Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Egészségre nevelik a zsombóiakat

Zsombó -Fontosnak érzik az egészségnevelést Zsombón: tíz éve szerveznek különböző programokat, amelyek középpontjában az egészséghét áll. Szűrővizsgálatokat hoznak helybe, előadásokat, sportos rendezvényeket tartanak, hogy életmódváltásra ösztönözzék a falubelieket.
Tíz éve foglalkoznak szervezetten a zsombóiak egészségével – ekkor alakult az Egészséges Zsombóért Alapítvány. A településen dolgozó háziorvos, házi gyermekorvos, valamint a fogorvos és a védőnők számos gyermek- és felnőttprogramot szerveznek, hogy népszerűsítsék az egészséges életmódot.

– Az emberek még mindig nincsenek tisztában azzal: maguk felelnek az egészségükért – fogalmazott Szabó Ágnes, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – A legfontosabb a megelőzés, ezért az egészségnevelésre helyeztük a hangsúlyt: előadásokat és szűréseket hozunk Zsombóra, de minden évben van több sikeres pályázatunk is.

Tüdőszűrés Zsombón. A faluban a férfiak is szép számmal elmennek a vizsgálatra, főleg ha az helybe jön. Fotó: Frank Yvette
Tüdőszűrés Zsombón. A faluban a férfiak is szép számmal elmennek a vizsgálatra, főleg ha az helybe jön.
Fotó: Frank Yvette

Szerveztünk már fociderbit, adtunk ki receptkönyvet egészséges ételekkel, illetve felújítottuk a tankonyhát, ahol főzőtanfolyamot tartottunk.

Minden évben megrendezik a faluban az egészséghetet is, a program legfontosabb elemét. Különböző szakrendeléseket hoznak helybe, illetve szűréseket végeznek. – Ezek között vannak olyanok is, amelyek nem tartoznak a népegészségügyi szűrések közé, és hosszú hónapokat kell várni arra, hogy a páciens bejusson az orvoshoz – mesélte Borbély Rita háziorvos. – A zsombóiaknak ráadásul nem kell ezért Szegedre sem utazniuk, minden orvos helyben megtalálható.

A doktornő kiemelte: nagy az igény a faluban ezekre a vizsgálatokra: egy-egy rendelésre akár százan is bejelentkeznek. – És ami nagy dolog, nemcsak a nők, hanem a férfiak is szép számban képviseltetik magukat, pedig ők köztudottan kevésbé fordítanak hangsúlyt a megelőzésre – tette hozzá. Bizonyos vizsgálatokat évente többször is helybe hoznak. Most például tüdőszűrésre van lehetőség: a szűrőbusz múlt héten és a következő napokban is a faluban állomásozik.

– Orvosaink nagyon lelkesen szervezik a különböző eseményeket: nemcsak mondják, tesznek is a prevencióért – fogalmazott Gyuris Zsolt polgármester. Fontosnak tartja, hogy az önkormányzat is támogassa ezeket a programokat. – Zsombó fiatal lakossággal rendelkezik. Hogy ne romoljon egészségi állapotuk, akkor is kell tenni érte, ha nincs baj.


Felújítják az Egészségházat

Nyáron 53 millió forintból átépítik az Egészségházat. A nyolcvanas években épült ingatlan nem túl praktikus egészségügyi intézménynek: nincs például külön fertőzőváró, és a különböző rendelőket is más-más bejáraton lehet megközelíteni. Egy főbejáratot alakítanak ki, ahonnan minden elérhető, illetve új vizesblokkot építenek, gyermek-fertőzővárót és személyzeti pihenőt. Mindezek mellett a belső tereket is újraburkolják és festik. A munkát nyárra tervezik, átmeneti rendelőket valószínűleg az iskolában alakítanak majd ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházban jártak a szegedi pólósok

Vincze Balázs, az A-Híd Szeged Beton VE vezetőedzője mindent megtesz annak érdekében, hogy a férfi pólócsapatot minél többen megismerjék. Tovább olvasom