Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Csökkentenék a szegedi képviselők tiszteletdíját

Szeged - A képviselői tiszteletdíj tízszázalékos csökkentését fogja javasolni Botka László csütörtökön. A lépés inkább jelképes. A szegedi közgyűlés bérköltsége egy évben 73 millió 654 ezer forint. Ennek 10 százaléka 7,3 millió forint.
A képviselői tiszteletdíj tízszázalékos csökkentését fogja javasolni Botka László, Szeged polgármestere csütörtökön a pénteki közgyűlést megelőző egyezető fórumon – értesült lapunk. A pénzügyi válsággal összefüggő intézkedés inkább csak jelképes – legalábbis a város 60 milliárdos költségvetéséhez képest. A szegedi közgyűlés bérköltsége egy évben 73 millió 654 ezer forint. Ennek 10 százaléka 7,3 millió forint, ami nagyjából két pedagógus éves bérköltségének felel meg.

A csökkentés tervével kapcsolatban Szondi Ildikó (MSZP) elmondta: Szeged eddig is önmérsékletet tanúsított, a képviselői tiszteletdíj „folyamatosan olvadt". (Az előző ciklusban, azaz 2002 és 2006 között még bruttó 150 ezer forint volt a képviselők alapdíja, és egy bizottsági tagságért több mint 50 ezer forintot fizettek – a szerk.)

Szabó László (Fidesz, a Szögedi Védegylet elnöke) szerint a 10 százalékos csökkentés „szép kezdeményezés, de nem célravezető". Ő „legemberibbnek" a személyes felajánlást tartja. Az újszegedi képviselő tavaly a legidősebb újszegedinek ajánlotta fel kéthavi tiszteletdíját. Most háromhavit ajánl föl választókörzete legrászorulóbb lakóinak, elsősorban a kisnyugdíjasoknak és a 17 emeletes házban lakóknak segítségül a rezsi kifizetéséhez.

Úgy tudjuk: a 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég vezetőjének prémiumát nem tervezi megnyirbálni a városvezetés (a szegedi cégvezetők jutalmat nem kapnak). Annál is inkább, mivel Szegeden a cégvezetők fizetése alacsony – ötöde, hatoda az állami vállalatok vezetőinek fizetéséhez képest: bruttó 2-400 ezer forint – a prémium viszont akár évi 2-3 millió forint is lehet attól függően, hogyan teljesíti a cégvezető az év elején meghatározott prémiumfeltételeket.

Két cégvezetőt ennek ellenére felhívtunk, hogy megtudjuk: hogyan reagálnának, ha jövőre mégis le kellene mondaniuk a prémiumról, illetve lemondanának-e róla önként.

– Ilyen lépést azoknak kellene megfontolniuk, akik a válságot okozták, tehát a bankszféra dolgozóinak – vélekedett Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője szerint a városi cégvezetőknek a városvezetés utasításait kell követnie, nem egyéni döntéseket hoznia. A prémium kifizetéséről az önkormányzat dönt, a cégvezetők pedig elfogadják a döntést.

Ennyit kapnak a képviselők

A képviselői juttatások 2006-ban csökkentek jelentősen. Szegeden egy önkormányzati képviselő bruttó alapdíja 111 ezer 800 forint. Ha a képviselő tagja egy bizottságnak, akkor az alapdíjon felül 27 ezer 950 forintot kap, azaz összesen 139 ezer 750 forintot. Ha két bizottság tagja, akkor 50 ezer 310 forint jön az alapdíjához, vagyis 162 ezer 110 forintot vihet haza. Ha bizottsági elnök, akkor 100 ezer 620 forint jár az alapdíjon kívül, vagyis összesen 212 ezer 420 forint.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. benq 2008. november 23. 20:52
  „hajrá magyarok!!!
  http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 45. +36 2008. november 07. 11:09
  „rosszul tudjátok!
  nem a képviselő fizetése sok...hanem mi fizetésünk kevés!!!
  nem a gáz a drága hanem az a baj, hogy éhbérből élnek emberek!

  követeljük minden szinten, hogy a tavalyi elvonásokból származó megtakarítások hova és a a fölvett kölcsönök

  HOVA TÜNTEK EL!!!”
 • 44. szőregi választópolgár 2008. november 06. 14:01
  „ó, többet fog keresni szegénykém, mint most! csak jól járhat!”
 • 43. BGD 2008. november 06. 09:55
  „Iványi ez kemény menet lesz, húzd fel a gatyaszárat,
  mert mehetsz munkát keresni 70-80.000 Ft-ért!”
 • 42. szőregi választópolgár 2008. november 05. 12:37
  „Ugyan, ugyan Tisztelt Iványi Úr!
  Szőregen van mit megcsinálni, és Ön, mint a tanyasi részekre a saját C5-ös Citroenjével kijáró képviselő nem foglalkozik vele. Csak kapásból 3 családot tudok Önnek említeni, akik nekem mondták, hogy telefonon beszéltek Önnel, hogy a problémájukat segítsen megoldani, és Ön visszahívást igért nekik, máig nem tette meg. Félre ne értse, nem olyan problémáról van szó, ami magáügy, hanem olyan problémákról, melyekről a képviselőnek kell gondoskodnia. Pl a 3 esetből 2-ben egy járdaszakasz felújításához kértek volna segítséget, 1-ben pedig az árok rendbetételéhez. Nem kell naponta 3-szor megjárni a Szegfű utcát, hanem a lakosság problémáira kellene odafigyelni. Ne sírjon itt, hogy így meg úgy nem éri meg képviselőnek lenni! Majd 2010-ben gondoskodunk arról, hogy a sorsa jobbra forduljon, és ne kelljen a saját üzemanyagköltségén a szőreg összes utcáját naponta 4-szer körbejárnia!”
 • 41. homer 2008. november 05. 00:38
  „Iványi "úr"!
  Ha ennyire nem"buli" ezt csinálni, mondjon le ill. legközeleb ne induljon a választásokon!”
 • 40. lelkeske 2008. november 04. 22:32
  „Szabó dr felesége gyesen van = az állam tartja el (adófizetők)
  gyerekeik óvodások, iskolsások, tehát = az állam tartja el (adófizetők)
  Szabó dr képviselő, tehát = az állam tartja el (adófizetők)
  Szabó dr Angliában orvos = ANGLIÁBA FEZETI AZ ADÓTTT???
  menjen a jó édes nénikéjébe”
 • 39. FOGTÜNDÉR 2008. november 04. 20:59
  „MÉG SZÉP,HOGY CSÖKKENTIK,DE SAJNOS NEM ELÉGGÉ!TÚL KEVÉS MUNKÁT VÉGEZNEK ÉS AZT IS SZARUL A SOK PÉNZÉRT/TISZTELET A KIVÉTELNEK/.A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSBEN NEM SZEREPEL A KÖZTISZTVISELŐK ÉS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK MEGSZORÍTÁSA,CSAK A GÁLYA MUNKÁSÉ.AZ ÉN FIZETÉSEMET 3! ÉVE NEM EMELTÉK ,DE A MUNKA,FELELŐSSÉG AZ ELVÁRÁS TÖBBSZÖRÖS LETT!!”
 • 38. Pampalini 2008. november 04. 20:47
  „Szabó képviselő úr nagyon szimpatikusnak tűnik ezzel a felajánlgatásával. Csak az baj, hogy az egyik legtöbbet hiányzó képviselő, azaz munka nélkül veszi fel a pénzét. A másik pedig, ha alapítványnak ajánlja fel a képviselő a pénzét, akkor az adóalapcsökkentő tényező, így megint ő jár jól. Szóval nagyon álságos ez a felajánlósdi!!”
 • 37. grenadle 2008. november 04. 20:33
  „30-as: Nagyon őszinte hozzászólás, minden szava igaz!”
 • 36. mosóda 2008. november 04. 20:32
  „Oszt jó napot!
  Minden képviselő dolgozón annyi pénzért,mint az egyszerű állampolgár minimálbérért.
  Jutt.-müsz.pótlék stb.
  Több pénz maradna az önkormányzat kasszájában.
  Az egyszerű polgárnak megkellene emelni a munkabérét.”
 • 35. lelkeske 2008. november 04. 20:05
  „iványi igaz városképi jelentőségű de őt még nem láttuk részegen kiesni a kocsmaajtón! Nem úgy mint Hág Zalánt aki hét napból nyócat részeg! Keresztény erkölcs? na ő miért veszi föl a pénzt baszki???”
 • 34. BGD 2008. november 04. 18:43
  „Kedves Iványi Aurél!

  Ez nagyon kevés, és gyenge volt!

  Nem kell itt megmagyarázni a bizonyítványt, látjuk mi azt, és majd a választásokon teszünk róla, hogy Ön többet ne viccelődjön fejvédővel a közgyűlésen!

  Egy szavazó a sok közül!”
 • 33. Martina 2008. november 04. 18:42
  „Én csak azt nem értem, ha szegény képviselő Urak olyan sokat dolgoznak, oly kevés pénzért, mi a fenének vannak annyira oda hogy képviselők legyenek? Foggal-körömmel ragaszkodnak a rengeteg munkával járó kevés fizetéshez. Istenem, könny szökik a szemembe ettől az önfeláldozástól!”
 • 32. lokecjani 2008. november 04. 18:14
  „A képviselőség nem főállás.
  Iványi Ur Önnek hol van a munkahelye,mert az alig hihető el, hogy közel hetvenezer forintból lókecol a város különböző pontjain és szórakozó teraszain, ha még családja is van.Dajka mese, néha bölcsebb dolog hallgatni, de , hogy pont Ön irjon, az nem tul nagy bölcsességre vall.Ön fiatal ember, hol tetszik dolgozni, várom a válaszát.”
 • 31. FFFF 2008. november 04. 18:04
  „Nem fel ajánlani kell a szegényeknek meg stbk,mert ha akarom elhiszem ha akarom nem.Meg ez" kivételezés" is egyben Megfelelő fizetéseket,nyugdíjakat kell adni az embereknek.”
 • 30. ne fényezzen! 2008. november 04. 18:00
  „maci te rátapintottál a lényegre!!!!!!! ködösitenek mikor róluk van szó de mikor megszoritást kell a közalkamazottakat nyugdijasokat minimálbéreseket van pofájuk tovább nyúzni!!!!! és jön a nevezett képviselő és előadja milyen sztahanovista munkát végez!!!!!!a munkáját megfizetik a költségeit megtéritik !! ha már ennyire őszintére fogta a képviselő miért nem irta le mennyi a képviselői és 5-10 tanácsadói igazgatótanács tagsági stb.stb.dija havi összeségében!!! nem 60 ezer mint nekünk ugye kedves képviselő!! de azért megszavazták hogy a nyugdijasoktól és a szinte minimálbérért dolgozó közalkalmazottaktól veszik el a 13.havi kiegészitést!!!! igaz hogy azt nem jutalmul kapták hanem mert évek alatt a forintjaik vásárlóértéke olyan mértékben csökkent hogy nem futotta nkik tüzelőre meg az önök által kiszámolt nyugdijaskosár (rántottleves+ főtt krumpli) fedezetére!!! na ennyit önökről!!!!!! néha szét kellene nézni más emberek mennyivel többet dolgoznak,nem autókáznak meg telefonálgatnak!!!!! igaz nekik nincsenek olyan jó összeköttetéseik mint önnek!!!!!ajánlják csak fel ön9k a valóságos éves jövedelmük!!!!! 20 % át a tisztességesen adózók helyett akik eltartják többek között önöket a munkanélkülieket a segilykén tobzódókat és az isten tudja még kiket!!! a vállalkozókat,multikat!!!mert ők nem fizetnek adót !!!! olyan jövedelmeket vallanek be hogy még segély is jár nekik!!!!és nem tünik fel senkinek hogy közben milliárdosok lettek!!!!!!! kiket is képviselnek önök uram????????!!!!!! hát nem a népet abban egyezzünk meg!!!!!!!! ne széditsük egymást!!!!!!!!”
 • 29. mentős 2008. november 04. 17:54
  „szegyén embereknek is megkéne emelni a fizetésüket,mert miniál bérből nem lehett meg élni.”
 • 28. maci52 2008. november 04. 17:20
  „Iványi Úr.Akkor miből telli kolélégájának 15-20 milliós telekre Ujszegeden,gondolom Trabival járnak,albérletben laknak,szoktam látni a munkanélküli segélyt felvenni.Uram,önök úgy hazudnak mint a vízfolyás,olyan kapcsolatokat építenek ki ahol dől a lé.Nem a fizetésük a sok hanem a korrupcióval szerzett vagyonuk.”
 • 27. Iványi Aurél 2008. november 04. 17:09
  „Tisztelt Fórumozók, Kedves BGD!
  Önöknek teljesen igazuk van! Amit olvastam itt - bevallom férfiasan - néhány apró kivétellel egyet tudok éreteni. Képviselőként sok mindent tűrni kell, főként a kriikát. S ha abból meríteni lehet, akkor igenis meg kell szívlelni mindazt, amit Önök tanácsolnak.
  Választókerületem Szőreg, 6480 lakossal, 2200 háztartással, 52 utcával, 8 térrel, 6 civil szervezttel, 1 iskolával 2 óvodával és egy bölcsödével. Ez másfélszer akkora mint Mórahalom, és összesen akkora mint Tiszasziget, Deszk Kübekháza és Újszentiván. Erre a területre én és a hivaztal 2 munkatársa jutok. A csatolt településken un. Részönkormányzat működik (10 tagú) mely rendszeresen ülésezik - ingyen, társadalmi munkában. Fizetést - bocsánat tiszteletdíjat - csak én kapok: 73.263 Ft-ot. A területet naponta többször saját autóval ba kell járni, van úgy, hogy a tanyai részekre úgy megyek ki, hogy attól rettegek mikor szakad le valami az autó aljáról, vagy éppen ha elakadok ki segít rajtam?!
  De megteszem mert ez a munkám, ezért fizetnek.
  Az érdemi döntések Szegeden a Vársoházán történnek. Ide naponta töbször kell bemenjek (bizottsági ülés, Közgyűlés) de apolgárok hivatali ügyében is csak itt tudok eljárni.
  S mivel 2008-at írunk, a fejlődés az ilyen peremkerületeket sem kerüli el a lakosok nagyrésze a gyors ügyintézés érdekében nem a havi egy fogadóórát várja meg, hanem mobiltelefon segítségével tart velem kapcsolatatot, így én Őket a saját készülékemről hívom vissza még vasárnap este is ha kell. márpedig ez gyakran előfordul.
  Félre ne értsék, nem magyarázkodom! Szerencsém van, aki ismer Szőregen az tudja, érzi és tapasztalja azt amit most megpróbáltam összeszedni...
  Kérek mindenkit, aki kíváncsi a képviselői munkára tartson velem egy napra - bármelyik a héten! - szívesen látom.
  Bejelentkezés: Iványi Aurél ivanyi.aurel@szeged.eu
  6771 Szeged - Szőreg Szerb utca 21. tel: 405-132”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 percet késett reggel a 4-es villamos

Szeged - Leállt a 4-es villamosok forgalma kedd reggeli csúcsban, mert a Lidl áruháznál az egyik… Tovább olvasom