Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csütörtöktől osztják a védőoltásokat

Szeged - Hétfőn kezdhetnek oltani H1N1 ellen a Csongrád megyei háziorvosok. Az első szállítmány oltóanyag tegnap érkezett meg a megyébe – ebből most körzetenként nagyjából 50 jut a krónikus betegeknek.
Megérkezett a H1N1 elleni vakcinák első szállítmánya az ÁNTSZ megyei kistérségi intézeteibe tegnap reggel – tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna régiós járványügyi osztályvezető. A szegedi intézet első körben 13 ezer, a makói 1800, a vásárhelyi 2300, a szentesi 3 ezer darabot kapott belőle, 7 ezer vakcinát pedig a megyei kórházak és a klinikák veszélyeztetett dolgozóinak ajánlanak majd fel. A háziorvosok ma és holnap veszik át a védőoltásokat, beadásuk hétfőn kezdődik. Az oltásokat egyelőre csak felnőttek kaphatják meg – a gyerekeknek szánt vakcinák még nem kapták meg a gyógyszerészeti szakhatóság engedélyét.

Mivel a tegnap Csongrád megyébe érkezett, összesen 27100 védőoltás várhatóan kevés lesz a rizikócsoportba tartozók beoltásához, a háziorvosoknak „ütemezniük" kell az injekciók beadását – tette hozzá a főorvos. Az első szállítmányból körzetenként nagyjából 50 darab vakcina jut, így – az igények szerint – először a krónikus betegek közül is a „legbetegebbek" kerülnek sorra. Az új influenza elleni „ingyenes" oltásokból a tervek szerint hetente kap majd újabb szállítmányokat a megye, a „normál" szezonális influenza elleniből viszont október 12-éig az összeset kiszállítják.

Megérkeztek a vakcinák - GALÉRIA

– Gyűjtögetjük az igényeket a rendelésen megjelenőktől a H1N1 elleni védőoltásokra, de külön nem keressük meg az összes, a praxisomba tartozó beteget, aki ingyen kaphat oltást – mondta el Kormányos Szilvia szegedi háziorvos, akinél szintén a krónikus betegek kerülnek majd a sor elejére. A háziorvos eddig úgy tapasztalta: a szezonális influenza elleni oltásra nagyobb az igény, mint a H1N1 ellenire – ezért az 50 darab szerinte egyelőre elég lesz. Akinek egyébként ingyen jár az oltás, annak a beadásért sem kell fizetnie. A többiek a háziorvos által felírt receptre válthatják ki a patikákban – várhatóan 2 hét múlva –, és nekik a vakcináért és a beadásért is fizetniük kell. Kormányos doktornő hozzátette: mivel a H1N1 elleni oltások beadása sok papírmunkával jár, várhatóan a legtöbb rendelőben megnyúlik majd a rendelési idő.

Sorrend

Az ÁNTSZ három ütemben tervezi beoltani azokat – ha kérik –, akiknek ingyen jár a vakcina. Az első ütemben a krónikus betegek, a várandós nők, az alapvető lakossági infrastruktúra működtetői, az egészségügyi és szociális dolgozók és a szociális intézmények lakói kerülnek sorra. A másodikban „kampányoltásokban" következnek a fél és 3 év közti, közösségbe járó gyerekek és az intézmények dolgozói, illetve a 14 éven aluli gyerekek, az iskolák dolgozói és a kollégista diákok. Harmadik ütemben a féléves, vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kaphatják meg ingyen a H1N1 elleni védőoltást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazó tanárok - esélyt adnak a nagyothalló gyerekeknek

A halláskárosult gyerekek oktatásának nagy tétje van: jórészt az iskolában dől el, hogy a sérült nebuló felnőttként meg tud-e majd állni saját lábán. Tovább olvasom