Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Csütörtökön nyílik az ásotthalmi határ

Ásotthalom - Eddig 30 kilométerre volt, holnaptól 8-ra lesz egymástól Ásotthalom és vajdasági testvértelepülése, Királyhalom. Déltől használható az ország új határátkelője Szerbia felé.
Holnap délelőtt 10 órakor kezdődik a határnyitási ünnepség Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom (Bacski Vinogradi, Bácsszőlős) között. Beszédet mond Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Goran Knezevic, Szerbia mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási minisztere és Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere. A ceremónia után a meghívott vendégek mehetnek át a határon, déltől hivatalosan is működik az átkelő. Az új határállomás a hét minden napján reggel 7-től este 7-ig lesz nyitva; a magyar és szerb állampolgárokon kívül uniós polgárok is igénybe vehetik majd.

– Másfél évtizede dolgozunk azon, hogy létrejöhessen az Ásotthalmot Királyhalommal összekötő út. Barátságok, rokoni szálak fűznek össze bennünket a határ túloldalán élőkkel, havonta találkozunk – mondta a nagy nap jelentőségéről Petró Ferenc, a több mint 4000 lelket számláló Ásotthalom polgármestere. – Mindig nehezen jutottunk át a határon, hiszen ha Röszkén 2-3 órát várakozott az autósor, Tompa felé kerültünk. Nemegyszer diplomáciai kapcsolatot kellett bevetni, hogy ne kelljen végigvárni az átlépők hosszú sorát. Ez most néhány perc alatt megoldódik. Az 1800-as években nem Szeged, hanem Szabadka vonzáskörzetébe tartoztunk, Szabadka hozzánk sokkal közelebb van, mint Szeged. A gyökereink tehát ott futnak össze. Turisztikai, üzleti oldalról is sokkal könnyebb lesz az átlépés; vélhetően a térség élete változik meg. Nagy reményeink nem lehetnek, mert amíg ilyen a gazdasági helyzet, a fellendülés várat magára. Szólni kell a negatív következményekről is: feltehetőleg megnő az illegális határátlépők, csempészek száma.

Katona Róbert, a több mint 2000 lakosú Királyhalom polgármestere a határnyitás fontosságát a villany bevezetéséhez hasonlította. – El sem hittem a sok késedelem és dátummódosítás után, hogy ezt is megérjük. Nagyon sok családnak a túloldalon rekedtek rokonai, ezért jelentős lépés. Az én nagyapám is az ásotthalmi tanyavilágból származik. 30 kilométert utaztunk, míg ezután csak 8-at kell. Ráadásul kiszámíthatatlan volt az átjárás, hiszen lehetett negyedóra, de akár 3 óra is, nem tudtunk tervezni. A falu gazdasági életében is nagy szerepet játszik majd, vállalkozó szellemet hoz magával, üzletek sora és benzinkút nyílik. Fel kell nőnünk a feladathoz, és akár falu-, akár borturizmusra építhetünk – tette hozzá a vajdasági falu első embere. – Amint a település másik neve – Bácsszőlős – jelzi, valamikor az egész környék egybefüggő szőlőültetvény volt, de aztán felváltotta a gyümölcstermesztés. Újabban visszatérnek a gazdák a szőlőhöz, úgyhogy ajánlom megkóstolni a csak erre a tájra jellemző kadarkát. Messze földön híres nevezetességünk az augusztus utolsó vasárnapi szamárverseny, és az ellenőrzötten látogatható szelevényi erdő természetvédelmi területe.

Olvasóink írták

 • 4. azigazitrebitsch 2013. május 16. 07:12
  „3. szerinted eddig nem őrizték? szabad volt az átjárás?
  írás előtt ,néha nem árt gondolkodni :-(”
 • 3. kreatív 2013. május 15. 21:11
  „NAGYON FONTOS! A BIZTONSÁG! Jelentős illegális migrációs nyomás nehezedi majd errek a határsávra!!! Az ott élők biztonságát mi garantálja???!!!
  KAP-E HŐKAMERÁS megfigyelést a határszakasz???!!4
  Gondoltak-e erre???!!!!”
 • 2. nauset 2013. május 15. 13:04
  „A határnyitási ünnepség 13 órakor kezdődik, a 10 órás jelzett időpont helyett!!! Kérem, pontosítsanak!”
 • 1. pakundekni 2013. május 15. 11:17
  „Végre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát megyével szerződött Csongrád

Szerződést kötött Csongrád megye önkormányzata a Horvát Tengermelléki-hegyvidéki megyével. Tovább olvasom