Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Dalos kedvű nyugdíjasok Röszkén

Röszke - Esznek, isznak, énekelnek, táncolnak, vagyis jól érzik magukat együtt a röszkei Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagjai. Versenyt nem, csak fellépést vállalnak – a maguk örömére.
– Akkor találtam rá a Hagyományőrző Nyugdíjas Klubra, amikor 1995-ben nyugdíjba mentem a szegedi Ságvári általános iskolából. A férjem nagynénje keveredett bele a bandába, és elhívott egy rendezvényükre. Elmentem, az egyikük erre, a másikuk amarra beszélgetett. Javasoltam, énekeljünk együtt valamit, és olyan hangulat kerekedett, hogy most is emlékszem rá – eleveníti fel a közös kezdetet a szegedi Márki Antalné Márta, aki csak névrokona a polgármester Borbásné Márki Mártának. Senki nem választotta, mégis Márkiné Márta vezeti azóta a klubot. Létezett már korábban is a közösség, de kettéváltak. A hagyományőrzők énekeltek Vastag József vezetésével, a régi paprikahasítók dalait tanulták meg.

Sok rendezvényen fellépnek a röszkei Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagjai. Fotó: DM/DV
Sok rendezvényen fellépnek a röszkei Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagjai. Fotó: DM/DV

Mindenben benne vannak a tagok annak ellenére, hogy csak négyen hatvanon felüliek, a többiek mind betöltötték a hetvenet. Ülléssel, Mórahalommal, Domaszékkel és Sándorfalvával tartják a kapcsolatot, a klubok felváltva látják vendégül egymást. Legközelebb február 3-án Mórahalom lesz a házigazda, az ottaniak főznek és műsorral készülnek. A röszkeiek összeállítottak egy falusi lakodalmas műsort, azt adták elő a klubtestvéreknek. Dalosaik eljárnak szociális otthonokba, fellépnek dalos találkozókon, kiváló oklevelet szereztek a minősítő versenyeken. A klubban esznek, isznak, énekelnek, táncolnak, és aki nem tud énekelni, az szívesen hallgatja őket. 50-en kezdtek, most 44-en vannak, de mindig csatlakoznak hozzájuk új társak. Hétfőnként jönnek össze a művelődési házban. Minden harmadik héten névnapoznak: verset mondanak az ünnepelteknek, eléneklik a nótájukat. Amikor az ifjúsági ház udvarán kemencét avattak, a nyugdíjasok bevállalták a begyújtást és a tésztadagasztást, hiszen amúgy is nekik legnagyobb a gyakorlatuk. El is fogyott a kalács mind egy szálig. Az évbúcsúztató összejövetelre halászlét főztek, sült halat ettek, a sütemény mellé naranccsal lepte meg őket a polgármester.

– Olyan jól érezzük magunkat, ha énekelünk, kinyílik a tüdőnk, fittek vagyunk, szokták mondani az asszonyok – meséli az örökmozgó klubvezető. Óriási halmokban gyűlnek az általuk ismert népdalok, nóták szövegei. Ha tud valaki újat, elénekli a többieknek, és ha tetszik, megtanulják. Ki mit tud?-okra már csak nézőnek járnak, úgy érzik, kiöregedtek a versenyzésből, izguljon más. Értékelik a hallottakat, megvitatják a klubvezetővel, és úgy alakítják a maguk műsorát, ahogy a többség dönt. Fülöp József, a helyi citerás pedig zenél hozzá. Páran verseket is szívesen mondanak, az lesz a következő, amivel újítanak. Szövögetik az idei terveket, a mórahalmi fürdőbe biztosan elmennek, illetve Eger és Sopron után talán Nagyatádra utaznak hosszabb kirándulásra, oda érdekes, nyugdíjasprogramra invitálják őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matekból ruhát

Gottlieb Réka, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kézműves szakos hallgatója az év végén… Tovább olvasom