Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

˝Csináljuk meg rendesen, édes gyerekem!˝

Szeged - 60 éves lenne az idén Meleg István, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egykori kémia–fizika szakos tanára. Egykori diákjai elhivatottnak és igényesnek ismerték, olyan embernek, aki motiválta diákjait.
– Nagyon jó ember volt, imádta azt, amit csinált. Megszállottja volt a minőségi tehetséggondozásnak a kémia terén. Az az elhivatottság nagyon ritka, amit képviselt – emlékezett vissza Meleg Istvánra, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egykori kémia–fizika szakos tanárára tanítványa, Kukovecz Ákos egyetemi docens. Kémia-, fizikatanára és osztályfőnöke is volt a szeretett pedagógus, ráadásul egy házban laktak. Meleg 2001 szilveszterén halt meg tragikus hirtelenséggel, az idén lenne 60 éves. Az évforduló kapcsán a gimnáziumban nemrég előadó-délutánt tartottak az egykori tanítványok.

– A Szegedi Tudományegyetemre eddig öt Lendület-pályázat nyertes érkezett, ebből három a kémiához köthető, és mindhárom Meleg-tanítvány – emelte ki Janáky Csaba egyetemi tanársegéd. – Hallatlanul tudott motiválni, mindenki önként maradt nála szakkörre és kísérletezni. Rendkívül igényes volt, mindig azt mondta, hogy ha belekezdünk, akkor azt csináljuk meg rendesen, „édes gyerekem". Nagyon fontos, hogy ezt a szemléletet átadta tanítványainak – véli Janáky Csaba.

Hancsák Károly, a kémia munkaközösség vezetője az iskolai laborban, Meleg István fényképénél. Fotó: Karnok Csaba
Hancsák Károly, a kémia munkaközösség vezetője az iskolai laborban, Meleg István fényképénél. Fotó: Karnok Csaba

Prókai Szilveszter, a Radnóti-gimnázium kémiatanára két éve azt nyilatkozta lapunknak, hogy Meleg Istvánnak köszönheti a legtöbbet. „A radnótis pályafutásom elején emberileg, szakmailag maximálisan támogatott. Az egyik legjobb szakember volt az országban, sajnos elég fiatalon halt meg" – mondta.

21 évig a Radnótiban

Meleg István 1954. augusztus 9-én született Békéssámsonban, és 2001. december 30-án halt meg Szegeden. 1978-ban a József Attila Tudományegyetemen kémia–fizika szakos tanári oklevelet kapott. 1980 augusz-tusától 2001-ig tanított a Radnótiban. 42 tanulója jutott be, illetve ért el jelentős eredményeket OKTV-döntőben, és összesen 35 diákja szerepelt az Irinyi János Kémiaverseny döntőjében. Emlékére barátai, kollégái és volt tanítványai létrehozták a Meleg István Alapítvány a Kémia Oktatásáért közhasznú szervezetet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 lakás 4 hónapja gáz nélkül

Már csak a nemfizető lakókon múlik, hogy újra legyen fűtés és melegvíz a Szivárvány és Tavasz utcai társasházban. Tovább olvasom