Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Drága mulatság a Tiszában csobbanni

Szeged - Még áprilisban került be a szabálysértési törvénybe a tiltott helyen való fürdőzés, amely miatt a közterület-felügyelő, sőt a természetvédelmi és a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot, akár 50 ezer forintot is. Szegeden nehéz dolga van annak, aki legálisan fürdene a Tiszában.
– Vásárhelyre szoktam átvinni a családomat, ha vízbe vágyunk, ott a legolcsóbb a fürdő. De nem engedhetjük meg magunknak mindig – mondta szombat délután egy férfi a Laposon, miközben 3 gyermeke a Tiszában pancsolt, a parthoz közel.

Ez az áprilisban elfogadott új szabálysértési törvény miatt sokba kerülhetne a férfinak és annak a 20–30 másik fürdőzőnek, aki éppen akkor mártózott meg a Tisza vizében. A Laposon ugyanis tábla tiltja a fürdést hosszú évek óta, ahogy gyakorlatilag a Tisza egész szegedi szakasza illegális terület az úszni vágyók számára. Leszámítva a Belvárosi híd másik felén elkerített szabad strandot, amely várhatóan a hónap második felében nyit.

Vízbe menni tilos - a parton kell felforrni. Fotó: Karnok Csaba
Vízbe menni tilos - a parton kell felforrni.
Fotó: Karnok Csaba

A tilos helyen fürdőzőket eddig 20 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethették a rendőrök és más hivatalos személyek, de a tényállás nem szerepelt a szabálysértési törvényben, csak egy 1999-es kormányrendeletben.

A Lapos őre

A Laposon megszólított strandolók a szemetesek hiánya miatt csattantak fel. Egyetlen kukát sem láttunk ezen a szakaszon. Eldobált flakonok, italos üvegek, csikkek csúfítják a környéket. Egy nő azt mondta: ha a város vezetése felhatalmazza, szívesen lenne „a Lapos őre", aki a szemetelőket felügyelné. Ezzel szemben a Fokán, jóval kisebb területen 3 szemeteszsákot is felállítottak.  


Az új szabály értelmében már akár 50 ezer forintra is megbüntethetik, aki tiltott helyen fürdik. Április óta a természetvédelmi és halászati őr is jogosult erre. A jogszabály szerint egyébként a helyszíni bírság összege 5000 forinttól 50 ezer forintig, hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forintig terjedhet. Változás továbbá, hogy ha a polgári védelmi szolgálatra kötelezett nem tesz eleget az ezzel kapcsolatos bejelentési, megjelenési, feladatellátási vagy adatszolgáltatási kötelezettségének, akkor szabálysértést követ el.

– Idén most vagyunk kinn először, eddig nem volt jó az idő. Tavaly csak akkor szóltak ránk a rendőrök, ha messzire úsztunk, de nem büntettek meg senkit közülünk – mesélte Váradi Andor, aki évek óta jár a Laposra fürdeni barátaival. Az 50 ezres tételről egyikük sem hallott. Felháborodva fogadták a hírt, ugyanis szerintük semmi gond nincs a Tisza vizével, nem veszélyes a sodrása sem. Nem értik, miért illegális a fürdés.

A Fokán is hasonló véleményekkel találkoztunk, itt egy idősebb hölgy elmondta: hallott az új bírságról, de szerinte lehetetlen, hogy bárkit is megbüntessenek azért, hogy néhány métert besétál a vízbe, majd úszik pár percet. – Felforr az ember agyvize ilyen kánikulában, muszáj kicsit lehűtenünk magunkat – mondta.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. borcsokzsolt 2012. június 13. 09:27
  „Az általuk kijelölt tiszai fürdőhelyre egyszer elmente úgy pár évvel ezelőtt. És valami szörnyű volt. Olyan lovas valamit tartottak a közelében és át kellet gázolni a szaron, hogy a Tiszához érjünk. Akkor az sem volt baj, hogy a lovakat belevitték a vízbe. A lapos és a fóka messze jobb volt anno. Lehetne újra kiszolgálóegységeket telepíteni a tiszapartra.”
 • 28. SP 2012. június 13. 09:21
  „Túl sok a behajtó büntető hatóság.”
 • 27. DobóI 2012. június 12. 04:29
  „Ez egy Botka-féle betereléses akció a méregdrága Napfényfürdőbe. Egyéb alternatíva a szegedieknek az izzadságban fürdés..”
 • 26. jakar 2012. június 12. 02:31
  „Ez egyszerűen felháborító... Odafenn ismét dedósoknak tekintenek bennünket. Büntetnek, megfélemlítenek, mindent elkövetnek, hogy véletlenül se érezzük jól magunkat. Azért tessék szíves különbséget tenni a veszélyes piroson átvágtázó autósok, a Tiszát a hídnál átúszni próbáló őrültek, a folyón randalírozó yachtok és a homkpadoknál békésen fürdőzők között... Vagy, ha ez újabb "szép" példája a törvényhozási kapkodásnak, akkor kéretik mielőbb korrigálni.”
 • 25. cintula 2012. június 11. 22:31
  „undorító vezetőink vannak. ezeknek nincs gyerekük? ezek hova járnak? nekünk is oda kell?!
  adjanak annyi pénzt amit havonta bezsebelnek és megyünk!”
 • 24. szatyi 2012. június 11. 20:22
  „"17. mind1 2012.06.11. 18:37
  9. oldal
  http://www.parlament.hu/irom39/06390/06390.pdf

  Értem én, -tudok olvasni- de mi köze ennek a tiltott helyen fürdéshez?!”
 • 23. kvendi 2012. június 11. 20:17
  „A város vezetői megnézhetnék..., hogy pl.: hogy néz ki egy szabad strand egy sokkal kisebb önkormányzatnál, ahol még gyógy-fürdő is van és nem rontják egy más "üzletét"... sőt erősítik...!Ilyen hely pl.: Tiszakécske”
 • 22. kvendi 2012. június 11. 20:10
  „KÉRJÜK VISSZA A LAPOST...!!!
  A KORREKT az lenne, ha a város kiírna egy nyilvános pályázatot egy kulturált nyáron üzemelő szabad strandra...biztos lenne vállalkozó, aki(-k) látnának benne fantáziát...(aki gondoskodik a tisztán tartásról, az úszók,fürdőzök felügyeletéről,...büfék üzemeléséről, tusoló karbantartásáról...egyebekről)
  ...én 2014-ben azokra fogok szavazni(önkormányzatiaknál), akik vissza adják a LAPOST...és nagy ívben nem érdekel, hogy kik lesznek ezek, de adják vissza...!Akinek nincs pénze a - fizetéshez képest - a drága strand-,vagy uszodai belépőre azoknak ez Szent hely lenne...így-is-úgyis...!
  Az igaz ugyan, hogy a Tisza 5-ször tisztább a Maros torok fölött..., de a Lapos közelsége verhetetlen...
  én ezután is megfogok csobbanni a Tiszába egy kiadós kajakozás között...föntebb...a Sárgán vagy a Tisza-virág üdülőknél...figyelem a gyerekeket, mert azok kilométerekről kiszúrják a rendőrséget...! :)!Oszt Jó napot...!”
 • 21. Queenmargareth 2012. június 11. 19:55
  „Érdekes módon a Dunában könnyebb fürödni, no nem a belvárosba, de strandok vannak kialakítva a sekélyebb, lassúbb folyásnál és ugyanúgy, hajók, csónakok meg minden kütyü megy rajta.
  Göd, Dunakeszi, sokat jártam oda.
  Szép, tiszta volt a vize.”
 • 20. kumisz 2012. június 11. 19:34
  „"Még áprilisban került be a szabálysértési törvénybe a tiltott helyen való fürdőzés, amely miatt a közterület-felügyelő, sőt a természetvédelmi és a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot"

  Sőt a Nyenyeceket védő liga is büntethet!!!!!Csak a lóvé!!!!”
 • 19. harcsabajusz 2012. június 11. 19:30
  „Büntetni, büntetni, büntetni!!!
  Ezt az egyet tudják hatóságaink (pártállástól, kormánytól függetlenül).
  Ugyan miért lenne veszélyesebb a Tiszában fürdeni mint egy strandon? A víz tisztább, a sodrás lassú. Persze aki nem tud úszni, az ne menjen a tiszába. De az uszoda mély vizébe se! Meg a tengerbe se! Meg a Balatonba se!
  Ez az egész arra jó, hogy beterelje a népet a sokmilliárdból megépített fürdőbe, ahol még a lélegzetvételért is fizetni kell. De ha valaki természetes vízben óhajt fürödni, akkor az retteghet hogy mikor jön a rendőr/halőr/határőr/stb.
  Azt se értem, hogy miért az un. szabadstrando jelölték ki fürdésre alkalmas helynek, mikor ott nincs homok. Száz méterrel lejjebb a Laposon ott a homok, a hely is szebb, és jóval nagyobb is az egész. Egy tusoló kéne, meg a pár öltöző amit át lehetne cipelni a túloldalról. De ehhez gondolkodni kéne.
  Szerintem olyanok hozzák ezeket a rendelkezéseket, akik életükben nem voltak még élővíz közelében. Vegyük már felnőttszámba az embereket, és ne tiltással, hanem neveléssel próbáljunk elérni valamit...”
 • 18. Queenmargareth 2012. június 11. 18:47
  „visszatérve a szemetelésre:a napozni megyek, jövök vissza ugyanúgy a szemetelésemmel:pet palack..zsebkendő, csikkek....tehát megoldja az ember, ha akarja.”
 • 17. ebessy 2012. június 11. 18:40
  „A teljes szegedi szakaszon kitűnő fokozatú a vízminőség évek óta, senki se állított mást.
  Egyébként a másik oldalon, a kanyarban sokkal jobb part van, gyűlik a homok és lassabban mélyül a víz. Ha már átfogó fejlesztések, akkor ott ki lehetne alakítani egy strandos részt. Ja, hogy nincsenek átfogó fejlesztések, csak betonozás, meg kamu tégla lerakása hitvány fémkarókkal tűzdelve az utcákra? Akkor bocsesz.
  Tényleg, egyik nap a Kelemen utcában jártam, egy jobb benzinkút az M5-ös mellett is megirigyelhetné ezt a fantasztikus művet! De az Oroszlán utca se rossz az olcsó viacolorral, ebből is látszik hogy töretlen a fejlődés 20 éve.”
 • 16. mind1 2012. június 11. 18:37
  „9. oldal

  http://www.parlament.hu/irom39/06390/06390.pdf”
 • 15. D95 2012. június 11. 18:11
  „Akkor az elkerített részen megfelelő a vizminnőség de a laposon meg a foka-n már nem? Ja hogy ugyanaz a folyó? Akkor gondolom ez is csak a ki**szott pénzről szól?!”
 • 14. csonakos 2012. június 11. 18:11
  „13. öregferkó 2012.06.11. 18:01
  Az Ih központ a felelős a tiszai strandért és a partfürdőért is ők a hunyók nem a polgármester! Gondolj bele mit akartak ezek az urak a Belvárosi mozival is csinálni amit a polgármester akadályozott meg! Szóval a polgármester értünk van és nem ellenünk!:)”
 • 13. csonakos 2012. június 11. 18:05
  „No, akkor öntsünk tiszta vizet a Tiszába! Ez egy kicsit bonyolultabb kérdés! A tiltó táblákat azért rakták ki mert a városnak nem volt pénze annó, hogy strandőrt biztosítson a szabadstrandokra! Ezért került az összes helyre inkább a tiltó tábla. A szabadsrandot ki kell bójázni és elsősegély nyújtó helyet is biztosítani kellene! A Tisza vize sokkal tisztább a természetes tisztulás miatt mint az agyonklórozott, vegyszerezett fürdők bármelyikének a vize! Tehát az a tézis, hogy a Tisza szennyezet merő félrevezetése a hűsölni vágyóknak! A Maros menti bőrgyárak fölszámolása, megszünése óta onnan sem jön már szennyezett víz! El kellene azon gondolkozni, hogy annak a sok csónakosnak akik egész szezonban a Tiszában fürdenek vajon miért is nincs semmi bajuk! Ha a Tisza valóban szennyezett lenne, velük lenne teli a bőrgyógyászat és a belklinika. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy az önkéntes tiszai mentőszolgálat a meleg napokon tudna-e valamely sűrűn látogatott partszakaszon felügyletet biztosítani reggel nyolctól este nyolcig! Ez lenne a megoldás!:)”
 • 12. öregferkó 2012. június 11. 18:01
  „A Qrva életbe ! OTT jobb a Tisza, ahol fizetni kell ???? Mindenkinek, ki a kukákat, - ÉS AZOK RENDSZERES ÜRÍTÉSÉT - hiányolják, javasolom : Legyen polgári elégedetlenségi mozgaLOM, DOBJANAK KI OTT MINDEN SZEMETET ! Majd a Polgármester talán rájön, hogy nem mi agyunk érte, de fordítva.”
 • 11. Queenmargareth 2012. június 11. 16:14
  „Teljesen igaz:nincsenek kukák, tavaly még az elkerített másik oldalon sem volt, csak bent a "strandon".
  És igen, míg gyermekkorunkban megfizethető volt a strand, pedig nagyon szegények voltunk!(vagyunk):most nem tudom kifizetni, úgyhogy nekem is a Tisza marad, holott nem vagyok jó úszó.
  Tényleg nem értem, miért nem lehet kirakni kukákat.

  Kukák hiánya a belvároson kívül is sajnos elmondható. Pl, ha utcán cigizel! erre majd ugrotok, tudom, csak megállókba tudsz bemenni:eldobni, ezért viszont megbüntethetnek.”
 • 10. szatyi 2012. június 11. 15:58
  „"Változás továbbá, hogy ha a polgári védelmi szolgálatra kötelezett nem tesz eleget az ezzel kapcsolatos bejelentési, megjelenési, feladatellátási vagy adatszolgáltatási kötelezettségének, akkor szabálysértést követ el."

  Ezt megmagyarázná valaki?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700 ezret bukott Üllés és London között

Az üllési Markovics Attila munka reményében egy pesti cégen keresztül érkezett Londonba, ahonnan 3 hét után menekülnie kellett. Tovább olvasom