Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Eddig 10 ezer délvidéki vitte be szavazatát a főkonzulátusra

Szabadka - Bár postára is lehet adni, másfél hét alatt közel 10 ezer kettős állampolgár vitte be személyesen levélszavazatát a szabadkai főkonzulátusra. A magyarországi választási kampány a szerbiai város utcáin is zajlik, a plakátok többsége azonban nem valamelyik pártot hirdeti, hanem a történelmi pillanatot.
Kisbabának való etetőszék is van Magyarország Főkonzulátusán a helyiségben, ahol a kettős állampolgárok szavazatait átveszik. Minden állampolgári igényre fölkészült a képviselet, amely – félórás ottlétünk alatt látszott – úgy működik, ahogyan az ideális hivatalt el szokás képzelni itthon. Aki belép az utcáról, ahhoz azonnal odalép egy tisztviselő, megkérdezi, miben segíthet. Akit leültetnek várakozni, az alatt se melegszik meg a szék.

Futárpostával, Budapestre

A magyarországi választásra szánt levélszavazattal le sem kell ülni, a helyiség végében két üvegfalú postaládába lehet beletenni a borítékot. Előtte paraván, részletes kitöltési útmutatóval. Közel 200 ezer kettős állampolgár iratkozott föl a határon túli szavazók névjegyzékébe, a Nemzeti Választási Iroda másfél hete fogadja a voksokat, arra számít, hogy 80-120 ezer határon túli magyar fog élni ezzel a jogával. A pártlistára leadott voksot el lehet küldeni levélben, de be lehet vinni személyesen is a főkonzulátusra. Sokan megadják a módját, a szabadkai főkonzulátus eddig közel 10 ezer szavazatot fogadott. Átlagosan ötpercenként érkezett valaki borítékkal szerda délelőtt. – Reggel 8-tól délután 5 óráig tartunk nyitva, a szavazás napján, április 6-án reggel 6-tól este 7-ig is el lehet még hozni a levélszavazatokat – nyilatkozta lapunknak Korsós Tamás főkonzul. – Mindennap záráskor a külképviseleti választási iroda tagjai nyitják föl ezeket a postaládákat, megszámolják a levélszavazatokat, jegyzőkönyveznek. A leveleket nem mi bontjuk föl: a biztonsági zónában őrizzük, futárpostával küldjük el a Nemzeti Választási Irodának.

Ott már elkezdődött a bontás, és az derült ki, hogy a levélszavazatok 10 százaléka hibás, pedig ez a hazai, személyes szavazásoknál 1 százalék alatt szokott maradni.

A bácska-topolyai Varró család elhozta a família levélszavazatait. Fotó: Gyenes Kálmán
A bácska-topolyai Varró család elhozta a família levélszavazatait. Fotó: Gyenes Kálmán

– Mi fölhívjuk a délvidéki választók figyelmét, hogy miként jó néhány tévé- és rádióműsorban elhangzott, figyelmesen olvassák el a tájékoztatót, és ügyeljenek arra, hogy eltérően a szerbiai választástól, ahol karikázni kell, itt két egymást metsző vonallal lehet egy pártlistára szavazni – mondja Korsós Tamás. – Ezt a szavazólapot bele kell tenni a belső borítékba, azt lezárni. Ezután ki kell tölteni a nyilatkozatot, pontosan úgy, ahogyan a lakcímkártyán szerepelnek az adatok. Ezt és a belső borítékot bele kell tenni a külső borítékba, ezt szintén lezárni. Ha nincs lezárva valamelyik boríték, a szavazat érvénytelen. Magyarországon az anyja neve alatt a lánykori nevet értjük – ez itt nem egyértelmű. Előfordul, máshogy írják a település nevét, mint ahogyan a lakcímkártyán szerepel. A nyilatkozatot alá is kell írni, ha ez elmarad, akkor is érvénytelen a voks.

Kampány határok nélkül

Sok a hibalehetőség. A főkonzul azt mondja, a választási iroda nyilván majd összegzi ezeket a tapasztalatokat. Száz év után mégis csak ez az első alkalom, hogy külhoni magyarok szavazhatnak.

Erről a történelmi eseményről Magyarkanizsán, Törökkanizsán és Szabadkán jó néhány óriásplakát, lámpaoszlopon függő hirdetmény tájékoztat. A pártok közül azonban egyedül a Jobbik hirdetésével találkoztunk. A többi felhívást helybeli civilszervezetek mellett a Vajdasági Magyar Szövetség helyezte el. Bár a VMSZ-ről lehet tudni, hogy hová húz – elnökük, Pásztor István részt vett a magyarországi kormánypárt nagygyűlésén –, hirdetésük nem orientál, csak a választáson való részvételre buzdít. Bár a főkonzulátuson aznap ugrott meg a forgalom, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán járt, a pártszimpátiák valószínűleg itt is megoszlanak valamelyest. Ehhez hozzájön még az a körülmény, hogy sokan – tisztában lévén azzal, hogy Magyarországon a kampány témája a határon túliak szavazati joga is – meggondolják, véleményt nyilvánítsanak-e. Gyálán találkoztunk olyan állásponttal, hogy ez nem illik, a főkonzulátuson értelemszerűen olyanokkal beszéltünk, akik ezt fontosnak érezték.

– Ez a lehetőség nekem sokat jelent, és ahogy láttam, másnak is – mondta a palicsi Szügyi László, miután bedobta a borítékot a ládába. – Ez inkább annak a jele, hogy elfogadjuk a gesztust, amellyel Magyarország hozzánk fordult.

A szerbek megértik

– Nagytatám Szegeden volt katona, megvan otthon a katonakönyve, ahogy az ősök összes hivatalos irata is, innen tudom, hogy a 19. század végén Heves megyéből jöttek és telepedtek le itt – avatott be a család történetébe a bácska-topolyai gazdálkodó, Varró Csaba, aki feleségével, Andreával és kisfiukkal, Gergellyel érkezett. – Arról megoszlanak a vélemények, jó-e, hogy mi szavazunk. Erről azt mondhatom, akik Magyarországra születtek, természetesen élik meg a magyarságukat. Nekünk viszont mindkét nyelvben, kultúrában otthon kell lennünk ahhoz, hogy boldoguljunk. Ezért ennek a jognak nagyon fontos helye lett az életünkben.

Erről az életről többnyire a magyarok elleni atrocitások híre jut el hozzánk, pedig ez nem általános. A kettős állampolgárság ügyéhez a helybeli szerbek megértően viszonyulnak, ez Jugoszlávia felbomlása óta számukra is fontos téma. Ottjártunkkor az egyetlen izgalomra okot adó esemény az volt, hogy a konzulátussal szemben lévő bankban elromlott egy zár. Török György, a szabadkai Elzett-Certa Kft. zárszaküzletének szegedi tulajdonosa – az első külföldi érdekeltségű szabadkai vállalkozás alapítója –, akivel a konzulátusnál találkoztunk, lapunknak azt mondta, az üzleti életben nem téma a magyarországi vagy a szerbiai választás. A kapcsolat korrekt a vállalkozók között és a várossal, és mióta Maglai Jenő személyében magyar a polgármester, mintha a régi épületek is nagyobb becsben lennének. Az adminisztráció sűrűsödik, de ez az uniós csatlakozásra való készülődés hozadéka, Szabadka még mindig olyan hely, ahol érdemes vállalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szép˝ ajándék: születésnapra őrizetbe vétel

A szekrény mögé bújt a rendőrök elől. Tovább olvasom