Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Csongrád megyei alkotói díjat kapott Lengyel András

A Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díját vehette át Lengyel András irodalomtörténész, a Móra Ferenc Múzeum főmuzeológusa szerdán Szegeden Magyar Annától, a megyei közgyűlés elnökétől.
A kutató a díj átvételét követően elmondta: a sok elért eredmény nem kis részben az intézmény, a szegedi múzeum teljesítménye is, hiszen a környezet komolyan meghatározza az elvégezhető munkát.
Az irodalomtörténész "kutatói szerencsének" tartja, hogy Szeged méltán büszke lehet irodalmi múltjára, József Attilára, Tömörkény Istvánra, Juhász Gyulára vagy a fiatalon elhunyt Baka Istvánra. Hosszabb-rövidebb ideig a hazai irodalom szinte minden jelese kötődött a Tisza-parti városhoz - fogalmazott a szakember.
Lengyel András 1980-tól a szegedi Móra Múzeum irodalomtörténész munkatársa. Kutatási területe a XIX-XX. századi magyar irodalom- és művelődéstörténet, elsősorban Szegedhez kötődően. Mintegy 480 publikációja jelent meg eddig. Az egyik legjelentősebb József Attila-kutató, több könyvet is írt a költőről. Egyik kötetéért 1997-ben Déry-díjat kapott. Elkészítette a Szeged monográfia két világháború közötti irodalomtörténeti fejezetét és könyvet adott ki Szeged sajtótörténetéről. Lengyel András állította össze az In memoriam-sorozat Móra Ferencről és Tömörkény Istvánról szóló kötetét.
Lengyel András a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztő-helyettese, tanított a szegedi egyetem bölcsészkarán. A Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriumának, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnökségének, az MTA Könyv- és Sajtótörténeti Munkabizottságának tagja. Több kiállítást rendezett, a többi között az első magyarországi Bibó István-tárlatot, s keze nyomát viseli a szegedi Kultúrpalotában látható Móra-emlékszoba is.
Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díját olyan egyének és közösségek kaphatják meg, akik jelentős eredményt hozó tevékenységükkel, alkotásukkal, vagy egész életművükkel megyei, országos vagy nemzetközi elismerést vívtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkossági ügyet tárgyalnak Szegeden

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2009. március 3-án V. András 51 éves… Tovább olvasom