Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Drogteszteket árul egy kertészeti üzlet

Rejtekdobozokat, pipákat és drogtesztet is árul a szegedi székhellyel rendelkező Gomoa Shop. A bolt online felületén kertészeti termékek, palánták és magvak kaphatók, a vásárlók között sok a fiatal.
Nehéz magyarázatot találni arra, mi szüksége van egy kertésznek súrolószeres dobozra hasonlító rejtekhelyre, pipára és lenyelhető, gyomorban oldódó kapszulára, mégis mindezt beszerezhetjük egy szegedi üzletben. A bolt kínálatának egyik legbeszédesebb darabja a fából készült, The Key to Happines, magyarul Kulcs a boldogsághoz címmel ellátott, könyvre hasonlító, szintén titkos doboz. A szegedi Gomoa Shopot is üzemeltető Gomoa Trade Kft. biztosra megy: kokain, amfetamin, metamfetamin, morfium, metadon, ketamin, THC és barbiturátok kimutatására is alkalmas teszteket is forgalmaz.

Mesél a használó

Az interneten a fogyasztók több fórumon is beszámolnak élményeikről, íme az egyik bejegyzés: „Swim 20:00 körül ért a haverokhoz és egyből megevett 6 db magot, majd 1 kis füsttel próbálta csillapítani a hasfájását (de nem sokat segített), majd T+1 órára rá megivott 125 mg methylont. [...] megpróbált táncolni a goa zenére, aminek azonnal hatalmas rókázás lett a vége. Utána kezdte egyre jobban érezni magát, és a hányingere is teljesen megszűnt. 23:00-kor jutott eszébe, hogy akkor egy kicsit még tekerjük meg az élményt... (a többiek már mind 7-9 között jártak), így hát ő is elrágcsált még 3 magot. [...] 00:00-kor Swim és társai már a földön fetrengtek, és élvezték a csillagok varázslatos tűzijátékát".

A Gomoa webshopján élénkítő és nyugtató hatású növényeket és növényi származékokat is árulnak, köztük entheogen magvakat. Az entheogen kifejezésben, az „en" belsőt, a „theo" istent, istenit, a „gen" generálást jelent. Entheogen lehet szinte bármi, ami megidézi az istenséget. Az entheogen szereket tipikusan pszichedelikus terápiákban használja a tudomány. Egy neve elhallgatását kérő vásárló szerint az entheogen elnevezés kevésbé feltűnő, mintha azt írnák, hogy pszichedelikum vagy hallucinogén.

Érdeklődésünkre az üzletben elmondták: termékeiket kizárólag botanikai és kertészeti célra szánják, az ettől eltérő felhasználásért – például a magvak elfogyasztásáért – nem vállalnak felelősséget.

Élménykertészek

A boltban kapható magvak között van bolondító beléndek, fehér üröm és Hawaii bébi farózsa (Argyreia nervosa). Utóbbiról az interneten minden fontos információ megtalálható. Az egyik honlapon például „a szegény rétegek olcsó drogjaként" emlegetik. Könnyedén kideríthető, hogy a Hawaii bébi farózsa magjában lizergsav-amid (LSA) található, ami az agyi neuronok fokozott elektromos kisülése miatt az érzékelés és a gondolkodás eltorzulását váltja ki.

Rejtekdobozokat, pipákat és drogtesztet is árul a szegedi székhellyel rendelkező Gomoa Shop. Fotó: Kuklis István
Rejtekdobozokat, pipákat és drogtesztet is árul a szegedi székhellyel rendelkező Gomoa Shop.
Fotó: Kuklis István

Az orvosi diagnosztika szerint az Argyreia nervosa többek között bizonytalan jellegű szédülést, torzított képlátást, látási érzékcsalódást idéz elő, a páciensek közül többen látványként élték meg a hangokat. Kevésbé vidám hatásai között van a hányás, a gondolkodási zavarok, az ítélőképesség csökkenése, az érzelmi labilitás, szorongás és ingerlékenység.

– Eddig nem találkoztunk a Hawaii bébi farózsa magjának használójával, de elképzelhető, hogy olyan társadalmi körökből kerülnek ki a fogyasztók, akik hozzánk ritkán térnek be. A benne lévő LSA hasonló élményt nyújt, mint az LSD. A megtisztított magokból 6-8 darabot szoktak elfogyasztani felőrölve, forrázás után megisszák, vagy beáztatva megeszik. Nagyjából 6 óra hosszáig tart a hatása, majd 12 órás nyugalomérzetet okoz – mondta lapunknak Arany Zoltán, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője.

Jelöletlen Dobozban szállítják ki

Nehezen értelmezhető, hogy a Gomoa shop honlapján miért olvasható olyan nyilatkozat, amely kiköti, hogy az üzletben és webáruházban csak 18 éven felülieket szolgálnak ki. További érdekesség, hogy a Gomoa Trade Kft. a vásárlóra hárítja a jogi felelősséget a termékekkel kapcsolatos visszaélések vagy jogsértések ügyében. Beszédes, hogy a mellékhatással bíró árunál rendre felhívják a „fogyasztók" figyelmét a kizárólag kertészeti célú használatra. Meglepő ugyanakkor, hogy a megrendelt termékeket minden esetben jelöletlen dobozban szállítják ki, és garantálják, hogy a csomagoláson semmi nem utal annak tartalmára.

„Az emberiség a kezdetektől fogva kísérletezett különböző növényekkel, megevett mindent, ami az útjába került – így tett szert gyógynövényekre, melyek többségét a mai orvoslás is használja, vagy talált olyan növényeket, melyek varázslatos világokba repítették őket olyan tapasztalatokat adva, amelyek vallások és kultúrák kiépüléséhez vezettek. Sokszor ezek a szerek emberéletekbe kerültek, de életeket is mentettek. Ezekből szeretnénk egy csokorra valót nyújtani a Kedves Vásárlónak, hogy botanikai mintaként kedvére vizsgálhassa őket!" – olvasható a Gomoa honlapján.

Termékeik forgalmazása egytől egyig legális, mert egyik sem szerepel tiltólistán, ezzel együtt – természetesen csakis véletlenül – néhány közülük hallucinogén hatással bír, „adagolástól" függően. Nem az a kérdés tehát, hogy hány darab mag kerül egy ágyásba, hanem az, hogy mennyit rágunk szét és nyelünk le.

A hatás a lényeg

– Egyre fiatalabbak a dizájnerdrog-használók, akik nem elsősorban az összetevőkkel, inkább a hatásokkal foglalkoznak, és ettől igazán veszélyes – mondta Arany Zoltán. – Akár törvénytelenül, akár törvényesen beszerezhető anyagról van szó, a használattól a negatív hatások megmutatásával lehet legsikeresebben eltántorítani a fogyasztókat – tette hozzá a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyal Lajos elismerése

Bakondi György tűzoltó altábornagy főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Angyal Lajosnak, a Maros Mentőcsoport tagjának. Tovább olvasom