Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Drogstop - szigor és megelőzés

Szeged -Pár hete nyilvános az interneten az új Nemzeti Drogstratégia tervezete. A weboldal több száz kommentelője nem elégedett: homályosnak és szigorúnak tartja a munkaanyagot. A végső dokumentum 2012 és 2020 között lenne érvényes.
Elkészült az új Nemzeti Drogstratégia tervezete. Feladatai között szerepel, hogy irányt mutasson. A problémákra a kínálat- és keresletcsökkentés, a javító vagy terápiás viselkedésváltoztatás és főleg a megelőzés lehet megoldás.

Augusztus vége óta a hivatalos weboldalt látogatva kísérheti bárki figyelemmel a munkaanyag alakulását, és szólhat hozzá a társadalmi vitához. A drogstrategia.hu fórumán azóta megjelent több száz hozzászólás nagy része támadja a dokumentumot: homályosnak, hiányosnak, túl szigorúnak és túl általánosnak látják a kommentelők. Arany Zoltán, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője bízik benne, hogy ezek a hozzászólások és a későbbi szakmai egyeztetések valóban befolyásolják és finomítják majd a tervezetet, ugyanakkor úgy látja, hogy a hiányosságok mellett a probléma szempontjából nagyon fontos kérdések megfelelő hangsúlyt kaptak.

– A közösség szerepének kiemelése, a média felelőssége, illetve az új központok létrehozása nagymértékben segítheti a munkát, de a tervezet mindaddig csak „irodalmi mű" marad, amíg nincs aprólékosan kidolgozott akcióterv és pénz – mondja.
Szegedi modell

A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum kezdeményezései egyedülállóak az országban. Az általuk működtetett Déli Party Service munkatársai szegedi szórakozóhelyeken segítenek a megelőzésben és nyújtanak tájékoztatást. 14 fiatal járja az éjszakát és segít, összefogva a szórakozóhelyek személyzetével és tulajdonosaival. Divatos, vagány, figyelemfelkeltő szóróanyagokat osztogatnak. Bárki fordulhat a drogcentrumhoz, iskoláknak, óvodáknak és bölcsődéknek is segítenek a megelőzésben. – Szülők, tanárok, fiatalok, bárki bejöhet hozzánk. Mindenkinek segítünk, még a nevüket sem kell elárulniuk. Fontos lenne, hogy bizalommal forduljanak hozzánk, mert a problémákkal küzdők még mindig csak nagyon kis százalékban kérnek segítséget Magyarországon – mondja Arany Zoltán.A közösségek szerepéről hosszan olvashatunk a szövegben. Arany Zoltán szerint a megelőzésben és a gyógyulásban is hatalmas szerepet játszanak az emberi kapcsolatok. A társadalmi problémáknak nem következménye, hanem tünete a függőség, legyen a tárgya akár a drog, az alkohol, a gyógyszer vagy az internet. A közösségek véleményformáló szerepe megfelelő tájékoztatással és szakértelemmel összekötve a jelenlegi helyzet javulásához vezethet. Ehhez viszont, ahogy a tervezet is írja, szükség lesz új intézményekre, mert Magyarországon jelenleg nincs elegendő drogcentrum, ami alkalmas lenne erre a feladatra.

A hozzászólók között a 39 oldalas anyag szigorúsága kavarta a legnagyobb port. Úgy érzik, a droghasználókat bűnözőnek állítja be a tervezet, miközben az alkohol-, illetve a cigarettafüggőséget társadalmilag elfogadottnak mondja. A kábítószert birtoklók büntethetősége nem a mostani dokumentum újítása, viszont úgy tűnik, szigorításra számíthatnak.

– A szigorításokat át kell gondolni, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a stratégiának emberközpontúnak kell maradnia, kerülve a diszkriminációt. A gyógyító folyamat során fontos, hogy a beavatkozás ne büntetés legyen, hanem következmény. Így a tanító, nem pedig az elrettentő élmény érvényesül. A tiszta szigorítás eddig még mindenhol megbukott – magyarázza Arany Zoltán.

A szándék szerint a végső változat legalább két parlamenti cikluson keresztül lenne érvényes, mégis változtatható.

Olvasóink írták

 • 1. borcsokzsolt 2011. szeptember 16. 08:36
  „Az a lényeg hogy az alkoholon még mindig nem szerepel az hogy árt az egésségnek!!!
  Gondolom az bagatel.
  De nem baj!!!
  Könnyebb a drogot piszkálni mint ráírni a borokra,sörökre,hogy árt.
  Nem értem mi ez a nagy drogharc.
  Az alkohol semmivel sem jobb.
  Többen halnak meg alkohol ...mint droghatás végett szerintem.
  Persze szombaton kész voltam mint az állat.
  Ez büszkeséggel tölt el.
  Nem is buli a buli ha nem vagyok kacsakész.
  Sőt mi az hogy üditőt iszok egy buliba!!!
  Az tiszta égő.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma nyit a Lions-tárlat az SZTE Rektori Hivatalában

Szeged - A magyarországi Lions mozgalom ismert személyiségei és a mozgalom szellemiségével azonosuló… Tovább olvasom