a nagyobb munkákkal végeztek, felcsiszolják és lakkozzák a kopott nézőtéri padlót is – azt ígérik, úgy csillog-villog majd, mint újkorában.

A gördülékeny színházi munkához elengedhetetlen javítások mellett akadnak szembetűnő változások is. A páholyok előtti folyosókat bordó szőnyegekkel borítják majd, mert a késve érkező nézők cipőjének kopogása behallatszott, zavarta az előadást.
Krizsán István szerint a tervek szerint haladnak, így a felújítást szeptember 1-jére biztosan befejezik. A színpadot már augusztus 15-én átadják, a próbatermi próbák augusztus 20-a után megkezdődhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom