Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy hét múlva kezdődik a cigistop

Szeged - Dohányzási tilalmat vezetnek be júniustól a szegedi tömegközlekedési megállókban, oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények előtt és a játszótereken. Figyelmeztető táblák viszont csak a városba bevezető utak mentén lesznek.
Egy hét múlva törvényesen már nem dohányozhat senki Szegeden a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények, templomok bejárata előtt és a játszótereken. Az erről szóló rendeletet a februári közgyűlésen fogadták el a városatyák. A jogszabály célja, hogy védjék a nem dohányzók egészségét, és kevesebb eldobált cigarettacsikk heverjen az utcákon és játszótereken. A tilalomra figyelmeztető táblák, matricák azonban nem lesznek Szeged belterületén, csak a város belépési pontjain.

– Egyelőre 11 nagyobb tábla készült. Ezeket többek közt a régi 5-ös út, a Szőregi és a Bajai út mentén helyezzük ki szerdától – mondta el Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. A csekély számú figyelmeztető jel egyik magyarázata pénzügyi. A 11 tábla legyártásának és elhelyezésének költsége másfél millió forint, de ha minden érintett területen – ez nagyjából 1200 helyszínt jelent – lenne ilyen, az 40 millió forintos kiadást jelentene a városnak. A másik ok, hogy a rendelet műemléképületeket és magántulajdonú ingatlanokat is érint – ott pedig körülményes lenne jelzéseket elhelyezni.

Júniustól tilos a füstölés a megállókban. Fotó: Miskolczi Róbert
Júniustól tilos a füstölés a megállókban.
Fotó: Miskolczi Róbert

Júniustól nagyjából egy hónapig türelmi időt kapnak a tilosban dohányzók, azaz a közterület-felügyelők csak figyelmeztetik őket. Utána azonban 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, és szabálysértési feljelentést tehetnek. A legmagasabb bírságot azonban csak „többszörös visszaesőknek" kell fizetniük – tette hozzá az irodavezető. Molnár László hangsúlyozta: a nagyjából 20 szegedi közterület-felügyelő nem fog „vadászni" a tilosban dohányzókra, de ha egyéb feladatuk mellett belebotlanak ilyesmibe, a rendeletnek megfelelően járnak majd el.

Csongrádi füstmentesek

Csongrád megye több településén él már olyan rendelet, ami korlátozza a közterületi dohányzást. Elsőként – 2007. október 1-jétől – Vásárhely vezette be az összes játszótéren, idén januártól pedig a szentesi és mórahalmi játszótereken sem lehet cigizni. Mórahalmon a parkokban, a templomkertben is tilos a dohányzás, a buszváróban viszont rá lehet gyújtani. Áprilistól már Csongrádon sem lehet bagózni a játszótereken, köztemetőkben és a közparkok egy részében.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Olvasó23 2009. május 28. 18:18
  „Na a szórakozóhely egy külön eset. A JATE tánctermeiben ELMÉLETILEG tilos. A kapunál biztonságiőr áll, és nyomatja el a cigit belépés előtt. NADE! Nem egyszer láttam, hogy bementek, és odabent gyujtottak rá egy sötét sarokban. Pedig a falon ott virít az áthuzott cigi. Szóval ha egy olyan kis helyen, mint a JATE Klub, nem tudják megoldani a tiltást, hogy fog menni az egész városban? :) Ismerek dohányókat, és érdekes ők megkérdezik a társaságban, hogy kit zavar ha rágyújt. Ez a rendelet a kultúrálatlanoknak van hozva. Aki igenis csakazértis a másik arcába fújja a füstöt, hogy élvezze a fintort. Meg a csikkeldobálás. A minap jött velem szembe két fiatal (kis 16 évesek maximum) és csak elpöckölték a csikket. Egy férfi rájukszólt, hogy ez nem szép, mire a két srác leszólta az öreget, hogy "ezért van az utcaseprő". Amíg nem tudják betiltani, hogy a 18év alattiak TÉNYLEG ne tudjanak rágyújtani, addig nem a felnőtteket kéne macerálni :) Dohányzó ismerőseim véleménye: "a kultúrálatlan parasztok miatt cseszegetnek minket" :)”
 • 31. joy 2009. május 28. 10:15
  „"...A tilalomra figyelmeztető táblák, matricák azonban nem lesznek Szeged belterületén, csak a város belépési pontjain..."

  No, ez megint egy szokásos idióta döntés!
  Mit gondol a telszteletlen városi szovjet, ko a @ bagózik a szegedi megállókban, iskolák előtt, játszótereken? Az átutazó kamionos, trörök-román vendégmunkás???
  Frászt!
  A szegedi pógár bagózik, és dobálja el a csikket!

  Nálunk mindent a se.evége felől kell megközelíteni? Nem lehet semmit ésszel, átgondoltan létrehozni, végrehajtani, ~hajtatni?

  Vagy épp az a szándék, hogy soha - senki ne foglalkozzon vele?
  Látszatintézkedés, qrválkodás az EU-nak?”
 • 30. Neszemetelj! 2009. május 27. 22:57
  „Végre, már alig vártam ezt a törvényt..., mostmár csak a szórakozóhelyeken kellene betiltani, mert a passzív dohányosokra nem bagóznak a füstölgők!
  Azért megjegyzem: nagyon sajnálom a láncdohányosokat, de meg kell érteniük, ez nem ellenük, hanem a természet védelmére, és a környezetünkben élők tolerálása érdekében van...
  Azért arra kiváncsi leszek, hogy milyen szankciók lesznek gyakorlatban azokkal szemben, akik leszarják az új törvényt? Mert írni mindent lehet...

  Remélem annak is eljön az ideje, hogy az autósok amikor kidobják menetközben a csikket, kapnak egy minimum 100 eurós bírságot, mert több országban ez már bejött, és megtanulták a szemetelő balfaszok, hogy nem szép dolog a természetet bemocskolni!
  Sajnos ez a kultúra még nem érte el kis hazánkat..., de a jelenlegi hozzászólásom sem :)

  Bocsi mindenkitől hogy kissé kemény voltam :)

  További szép, és füstmentes napokat mindenkinek!!!”
 • 29. adri7106 2009. május 27. 18:42
  „Én cigarettázom , a csikket nem dobálom, ha nem dohányzó is van a társaságban tiszteletbe tartom. Kutyámat is sétáltatom, de soha nem viszem játszótérre és próbálom a szabályokat betartani. De ha a munkahelyemen nem gyújthatnék néha rá, akkor nem tudom mi lenne, mert ez is egy szenvedély, tényleg azt hiszik, hogy egy tollvonással lelehet szoktatni az embereket cigarettáról????? Olyan elvonási tüneteim lesznek, hogy az addig "jól végzett" munkámat sem tudom ellátni az idegtől. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször azok szidják a dohányost, meg a kutyást aki a legtöbb sza.....t hagyja maga után!”
 • 28. abrakapokusz 2009. május 27. 16:49
  „Most is tilos az ablakokon kihajigálni a cigit, mégis sokezren megteszik.
  Megbüntettek már e miatt valakit Szegeden?

  A kulturált bagósok most is hordozható hamutartóval közlekednek.
  Eszükbe sem jut hamutartó hiányára hivatkozva elhajítani a csikket.”
 • 27. pille 2009. május 27. 13:04
  „magoly
  Ahol van szemetes a sok bunkó ott sem dobja bele.A betartatása a rendeletnek úgy fog pontosan működni, mint ahogy működik az ebtartókkal szembeni is, tehát SEHOGY.
  Nézd meg a játszótereket, a kedves szülők ezerrel pöfékelnek a más gyereke mellett. Ha szólnál nekik, elküldenének a jó édes ...ba.”
 • 26. magoly 2009. május 27. 10:18
  „sztem a gond csupán ott kezdődik, h nincs szemetes ahova a csikket ellehetne nyomni!
  járkáltam már a kezemben leégett cigicsikkel több sarkot is mire végre találtam egy kukát!
  ezért hát, több szemetest a városba!
  teljesen abszurd, h nem gyújthatok rá az utcán, ott ahol szeretnék, nem egy zárt szórakozóhelyről beszélünk, hanem a nyílt utcáról...ugyan!”
 • 25. trixi11 2009. május 27. 10:17
  „NAGGGGGGYON HELYES!”
 • 24. llw11 2009. május 27. 10:03
  „hogy tessék????????????????...én ugyan nagyon módjával dohányzom, de ez több mint abszurd...szóval na ne... jó, hogy nem száműznek az országból, mert rá merek gyújtani...sokkal nagyobb problémák vannak ebben az országban, mint ez, amihez soha nem fognak hozzányúlni. ez is csak egy jó figyelem elterelő dolog a tömény szarról...az hogy 5perce lejárt a parkolócédulám, az kőkemény bírság, az, hogy rágyújtok, az is....de AAAAZ nem probléma, hogy a cigány verekszik, köpköd és minősithetetlen módon viselkedik a Kárász utcán pl a turistával...csak hogy egy dolgot kiragadjak...gratu gratu. előre Magyarország....”
 • 23. KolomparBeyonce 2009. május 27. 10:01
  „Ugy szijja az Attila a cigit a kepen mint egy munkasember :-DDD”
 • 22. Szurkoló 2009. május 27. 09:59
  „Kisgyerekes anyukaként különösen a játszóterek füstmentessé tételének örülök.
  Remélem, sikerül majd betartatni is a rendeletet!”
 • 21. Kudara 2009. május 27. 09:44
  „Hát kíváncsi vagyok ez mennyire lesz sikeres. Pécsen már január 1-től nem lenne szabad a közterületen dohányozni (pl. buszállomás), mégis mit láttam minden 2. héten mikor ott voltam? Pöfékelő embereket, ráadásul ott köröztek a rendőrök és semmi nem történt.
  Ne értsen félre senki, én is dohányzom, de ha már valamit be akarnak vezetni, akkor azt tegyék rendesen!”
 • 20. AN 2009. május 27. 08:37
  „klj_54, szerintem meg pont ez a jó megoldás. Én nem tiltanám ki a cigit a szórakozóhelyekről, pontosabban lehetne dohányzó és nem dohányzó hely, de MINDEN közterületről kitiltanám! Mert akkora szemét marad utána, hogy nem lehet eltakarítani.”
 • 19. hb 2009. május 27. 08:28
  „Éljen, éljen, végre!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. szunyi 2009. május 27. 07:55
  „Már megint nem gondolkoztak.
  11 tábla 1.5 milla nagyon drága.
  Sokkal egyszeröbb, ha a megálló területét szépen zöldre festenék, közepéne egy áthouzott füstölgő cigivel.
  Mindenki értené, pontosak lennének a helyek + nem menne el rá annyi pénz.”
 • 17. Norman_Bates 2009. május 27. 07:45
  „én rohadtul cigiellenes vagyok, utálom ha a pofámba fújják a füstöt, úgyhogy támogatom a szigorítást.
  16. hozzászólás klj_54 2009.05.27. 00:34
  valszeg azért gyártanak cigit mert rohadt nagy biznisz, meg ki van lobbizva, ugyanúgy mint a szemét aljas gyógyszergyárak termékei is. Azok is függőséget okoznak. A gyógyszerek 90%-ára nem is lenne szükségünk, ha mindenki normális életvitelt folytatna.”
 • 16. klj_54 2009. május 27. 00:34
  „Én egy ideje nem bagózom, de agyamentnek vélem a cigi elleni hisztériát!
  Felesleges a bagósokat piszkálni, miért gyártanak cigit?
  A megelőzés értelmesebb lenne.

  Sok ma nagyon bagóellenes valamikor szintén cigizett.”
 • 15. Virtuozo 2009. május 26. 22:38
  „Én magam is dohányzom, és bár egyetértek azzal, hogy ne szennyezzük más tüdejét (bár a buszmegállóba beparkoló busz szerintem jobban szennyezi az ott várakozókat, mint az a néhány cigiző), nem tartom etikusnak, hogy nem írják ki a füstmentesített helyeken, hogy ott tilos dohányozni. Aki nem olvas újságot, simán nem is értesülhet róla. Sztem nem korrekt úgy büntetni, hogy az illetőnek adott esetben fogalma sem lehet róla, h szabálysértést követett el, mert nem értesítik előre.”
 • 14. CID 2009. május 26. 22:35
  „tarjani : ezen, én is elgondolkoztam, a Mars térre menet, hol kell elnyomjam, a cigit ?”
 • 13. tarjani 2009. május 26. 22:08
  „Ez aztán szívás a javából, ugyanis a kapum éppen a buszmegállóban van. Innentől most már csak az udvaromról fújhatom a füstöt kifelé? Akkor is megbüntetne?:D”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnap Dócra megy a Délmagyarország

Dóc - Folytatjuk a Délmagyarország megyejáró sorozatát, amikor is szerkesztőségi-kiadói csapatunk… Tovább olvasom