Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Diplomát kaphatnak a dentálhigiénikusok

Szeged - Egyéves OKJ-s oktatás helyett 4 éves diplomás képzést adna a dentálhigiénikusoknak a Szegedi Tudományegyetem. Az országosan úttörőnek számító rendszer a tervek szerint 2013-ban indulhat el. A végzett szakemberek önállóan rendelhetnek majd, és diplomájukkal külföldön is elhelyezkedhetnek.
Új alapszak beindítását tervezi a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara. Svájci, amerikai, angol és skandináv mintákat alapul véve diplomás dentálhigiénikusokat képeznének. Jelenleg ezt a szakmát egyéves, OKJ-s oktatásban szerzik meg az érintettek heti egynapos oktatás során, amelyből hiányzik a gyakorlati képzés. – A dentálhigiénikusok ennek következtében csak szigorú orvosi felügyelet alatt dolgozhatnak. Diplomásként viszont önállóan végezhetnék tevékenységüket, ráadásul oklevelüket külföldön is elfogadnák – mondta el Vályi Péter projektvezető, egyetemi adjunktus.

Nem csak fogorvos nézhet a szánkba. Fotó: Karnok Csaba
Nem csak fogorvos nézhet a szánkba. Fotó: Karnok Csaba


Fogorvos-konferencia a TIK-ben

Tudományos továbbképző konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara a TIK-ben. A tegnap kezdődött programon a szakma képviselői ismét színvonalas tudományos találkozó keretei között ismerhetik meg hivatásuk legújabb tudományos vívmányait, amelyeket nemzetközileg elismert magyar és külföldi előadók mutatnak be.

A dentálhigiénikus meghatározó tagja a fogászati csapatnak: a fogorvosi munkák jó részét át tudja venni az orvostól. – Főleg a kevésbé finanszírozott beavatkozásokról van szó, mint a felvilágosító tevékenység, a professzionális szájhigiénés kezelés, amelynek része például a fogkő-eltávolítás vagy a fluoridos kezelés – sorolta az adjunktus. – Ezek elvégzésére a fogorvos nem igazán motivált, hiszen hosszú ideig tartanak, és kevés bevételt hoznak.

Pedig ezek a beavatkozások igen fontosak, hiszen a magyar lakosság szájegészségi állapota siralmas. – A szájüregi rákban elhunytak arányát tekintve hazánk Európában az első, a világon a tizedik. Nem sokkal kedvezőbb a helyzet a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket jellemző számok tükrében sem – mondta el Vályi Péter, aki szerint rendszeres szűréssel és felvilágosítással ezek az adatok javíthatók lennének. – Elsősorban a rossz szociális körülmények között élő, alkoholista vagy dohányzó személyeket érintik a daganatos megbetegedések. Mivel az országban több tucat betöltetlen fogorvosi praxis van – elsősorban az elmaradottabb régiókban –, az ott élők különösen veszélyeztetettek, hiszen nem utaznak kilométereket a rendelőig. Számukra is nagy segítség lenne, ha akár szűrőbusszal, akár OEP-finanszírozott praxissal elérhető közelségbe kerülne hozzájuk egy dentálhigiénikus, akinek nem mellesleg az óradíja is alacsonyabb, mint egy fogorvosnak.

Az SZTE Fogorvostudományi Kara az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral közösen tervezi beindítani a főiskolai szintű képzést 2013 szeptemberétől. Az országban ezzel úttörő jelleggel indítaná a magasan kvalifikált dentálhigiénikusok oktatását – idegen nyelven is, ami a kar anyagi hátterének javításához is hozzájárulhat. Az elnyert támogatásnak köszönhetően június 30-áig elkészítik az akkreditációs beadványt, majd a következő tanév során kifejlesztik a hiányzó tananyagokat, azok segédanyagát, a két nyelven íródó elektronikus tankönyvet, valamint felkészítik a képzésben szerepet vállaló oktatókat.

Olvasóink írták

  • 1. jeneseskatalin 2013. június 04. 15:33
    „Tisztelettel írom levelem dentálhigiénikus vagyok Engem érdekelne a képzés felnőtt képzés hány év lenne mennyibe kerül önköltség esetén havonta a jelentkezés idöpontja.STB STB .Kérem válaszoljanak. he van már valami fix vagy egy telefon szám is sokat jelentene.Köszönettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a könyvtárakban az adóhivatal - szombaton is

A megye 5 városának könyvtárában – Szeged, Vásárhely, Szentes, Csongrád, Makó – egyszerre, ma 10 órától fogadta az ügyfeleket az adóhatóság. Tovább olvasom