Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Dinamizálni kell a gazdaságot!

Szeged - Nincs könnyű helyzetben a térség gazdasága. Megkésett az ipari szerkezetváltás, nem egészséges a munkaerő szerkezete, kevés a műszaki szakember, magas a munkanélküliség, ugyanakkor a fejlesztési források alig húsz százaléka szolgálja a gazdaságfejlesztést.
A Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) információkkal, tanácsadással, szakmai fórumokkal, üzleti találkozókkal, pénzügyi szolgáltatások közvetítéssel igyekszik tagjai segítségére sietni, és szeretne sokkal nagyobb szerepet vállalni a befektetésösztönzésben és a kereskedelemfejlesztés területén is. A kamara pozíciói jelenleg a szakképzésben a legerősebbek. Szeri István, a kamara elnöke osztotta meg velünk gondolatait.

A Dél-Alföld leszakadó térségnek számít a Közép- illetve Nyugat-Dunántúlhoz képest, ami megjelenik a GDP-termelő képességben, a munkanélküliségben, a foglalkoztatásban, a befektetésekben is (a régión belül továbbra is Csongrád megye mutatói a legjobbak). Az okok messzire vezetnek, és összetettek: elhúzódó balkáni válság, az autópálya hiánya, továbbá későn és lassan történt meg az ipari szerkezetváltás, de akkor sem jelentett új gondolkodást, merőben más technológiát.

Műszakiak kerestetnek

Nem egészséges a munkaerő szerkezete sem, az érdeklődőket nem egyszer éppen a szakképzett munkaerő hiánya tántorította el a befektetéstől. Kevés a műszaki szakember – ami nem csoda, hiszen mind a felsőoktatási háttér, mind az ipari tradíció hiányzott hozzá. (Nem úgy, mint Győrben, Fehérváron vagy Miskolcon.) Persze ma már jobban állunk, hiszen van már műszaki képzés a Szegedi Tudományegyetemen, megalakult az SZTE mérnöki kara. A munkaerőpiac azonban még mindig sokkal több műszaki szakembert (mérnököt, technikust és jól képzett szakmunkást) szívna fel, mint amennyi rendelkezésre áll. Ugyanakkor továbbra is túlképzés van olyan szakmákban, amelyekre nincs piacképes kereslet. De ezen a téren is változás van, hiszen ahogy Szeri István fogalmazott, a kamara a legnagyobb áttörést éppen a szakképzés területén érte el, feladatokat és jogosítványokat vesz át az államtól, szakmákat irányít, vizsgakövetelményeket határoz meg, akkreditációt végez, folyamatosan viszi közelebb az egész szakképzési rendszert a gazdasághoz.

Szeri István

Ipari beruházások kellenek

Sokkal kevésbé jellemző ez az együttműködés a gazdaságfejlesztés területén. A gazdasági kamaráknak továbbra sincs szavazati joga a területfejlesztési tanácsokban, ami rendkívüli módon megnehezíti a vállalkozói érdekek megjelenítését mind a tervezésben mind a forráselosztásban. Nem lehet csodálkozni azon, hogy az Új Magyarország fejlesztési tervben nem éri el a húsz százalékot a gazdaságfejlesztésre fordítható programok aránya – hangsúlyozta Szeri István. A többit az állami és önkormányzati, infrastrukturális és intézményi beruházások viszik el. Ettől még persze nagy jelentőségű programról van szó – hangsúlyozza a kamara elnöke –, hiszen a városi infrastruktúra fejlesztése, a fürdőfejlesztés, az M43-as építése, vagy a pólusprogramhoz tartozó beruházások, programok átmenetileg ugyan meghúzzák a gazdaságot, de hosszú távon nem fogják megoldani a térség aggasztó foglalkoztatási gondjait, és csak áttételesen szolgálják a gazdaságfejlesztést. A régió teljesítményét elsősorban ipari beruházásokkal, új befektetőkkel lehet lényegesen növelni.

Kutatástól a termelésig

A Dél-Alföldnek nagy lehetőségei vannak a szürkeállományban, az oktatásban, a kutatásfejlesztésben és az innovációban is – hívta fel a figyelmet a kamara elnöke térségünk másik nagy gazdaságfejlesztési potenciáljára. Az elnök szerint a gazdaság kész az új technológiák fogadására. Azt kell kihasználni, amiben jók vagyunk. Ilyen lehet például a környezeti ipar, a zöldenergia, amihez mind mezőgazdasági adottságaink, mind kutatásfejlesztési, innovációs hátterünk igen jó. Az agráriumot sokkal nagyobb ütemben kellene az iparfejlesztés és a fenntartható fejlődés szolgálatába állítani!

Továbblép a kamara

A kamara elsősorban jogi, piaci, külgazdasági információkkal, tanácsadással, szakmai fórumokkal, üzleti találkozókkal és pénzügyi szolgáltatások közvetítésével (Széchenyi-kártya, mikrohitel-közvetítő program, kamarai alapok) igyekszik a vállalkozók segítségére sietni gazdaságfejlesztési elképzeléseik megvalósításában. Tagjainak ingyenesen, vagy jelentős kedvezménnyel. Ahogy az elnök fogalmazott, szeretnének sokkal nagyobb szerepet vállalni a befektetésösztönzés és a kereskedelemfejlesztés területén is. A vonzó gazdasági környezet megteremtése azonban nem a kamarán múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Attila: Bánvölgyi

Szeged - Reprezentatív kiállítású album készült Bánvölgyi László szobrászművészről, restaurátorról. Tovább olvasom