Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Ebéd - 2000 forintból

Szeged - Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.
Szeretjük nyár elején a piacot: minden alkalommal a bőség zavarával küszködünk. Az árusok asztala roskadásig megrakva, cukkini, paradicsom, újburgonya, padlizsán, tök, répa, gomba, retek: minden termény gyönyörű, kínálja magát. Nehéz megállni, hogy ne csak kétezer forintot költsünk el, legszívesebben minden asztalról hazavinnénk valami szép zöldséget, gyümölcsöt. Pénzünk azonban határt szab a költekezésnek, és amikor Mathias Péter séffel találkozunk a piacon, ezúttal is a húst vesszük meg először a csarnokban. Csontozott karajt látunk 1150 és 1200 forintért, de mivel minden fillér számít, az olcsóbbikból veszünk körülbelül fél kilót, 585 forintot fizetünk érte. Séfünk elégedetten csörgeti zsebében a maradék pénzt: mivel nagy a kínálat, nagyon sok termény olcsó, ezért most nem kell nagyon visszafognunk magunkat.

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter. Fotó: Karnok Csaba
Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter.
Fotó: Karnok Csaba

A menü: kapros túróval töltött gombafejek, pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel, epres–joghurtos képviselőfánk.

Mi van a kosárban?

- sertéskaraj, csontozott (0,5 kg) 585 forint
- újburgonya, apró szemű (90 dkg) 90 forint
- gomba (8 darab, kb. 60 dkg) 340 forint
- kapor (csomó) 40 forint
- tojás (5 darab) 115 forint
- cukkini (3 darab, 50 dkg) 165 forint
- édes paprika (2 darab) 125 forint
- tehéntúró, házi (20 dkg) 200 forint
- eper (25 dkg) 140 forint
- eperízű gyömölcsjoghurt (3 darab) 180 forint

összesen: 1980

A kofasoron végighaladva először apróburgonyát veszünk, hüvelykujjnál alig nagyobbak, 100 forintért árulják kilóját. Vásárolunk nyolc darab gombát is az előételhez, 57 dkg-ért 340 forintot fizetünk. Az ismerős kofánál a kaporból kapunk tíz forint engedményt, két asztallal arrébb házi tojást veszünk, a legkisebbek darabját 23 forintért kínálják.

A grillezett zöldségek közül nem maradhat ki a cukkini, idénye van, séfünk kisebb, vékonyabb darabokat választ, ennek az ára 300–450 forint között van. Az egyik asztalnál 350 forintért kínálják kilóját, kettő kisebbet veszünk 105 forintért a zöld színűből, és még hozzárakunk egy sárgát is – a színvilág a tányéron is fontos –, azért 60 forintot fizetünk. Édes paprikából kettő landol a kosárban, piros színű.

Irány a csarnok: szükségünk van némi házi túróra és gyümölcsjoghurtra, előbbi a gomba tölteléke lesz, utóbbival a képviselőfánkot töltjük meg. A tehéntúró kilóját 1000 forintért adják, 20 dkg elegendő lesz belőle. Három gyümölcsjoghurtért 180 forintot fizetünk, majd amikor ezzel végeztünk, visszamegyünk az eperillatú sorok közé. Eperidény van, bűn lenne ezt az isteni gyümölcsöt kihagyni a menüből.

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Fotó: Karnok Csaba
Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság.
Fotó: Karnok Csaba

A bevásárlással másfél óra alatt végzünk, irány az étterem konyhája. Itt kiderül: az általam nehéznek gondolt képviselőfánkot elkészíteni nem is ördöngösség, ahogyan Mathias Péter mondja: az összetevők arányán áll vagy bukik, hogy eszik képviselőfánkot a család, vagy le kell szaladni a cukrászdába egy kis desszertért. A joghurtos–epres változat nagyon ízlett, de az én kedvencem ezúttal a darabos borsban meghengergetett újburgonya: ebből legalább egy kilót meg tudnék enni egy ültömben. Le a kalappal a kapros–túrós gombafejek előtt is, a mai főzés után ez is felkerült kedvenceim listájára.

Ezúttal 1980 forintot költöttünk el, a kollégáink által is megkóstolt és utolsó falatig elfogyasztott menüsor változatos, finom – ismét jó ebédet főztünk majd 2000 forintból!

Kapros túróval töltött gombafejek

Hozzávalók: 8 nagyobb gomba,
1 csokor kapor,
20 dkg tehéntúró (lehetőleg házi),
só,
bors.

Kapros túróval töltött gombafejek. Fotó: Karnok Csaba
Kapros túróval töltött gombafejek.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A gombát megpucoljuk, egy picit előfőzzük. A túróhoz hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, pici sóval és borssal ízesítjük, a gombába töltjük, sütőben 140 fokon 15 perc alatt megsütjük. Tálaláskor paradicsomrózsával, salátával díszíthetjük a tányérokat.

Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók:
fél kg csontozott sertéskaraj,
90 dkg apró szemű újburgonya,
3 cukkini (zöld és sárga),
2 édes paprika (piros),
steakbors 
só,
oregánó,
bazsalikom,
fokhagyma,
mustár,
étolaj.

Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel. Fotó: Karnok Csaba
Pácolt sertéskaraj nyárson steakborsos újburgonyával, grillezett zöldségekkel.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A húst megtisztítjuk, gyufásdoboznyi kockákra vágjuk, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kevés fokhagymával fűszerezzük. Mustáros–olajos pácban egy napig a hűtőben állni hagyjuk. Sütés előtt nyársra húzzuk, pici olajban elősütjük, így kap egy kis színt. A visszamaradt zsírt tepsibe öntjük – egy kis fehérborral össze lehet párolni, így érdekesebb ízt kap –, tepsiben 140 fokon 30 percig pároljuk. Amíg a hús a sütőben van, addig az apró szemű újburgonyát alaposan megmossuk, de nem pucoljuk meg, héjában megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd bő olajban kisütjük. Serpenyőben steakborssal – darabos borssal – és pici sóval lepirítjuk.

Epres–joghurtos képviselőfánk

Hozzávalók: az égetett tésztához: 2 dl víz,
12 dkg zsír és liszt,
csipet só,
5 tojás;
a töltelékhez:
3 kis pohár epres joghurt,
25 dkg eper.

Epres–joghurtos képviselőfánk. Fotó: Karnok Csaba
Epres–joghurtos képviselőfánk.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A vizet a zsírral felforraljuk, egy csipet sót tegyünk bele. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és a tűzön hagyva az edényt addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a következőt csak akkor rakjuk bele, ha az előzőt már alaposan elkevertük habverővel vagy fakanállal. Ha készen vagyunk, a tésztát kihűtjük, majd nyomózsákkal sütőlapra nyomjuk (ha az nincs, kanállal is szaggathatjuk, de akkor nem lesz szép, szabályos formájú). előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A töltelék elkészítése: a megmosott epret kicsumázzuk, a szemeket félbevágjuk, óvatosan, hogy ne törjenek össze, elkeverjük az eperízű gyümölcsjoghurttal.

A fánkokat kivesszük a sütőből, félbevágjuk, az alsó részbe beletöltjük a joghurtos epret, visszarakjuk a kalapját. Porcukorral meghintjük a tányért, díszítésként csokiöntetből csillagokat kanyaríthatunk a kalapos fánkok köré.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
  • 30. utazó81 2010. június 17. 05:33
    „Képzeljétek, most,hogy itt a nyári szünidő mennyi gyerek nem jut naponta rendes táplálékhoz.Na erről is lehetne egy cikket írni.Sajnos sok olyan gyerek van aki csak a napköziben lakik jól.Meg kellene kérdezni néhány köétkeztetésben dolgozót.”
  • 29. nyemcsok 2010. június 16. 23:15
    „megtisztelsz, köszönöm.”
  • 28. jozko 2010. június 16. 22:17
    „Köszönöm a "visszahívást" ! Megtiszteltetés olyan valakivel szót váltani, aki az igazát , vagy akárcsak a vélt igazát is nyílt sisakkal, szemtő l-szembe kiállva védi! Gondolhatod, hogy ezek után Nyemcsok Éva cikkeit kiemelt figyelemmel kísérem - nem a fogáskeresés kedvéért- hanem a stílusodért. Mert az van , és tetszik! Sok sikert kívánok! Jozkó.”
  • 27. nyemcsok 2010. június 16. 21:35
    „szó sincs meghunyászkodásról. te is elmondtad a véleményedet, én is. nem értettünk egyet. nincs ezzel semmi baj. abban viszont megegyezhetünk, hogy jót főzni és jót enni - az nagyon jó dolog.”
  • 26. jozko 2010. június 16. 21:32
    „Értettem!. Kérek engedélyt meghunyászkodni!”
  • 25. nyemcsok 2010. június 16. 21:27
    „szerintem elbeszélünk egymás mellett, ráadásul te elvitted az egészet személyeskedésbe. ez a vita parttalan. ez egy három fogásos menü négy embernek kétezer forintból. nem tudom, hogy ezen mit nem lehet érteni. ez a cikk témája. akinek tetszik, megfőzi és megeszi, akinek meg nem, az nem főzi meg. semmi köze a celebekkel megpakolt tévéműsorokhoz. szerintem ez ilyen egyszerű.”
  • 24. jozko 2010. június 16. 20:51
    „23-nyemcsok-: KÖSZÖNÖM, HOGY REAGÁLTÁL. A lényeget nem értetted meg a hozzászólásomból, és egy profinál ez megbocsájthatatlan. "Ha nem tudsz mást, mint eldalolni saját fájdalmad, örömed..." Örülök, hogy élmény volt számodra egy mesterszakács konyhájában végignézni az ételkészítés mesterfogásait, és magad is örömmel főzöl...de hogy jön ez egy pénzért árult ujságba.... mintha egy celeb-főzőműsorról tudósítanál-nem kamerával, hanem tollal a kezedben. Tartalma talán akkor lett volna a cikknek, ha például veszed a bátorságot és megszólítasz a piacon vásárlók közül néhány embert, érdeklődsz a szokásaikról, a hétköznapi háziassznyok által alkalmazott praktikákról: hogyan tudják megoldani a lehetetlent? Felteszem ez jobban érdekelné az embereket, de ahhoz, hogy hitelesnek tűnj, nagyon is otthon kell/lene/ lenned a hétköznapokban.Kedves Nyemcók Éva! Vagy csak kezdő háziasszony vagy, vagy az ujságírásban van még tanulnivalód, vagy egyszerűen összecsaptad ezt a cikket. az előző kettő nem probléma, belejöhetsz még. Az utóbbi: hiba! Bocsáss meg, megszólítottál. Válaszolnom illett!”
  • 23. nyemcsok 2010. június 16. 20:31
    „jozko - rám még a piacon senki sem húzta a száját, ha három almát vagy csak két cukkínit kértem. mért kellene főzőtanfolyamra mennem? nagyon jól főzök.
    amúgy szerintem a hozzászólásodnak nincs túl sok köze a cikkhez. aki szeret főzni, az elmegy a piacra, bevásárol, és elkészíti az ételt, közben pedig nem nyafog, hanem már előre örül annak, hogy milyen jó lesz, amikor körbe ülik az asztalt és mindmegeszik! a főzés szerintem erről szól, és nem a szenvedésről meg a mosogatásról. szerintem.”
  • 22. jozko 2010. június 16. 19:38
    „Gyerekjáték! Csak ki kell ugrani piacra friss áruért /és alaposan körülnézni, hogy olcsón vedd meg/-az eladók, bolti kiszolgálók rajonganak a 20-35 dekás tételű vásárlókért. Otthon már csak elő kell készíteni a több fogáshoz szükséges nyersanyagot, konyhai kisgépet, edényzetet, megfelelő sütő-főzőeszközt /az optimális hőhatás kell a megfelelő íz-szín-állag eléréséhez/ , midezt úgy időzíteni, hogy a partnernek éppen a megfelelő éppen a megfelelő pillanatban tálaljunk. Persze nem ételszagúan, kötényben, hanem ahogy egy ilyen ételhez illik asztal mellé ülni. Később leszedés, közben kávéfőzés /esetleg kézi mosogatás/. Ezt megcsinálhatja egy pénzért foglalkoztatott szakácsnő. Egy kényszerből otthon ülő munkanélküli nem ennyire "igényes"-valószínű, hogy spórolnak ezerrel. Aki meg csaú otthon ül-hát annak esze ágában sem lesz ezt rendszeresen végigcsinálni. Úgyhogy tisztelettel jelentem, ez így marhaság. Egy profi szakácsnak természetesen nem-de a cikkírónak nem árthatna egy főzőtanfolyam. Még annyit: a feleségemmel együtt dolgozunk, naponta legalább kétszer otthoni meleg ételt eszünk-nem melegített készételt! A piacon csináljuk a nyagybevásárlásokat-és kijüvünk a konyhapénzből . De nem így!”
  • 21. Vörcsi 2010. június 16. 19:02
    „Kedves triniti! gróf! abrakapokusz! Kaze!

    Őszinte tiszteletem, osztom a nézetet, szeretem a józan földönjáró kommenteket!

    Másoknak! Én úgy láttam a 2000 Ft 4 személyre osztódik, nem 2 re!”
  • 20. nyemcsok 2010. június 16. 18:55
    „hol olvasható a cikkben, hogy minden nap 2000 forintból KELL főzni? ez egy menü javaslat, mondjuk hétvégére, vasárnapi ebédnek.laktató volt és finom, és nekem nagyon tetszett, hogy a képviselő fánkot nem a hagyományos töltelékkel készítette el mathias péter. nagyon finom volt!”
  • 19. pandababa 2010. június 16. 17:37
    „A piac a legjobb,és a legolcsóbb!Minden zöldséget-gyümölcsöt a piacon veszek meg!És megéri,ha néha még tömeg is van!A húst a Novoth-nál vegyétek ,mert a legolcsóbb,és a legjobb!Nem beszélve a szalonnáiról,és a házi dolgaikról... Tojást az "Editkénél",mert szép,és olcsó,lángost pedig az új csarnokban vegyetek! Én mindig ezt teszem,és mindig elégedetten távozom!”
  • 18. kaze 2010. június 16. 16:42
    „13. hozzászólás burgikukac 2010.06.16. 13:55

    Ez csak 1 javaslat vagy nevezheted etvagygerjesztö cikknek is, ha nem tetszik ne csinald meg.
    A Magyar csaladok nagy resze csak hetvegen föz annak pedig tök jo egy uj recept.
    A "sef ur" alakja legyen a sajat problemaja, ha nem tetszik ne nezz ra.Szeretnem latni hogy 10-15 ev a (ALA CARTE)vendeglatasban eltöltött idö utan, jobb esetben csak a kiloid mennenek felfele, meg az alkoholfogyasztasod, meg a cigi.....szoval ne szolj semmit.”
  • 17. gróf 2010. június 16. 15:59
    „ukk-mukk-fuck 2010.06.16. 15:52

    Juhtúróval szerinted befért volna az
    "Ebéd - 2000 forintból"
    rovatba?”
  • 16. ukk-mukk-fuck 2010. június 16. 15:52
    „nem bízom abban a szakácsban aki a gombafejeket tehéntúróval tölti meg, juhtúró helyett:-))))”
  • 15. persona 2010. június 16. 15:48
    „a krumplis dolog nagyon tetszik. azt ki fogom próbálni :)”
  • 14. abrakapokusz 2010. június 16. 15:27
    „Nekem tetszik ez az ételsor, szeretem az ilyen ízvilágú ételeket.

    Észrevételeim: A kerti csiperkét fölösleges meghámozni, a termesztett gombáról a földecske-maradványokat
    csak lepöcköljük, ecsettel lesöpörjük, csak akkor mossuk -folyóvízben- ha nem tiszta a gomba.
    Az előfőzését nem javaslom, mert kifőzzük belőle a gombaízt. E helyett a gombászok azt javasolják, hogy
    1-2 percig mikrózzuk meg a gombákat a legnagyobb hőfokon.

    Re.: burgikukac - Nagyon finom a gomba tehéntúróval töltve is. Szerintem is a jó minőségű túró a fontos.
    4-5 féle különböző túrókkal, baconnal, stb... töltött gombás receptem van, ha jól vannak elkészítve,
    akkor mindegyik pompás előétel.”
  • 13. burgikukac 2010. június 16. 13:55
    „a "sef ur" az alkatanak megfeleloen tovabbra sem bir leszokni a zabaltatasrol, ez fejenkent tobb, mint 1 kg etel, csak ebedre.

    a receptek annyibol rendben vannak, hogy barki meg tudja oket csinalni, etteremben felszolgani viszont ciki lenne oket. a gomba viszont furcsa, inkabb juhturo kellene bele, meg kore valamilyen bunda. igy nem sok ize lehet...

    ui. en a 120 kilos gyerekemre nem lennek buszke”
  • 12. kiokushyn 2010. június 16. 13:24
    „Simán meg lehet főzni kétezerből két főnek,sőt kevesebből is.”
  • 11. Cukorfalat2 2010. június 16. 12:09
    „Én 1000 Ft -ból megoldom az ebédem két napra. És az nem menza adag. :)”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonukról vallottak megyénk képviselői

Mind a 14 megyei országgyűlési képviselő leadta határidőre a vagyonnyilatkozatát, amelyekből az érdekességeket emeljük ki. Tovább olvasom