Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán. Botka László polgármester átnyújtotta a díszpolgári címet, a Pro Urbe-, a Szegedért és a Szeged nemzetközi kapcsolataiért díjakat. A város legmagasabb kitüntetését, a díszpolgári címet a közgyűlés idén Telegdy Gyula akadémikusnak ítélte.
Telegdy Gyulának Botka László adta át a díszpolgári kitüntetést. Fotó: Frank Yvette
Mint hagyományosan évente, tegnap is ünnepi üléssel emlékezett a közgyűlés Szeged szabadalomlevelének megújítására. Városnapi köszöntőjében Botka László úgy fogalmazott, emlékeink általában a történelem nagy pillanataiból merítenek, határkövekre és szimbólumokra tekintünk vissza. Egy városi rangot adó oklevél, az európai uniós szerződés aláírása, vagy az új országgyűlés megalakulása – ilyen határkő. Ezektől a pillanatoktól azonban folyamatok kezdődnek.

Napjainkban gyarapodó, jövőjében bízó, európai Szegedet láthatunk magunk előtt. Az idén büszkén mondhatjuk: ez az összefogás városa, legyőzte minden idők legnagyobb árvizét. És az a Szeged, amely a pusztító áradat után, 128 évvel ezelőtt Európa segítségét kérte, hogy újjászülethessen a semmiből, az idén Európa legmagasabb kitüntetését veheti át a fejlődéséért, kapcsolataiért és példamutatásért.

A város legmagasabb kitüntetését, a díszpolgári címet a közgyűlés idén Telegdy Gyula akadémikusnak ítélte. Szeged új díszpolgára köszönő szavaiban hangsúlyozta, noha nem itt született, de harmincegy éve él a városban, és szegedinek érzi magát. A kitüntetés többet jelent számára a szakmai elismeréseknél is, mert a városért és az egyeteméért végzett akadémiai, dékáni és rektorhelyettesi tevékenységéért kapta.

„Nemzetközi kapcsolatokért" kitüntetettek

Ezio Bernardelli, a Szegedi Tudományegyetem olasz anyanyelvi lektora harminc éve rendkívüli odaadással hozza létre és ápolja az egyetem, Szeged és a megye olasz tudományos, kulturális és gazdasági kapcsolatait.
Balog József a MASZK Egyesület elnökeként elhivatottan szervezi a THEALTER Internationalt, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját, amely mára nemzetközi hírű, rangos alternatív fesztivállá vált. Az elmúlt másfél évtizedben 27 ország mintegy 130 színháza mutatkozhatott be Szegeden.

A polgármester ezután Pro Urbe-díjat adott át Békési Imre nyelvésznek és Nánai László fizikusnak. Szegedért Emlékérem kitüntetést kapott Vladiszavlyev András, a megyei munkaügyi központ igazgatója, Szonda Éva operaénekes, Hemmert János festőművész, Klonkai László, a KSH nyugalmazott szegedi igazgatója és Szalma Józsefné fodrász. A Szeged nemzetközi kapcsolataiért díjat Ezio Bernardelli, a Szegedi Tudományegyetem olasz anyanyelvi lektora és Balog József, a MASZK Egyesület elnöke vehette át.

A díszközgyűlés művészeti műsorában közreműködött a Tömörkény gimnázium leánykara, Fábri Géza kobzos és Ivánovics Tünde énekes a Népművészet ifjú mestere, Andrejcsik István operaénekes és a Fool
Moon együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom